Dienstverlener Ordina wil zo min mogelijk mensen gedwongen ontslaan en wil daarom zoveel mogelijk externen vervangen door eigen mensen. De dienstverlener gaat 350 banen schrappen. Daarvan is eenderde overhead. De overige tweederde zijn waarschijnlijk ict'ers of ict-consultants die gedetacheerd zijn.
Ict-dienstverlener Ordina wil zijn inhuurkrachten vervangen door eigen personeel. Algemeen directeur Ronald Kasteel hoopt zo het aantal gedwongen ontslagen bij het bedrijf te beperken. De dienstverlener gaat 350 arbeidsplaatsen schrappen, waarvan ongeveer eenderde overhead is: managers en ondersteunende diensten. De overige 240 functies betreffen ict'ers en ict-consultants.
"Bij veel bedrijven gaat het niet goed. En wij worden daar als dienstverlener door geraakt", zegt Kasteel. De dienstverlener doet onder andere zaken met financiële instellingen. Dat deed het onder andere met zijn activiteiten van business process outsourcing (bpo). Van deze activiteiten maakte Ordina onlangs bekend ermee te stoppen. Toch zegt Kasteel dat dit losstaat van deze maatregelen. "Er zijn voor het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met bpo verschillende mogelijkheden: verkopen, in delen verkopen of de systemen en diensten teruggeven aan de klant. De plannen hiervoor maken we in maart tijdens de jaarcijfers bekend."
Ontslagen bij detachering
De dienstverlener gaf eerder al aan zich te willen richten op langetermijncontracten. Kasteel heeft vertrouwen dat dit in 2009 gaat lukken. Onlangs sloot de dienstverlener een contract met KPN voor het beheer van de webapplicaties. Ook zegt de ceo dat er een aantal opdrachten uitstaan waarvan de kans groot is dat de dienstverlener ze binnenhaalt.
Volgens Kasteel is de kans groot dat de ontslagen gaan vallen in de divisies die zich bezig houden met detachering. Hij verwacht dat er nog meer dienstverleners zullen volgen waar ontslagen zullen vallen. "Wij zijn de eerste, dat waren we in 2001 ook. Kijkend naar de historie verwacht ik dat er nog meer bedrijven volgen."
Onderaannemers
Ordina heeft net als de andere vier grote Nederlandse dienstverleners een brief gestuurd naar zijn onderaannemers. Hierin vraagt de dienstverlener de leveranciers de tarieven met minimaal tien procent te verlagen.
Dat is echt een goeie grap…! Als je een echt goede consultant inhuurt via zo’n partij dan kom je er meestal achter dat het een ZZP’er is. Dus wat blijft er over als je dit plan uitvoert?
@Marcel, dit lijk mij een goed reden om het ‘preferred supplier’ beleid af te schaffen. ZZP’ers willen al te graag direct zaken doen met de eindklant, en kunnen op die manier ook een voor beide partijen aantrekkelijkere tarief aanbieden. Maar ja, terwijl de ‘bedrijfskundigen’ zo heilig geloven in hun inkoopbeleid kunnen wij nog niet direct zaken met elkaar doen.
ZZP’ers kunnen goedkoper als u ze rechtstreeks inhuurt in plaats van via een intermediair.
Veel intermediairs zijn alleen maar CV-schuivers zonder enige toegevoegde waarde. Wel vragen sommige 20 tot 30 procent marge.
De intermediairs die wel toegevoegde waarde hebben, zouden aan 10 procent marge genoeg moeten hebben.
“Wij zijn de eerste, dat waren we in 2001 ook”. Dat klinkt mij niet echt als een gezonde uitspraak om op dit tijdstip te doen. Moet je dan niet (de eerste keer al) gaan twijfelen of je alles binnen het bedrijf wel goed op orde hebt?
@Michel; inderdaad niet echt iets om trots op te zijn! Misschien tijd dat deze directeur zijn eigen positie en beloning gaat herzien.
Tja, en in 2001 volgde er meer ontslagrondes bij Ordina. Dus als je de parallel doortrekt…
Kwaliteit duurt het langst. Bovendien moet je het niet hebben van mensen die van 9 tot 4 werken.
Ordina is ‘groot’ geworden door het aankopen en steeds weer afstoten van organisaties. Desondanks heeft Kasteel altijd zijn mond vol over ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Het ene jaar jaar je mensen in de stress omdat je zo nodig BPO-activiteiten in moet kopen en het volgende jaar stoot je e.e.a. weer op ‘maatschappelijk verantwoorde wijze’ af en zitten dezelfde mensen weer in de stress. De 350 mensen die moeten vetrekken hebben dan ook het nodige te vrezen. Erg ‘maatschappelijk verantwoord’ zal het ook deze keer niet gaan.
En dan gaan ze ook nog eens de salarissen bevriezen, waardoor de mensen die wel mogen blijven ook geen verhoging krijgen. Zo lopen straks de goede mensen zelf wel weg.
Mensen ga werken bij de kleinere/eerlijkere bedrijven die nog iets origineel als doel voor ogen hebben. Laat die grote hypocriete bureaucratische orgi?n achter je. Want als het ook maar even fout gaat met de economie ben je als externe consultant direct gepakt. Het eerste wat die grote moeten doen is hun log systeem in evenwicht houden en man overboord kieperen ipv. de boel te redden net voor de mensen… Kleinere bedrijven zijn veel flexibeler en gezelliger om in te werken!