De ict-infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek moet gecentraliseerd worden binnen stichting SURF. Deze stichting moet hiervoor jaarlijks 62,5 miljoen euro ontvangen. Dat adviseert ICTRegie nu.
De huidige versplinterde ict-infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek moet beheerd worden door één organisatie: SURF. Dit adviseert ICTRegie nu. De stichting SURF levert nu al ict-producten en diensten aan het hoger onderwijs en voor wetenschappelijk onderzoek. Dat omvat ook het beheer van het optische netwerk SURFnet.
De wetenschappelijke ict-infrastructuur is echter aan vernieuwing toe, stelt ICTRegie. SURF moet daarvoor elk jaar een structureel budget ontvangen van 62,5 miljoen euro. Dit stelt ICTRegie in een nieuw rapport, dat de NWO-dochter heeft geschreven op verzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Dat verzoek is weer voortgekomen uit een verkenning die ICTRegie in februari heeft aangeboden aan de minister van OCW.
Centrum voor e-science
Daarnaast moet de overheid in samenwerking met universiteiten en NWO een onderzoekscentrum oprichten voor e-science, aldus ICTRegie. E-science is wetenschappelijk onderzoek waarbij moderne ict-middelen worden gebruikt voor betere samenwerking. Dit verandert de manier waarop onderzoek wordt uitgevoerd en maakt tegelijk ook nieuwe onderzoeksmethoden mogelijk.
Daarnaast omvat e-science ook onderzoek naar de optimale inzet van hardware en software voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld met gedistribueerd rekenwerk over netwerken (grid computing), en door betere benutting van multicoreprocessors.
Pan-Europees
Tot slot adviseert ICTRegie om een pan-Europese ict-infrastructuur uit te bouwen. Die moet internationale onderzoeksprojecten technisch ondersteunen. Veel wetenschappelijk onderzoek is immers allang grensoverschrijdend. Universiteiten en onderzoekers hebben daarom vaak op eigen houtje al samenwerkingsverbanden, maar de ict-infrastructuur daarvoor is soms nogal geïmproviseerd en op een per-projectbasis.
Kenniseconomie
Volgens ICTRegie zijn deze stappen nodig om te garanderen dat de Nederlandse kenniseconomie zich blijft ontwikkelen en het wetenschappelijk onderzoek internationaal blijft concurreren.
Minister Plasterk heeft het rapport op 15 december in ontvangst genomen. Het kabinet zal begin volgend jaar met een beleidsreactie komen.
Wat een onzin, wat een lobby, wat een arrogantie!
Zou deze bundel geld niet sowieso openbaar aanbesteed moeten worden? Is Nederland nu een bananenrepubliek of een meritocratie?
Happy Christmas M