De gemiddelde startende ict'er heeft weinig te klagen over zijn salaris. Niet alleen zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden goed, de vaste beloning ligt ook nog eens hoger dan dat van andere starters.
Een startende ict'er verdient gemiddeld iets meer dan andere Nederlandse starters op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit gegevens van adviesbureau Towers Perrin en consultancybureau De Breed en Partners.
De Nederlandse automatiseerder verdient gemiddeld 30.605 euro per jaar. Daarmee heeft de ict'er een iets dikkere portemonnee dan andere hoogopgeleide starters, die volgens Towers Perrin een gemiddeld salaris ontvangen van 29.500 euro. In beide gevallen gaat het om een werkweek van veertig uur en is alleen gekeken naar het vaste salaris. Extra's als een dertiende maand en een leaseauto zijn daarin dus niet meegenomen.
Wat dat betreft doet de beginnende ict'er het overigens niet slecht, laten de beloningsgegevens van De Breed en Partners zien. Zo rijdt bijna de helft van de werknemers dit jaar in een auto van de zaak, mag 67 procent op kosten van de baas cursussen volgen en krijgt meer dan de helft van de ict'ers een laptop van zijn werkgever. Volgens consultant Judith Herrewijn gebruiken werkgevers de leaseauto vaak om starters aan zich te binden. "Je hoeft daarvoor tegenwoordig niet eens een buitendienstfunctie te hebben, een leaseauto krijg je toch wel", zegt ze daarover.
Zwitser is het rijkst
De Zwitserse starter krijgt verre weg de hoogste vaste beloning: 53.300 euro per jaar. Daarna volgen Duitsland en België. Towers Perrin vroeg 2200 werkgevers naar het salaris van hun personeel. De Breed en Partners verzamelt beloningsgegevens via een online enquête.
Ik snap niet waarom in nieuwsberichten dit: “Zo rijdt bijna de helft van de werknemers dit jaar in een auto van de zaak, mag 67 procent op kosten van de baas cursussen volgen en krijgt meer dan de helft van de ict’ers een laptop van zijn werkgever” als voordelen voor de werknemer worden genoemd. Natuurlijk heeft een werknemer hier baat bij, maar het voordeel licht vooral bij de werkgever. Een werknemer krijgt geen auto van de zaak omdat de werkgever zijn vervoer zo prettig mogelijk wilt maken. Hij krijgt die zodat over het hele land klussen kan uitvoeren. Om deze klussen zo goed mogelijk uit te voeren is het handig als een werknemer over een eigen computer beschikt (laptop). De cursussen krijgt hij ook niet aangeboden omdat de werkgever daadwerkelijk wat geeft om de ontwikkeling van zijn werknemers, maar puur omdat de behaalde certificaten een hoger uur tarief opleveren. Wie denkt er nou echt dat zijn werkgever hem deze extra?s zou aanbieden als dat niet tot hogere inkomsten zou leiden. Het percentage werkgevers dat leaseauto?s gebruikt om starters aan zich te binden die geen buitendienst functie hebben is naar mijn mening miniem.
Ze zijn niet bij mijn werkgever geweest, want daar krijgt een senior net boven minimumloon, maar dat schijnt heel gewoon te zijn binnen dit bedrijf…
De zin en onzin van dit soort berichten. Je moet toch wat schrijven? Toch?
Leaseauto -> Belastingnadeel & leasecontract afkopen a 3000 euto als je weer weggaat. Je kan de auto ook alleen zakelijk gebruiken, maar leg dat thuis aan je dochtertje uit: “Ja daar staat een auto, maar daarmee kan pappa je niet mee naar de sportwedstrijd brengen.”
Laptop -> Mag thuis gratis op gaan overwerken.
Cursus -> Studieschuld van weer een paar duizend euro, ook weer om je vast te houden. Dit terwijl je dezelfde kennis in je vrije tijd had kunnen opdoen, ware het niet dat je die niet hebt.
Certificaat -> In principe goed voor je eigen marktwaarde, maar als ze verplicht gehaald moeten worden en als je op het werk geen tijd krijgt om er voor te studeren, gaat daar dus weer vrije tijd in zitten en eigenlijk weer onbetaald werken, alweer.
Zijn dat voordelen of zijn dat misschien wel gewoon nadelen? Trap er niet in!!!
Eerst een advies voor Anoniem, Tommie, Ik en Tom…
Neem ontslag en ga ergens werken waar je je wel goed kunt voelen.
Het onderzoek wat verricht is heeft aangetoond dat startende ICT’ers meer verdienen dan startende niet-ICT’ers. Dat de onderzoekrs daarbij niet hebben meegenomen onder welke condities dit gebeurt, valt ze niet te verwijten. Op die manier kun je je onderzoek nodeloos opblazen en er geen fatsoenlijke conclusie uit trekken(en een onderzoek waar je geen conclusie uit kunt trekken is tegenwoordig geen goed onderzoek), maar dat even terzijde.
Zelf werk ik al meer dan tien jaar in de ICT en indertijd is het een heel bewuste keuze geweest om dit te gaan doen. Eigenlijk heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt en daar ben ik nog steeds blij om. Dat ik daarvoor veel in de auto moest zitten vrije tijd opofferde om mijzelf te ontplooien en daarmee dus ook de werkgever verder heb geholpen heb met het halen van zijn omzetdoelstellingen was voor mij allemaal bijzaak.
Ik heb het namelijk nog steeds naar mijn zin en heb zelfs niet de behoefte gehad om voor het grote geld (freelancen) te gaan. Samen met mijn werkgever heb ik altijd gekeken naar het gezamenlijke belang en daar de nodige afwegingen in gemaakt, die de ene keer gunstig voor de een zijn en de andere keer gunstig voor de ander.
Als je daar reeel in blijft en er samen uit probeert te komen is er volgens mij niks aan de hand.
En voor iedereen die nog moet kiezen om de ICT in te gaan bedenk je dat je meer dan 40 uur stopt in je ‘werk’,dat die lease auto niet voor de deur staat om alleen maar mooi te zijn en dat je wel eens je mail checkt op je laptop en eens wat extra werk doet. Vergeet deze laatste zaken niet mee te nemen als je beoordeelt wordt. Mochjt je nieuwe werkgever er geen oog voor hebben dat jij extra dingen doet voor hem, neem dan het juiste besluit en kies voor een werkgever die je op je juiste waarde weet te schatten.
@Weltevreden, je zegt dus dat een ICT’er vaak extra werk doet, moet doen. Dan is het niet onlogisch dat ie extra wordt betaald t.o.v. niet ICT’ers met een vergelijkbare opleiding die dat niet hoeven te doen. Dus per uur, per inspanning wordt de ICT’er niet echt veel meer betaald dan de startende niet ICT’er.
Natuurlijk zijn er nuances, maar ik zeg alleen dat aan die voordelen ook nadelen kleven, en dat de balans wel eens zo zou kunnen zijn, dat startende ICT’ers in ieder geval niet /beter/ af zijn dan startende niet ICT’ers.
Verder heb ik geen hekel aan me werk hoor, maar ik ben ook alleenstaande vader van een tienerdochter, en ik heb wel wat te doen thuis. Dus gratis overwerken omdat mijn baas toch zo’n joviale vent is, en wij van het bedrijf zo’n leuke jonge groep zijn, dat slik ik niet.
@Weltevreden,
Goed zo, ga zo door… Misschien word je nog deze maand uitgeroepen als ‘Employee of the month’ bij je lieve en gulle werkgever… 🙂