Het ministerie van Economische Zaken (EZ) en ict-bedrijven starten een nieuwe samenwerking voor breedbandontwikkeling. Het gaat om een publiek-private samenwerking waarbij de overheid meer inspraak heeft op de besluitvorming dan bij de stichting Nederland BreedbandLand die eind 2008 stopt.
Ict-bedrijven en het ministerie van Economische Zaken gaan een nieuwe samenwerking aan voor de ontwikkeling van breedbandprojecten. Dat zegt Sylvia Roelofs, algemeen directeur van Ict~Office. De partijen gaan een publiek-private samenwerking aan. Die vorm biedt het ministerie van Economische Zaken meer inspraak in besluitvorming bij breedbandprojecten.
Bij het platform Nederland BreedbandLand dat eind 2008 wordt stopgezet was de samenwerking tussen EZ en de ict-bedrijven geregeld volgens de statuten van een stichting. Ambtenaren konden niet actief deelnemen aan het bestuur van projecten. De industrie wilde meer betrokkenheid van de overheid bij projecten. Roelofs: "De overheid stond te ver af van de beslissingen. Die belemmering moet anders. In de nieuwe situatie is de overheid ook inhoudelijk verantwoordelijk voor beslissingen bij breedbandprojecten."
Doelstelling
Roelofs kijkt met tevredenheid terug op vier jaar Nederland BreedbandLand (NBL). Maar merkte dat er bij de deelnemende bedrijven de behoefte ontstond om de overheid meer bij de besluitvorming te betrekken.
De doelen van NBL – de Europese koploper in breedband worden, kennis verspreiden en innovatieve projecten starten – zijn volgens de algemeen directeur grotendeels gehaald. Roelofs: "Nederland is het land met de meeste breedbandverbindingen van Europa. Het gaat natuurlijk ook om het gebruik van die verbindingen en innovatie. Die ambitie is nog niet volledig bereikt. Maar met WCIT, de wereldconferentie voor ict die in mei 2010 in Nederland wordt gehouden, hebben we een sterke deadline. Daar willen we echt wat laten zien."