Defensie liep eind jaren negentig voorop met zijn website. Die voorsprong werd in de jaren erna weggegeven. Met de nieuwe corporate site www.defensie.nl is de krijgsmacht weer bij. Als laatste departement voldoet Defensie nu aan de richtlijnen voor rijksoverheidssites.
Minister Eimert van Middelkoop vertelde in zijn openingstoespraak tijdens de lancering van de nieuwe website van Defensie dat het departement in 1996 al de eerste voorzichtige schreden zette op internet. Een enthousiaste persvoorlichter hield de defensiesite een aantal jaren in z'n eentje in de lucht.
De krijgsmacht liep ermee voorop in vergelijking met andere ministeries. In 2000 volgde een professionaliseringsslag. Binnen de zeven krijgsmachtsonderdelen ontstonden in de loop der jaren echter allerlei subsites. Om de communicatie te verbeteren besloot Defensie tot het onder één noemer brengen van de dertien sites. In 2010 moet dit proces zijn afgerond; de corporate website is sinds deze week al wel actief.
Richtlijnen
Van Middelkoop noemt de gang van zaken rond de websites een typisch voorbeeld van de wet op de remmende voorsprong: Defensie liep eerst voorop, maar werd daarna ingehaald door andere departementen. Typerend is dat Defensie met de nieuwe website als laatste aansluit op de richtlijnen voor de kwaliteit van rijksoverheidswebsites (het ‘besluit kwaliteit rijksoverheidswebsites internet'). Vanaf 2010 zal de site zich deels aansluiten op het portaal Rijksoverheid.nl.
Volgens directeur Voorlichting & Communicatie Joop Veen stuurde Van Middelkoop hem over de site regelmatig een mail om te wijzen op punten die voor verbetering vatbaar waren. Navraag bij de minister leert dat het bijvoorbeeld om zijn toespraken ging die moeilijk te vinden waren. Van Middelkoop zegt ook de nieuwe site kritisch te gaan volgen. Hij hoopt bijvoorbeeld dat medewerkers van Defensie voortaan kunnen reageren op interne vacatures. "Het komt nog te vaak voor dat medewerkers het leger verlaten omdat ze hun baan zijn ontgroeid en niet weten dat er een passender vervolgbaan beschikbaar is bij een ander krijgsmachtsonderdeel dan waar ze werken."
You Tube
Projectleider Steven van Leeuwen vertelt echter dat er geen koppeling bestaat tussen de website en het personeelsinformatiesysteem van Peoplesoft. De website richt zich voortal op de externe communicatie. De defensiebrede website zal ook meer inspelen op de wijze waarop burgers – vooral de jongere generatie – gebruikmaakt van internet. Zo heeft Defensie een eigen kanaal geopend op You Tube waardoor de website-video's toegankelijker worden.
De bundeling van sites past in het beleid van het ministerie om te komen tot standaardisatie en harmonisatie van ict, stelt Van Middelkoop. De krijgsmachtonderdelen hebben in de loop der jaren ieder hun eigen ict-huishouding ingericht. Om een eind te maken aan deze versnippering loopt er een grootscheeps centralisatietraject. Het omstreden project Speer, met een omvang van al bijna driehonderd miljoen euro vele malen groter dan het project Corporate Website, is het bekendste voorbeeld. Het behelst de invoering van een SAP-pakket voor de logistieke en financiële bedrijfsprocessen bij Defensie.
Uruzgan
Het project Corporate Website heeft een kenmerkende Defensie-doorlooptijd: begonnen in april 2007 en – naar verwachting – eindigend in 2010, wanneer alle dertien subsites zijn overgezet. "Een tijdrovende klus", noemt Van Leeuwen het. Niet alleen omdat het veel overleg kost om de top van de verschillende krijgsmachtonderdelen op één lijn te krijgen, maar ook omdat veel versnipperde informatie bijeen gebracht moest worden. "Het dossier Uruzgan bij voorbeeld was verspreid over diverse sites. In de nieuwe omgeving wordt dit centraal aangeboden."
Dat neemt niet weg dat er naast de corporate website van het ministerie nog tal van defensiesites blijven bestaan. Veel legerdivisies, zoals brigades, squadrons, korpsen, en dergelijke, houden hun eigen site in de lucht.
Prioriteit
Minister van Middelkoop opende de lancering van www.defensie.nl op het fregat Hr. Ms. Evertsen. Dit is het vierde Luchtverdedigings- en Commando Fregat (LCF) van de marine. Het fregat begeleidde vorig jaar een aantal voedseltransporten van het World Food Programme naar Somalië, omdat die werden bedreigd door piraten.
Na deze operatie keerde het fregat terug naar Den Helder. Voor de opening van de website meerde de Hr. Ms. Evertsen aan in Amsterdam. Een rondleiding door het fregat leert dat de marineboot voor zijn ict afhankelijk is van satellietverbindingen. Via een satellietschotel kan het marinepersoneel onderweg contact leggen met het beveiligd Navo-netwerk en met het Nederlandse glasvezelnetwerk Nafin ((Netherlands armed forces integrated network). In het schip zijn de ict-middelen redundant uitgevoerd. Op afstand verzorgt defensie-automatiseerder Ivent het technisch beheer van de systemen.
De bemanning van de Hr. Ms. Evertsen blijkt zich niet al te druk te maken om de nieuwe website van Defensie. De eerste prioriteit ligt bij het via het Navo-netwerk verkrijgen van data over de situatie in de lucht, op de grond/zee en onder water. Ook wil de bemanning digitaal contact kunnen leggen met het thuisfront. Als er computercapaciteit over is, wordt de 'corporate site' af en toe geraadpleegd.