Dell heeft in Nederland geen vaste meerprijs voor de installatie van Windows XP in plaats van Vista. Microsofts licentie verplicht soms namelijk downgrade via een upgrade.
Dell hanteert ook in Nederland een prijsverschil tussen installaties van de huidige of de vorige Windows-versie. De meerprijs die Nederlandse klanten van de pc-leveranciers betalen voor een downgrade naar Windows XP is echter variabel. In de Verenigde Staten rekent Dell een vast bedrag van honderdvijftig dollar voor de installatie van Windows XP.
Upgrade voor downgrade
Het exacte prijsverschil is afhankelijk van de Vista-uitvoering vanaf waar de downgrade moet gebeuren. Brandmanager Herbert Smals van Dell Nederland legt uit dat de downgrade-rechten van Windows Vista alleen gelden voor drie van de vijf uitvoeringen van dat besturingssysteem. "Eén daarvan is de Enterprise Edition, die alleen bij Microsoft zelf is te verkrijgen."
De andere twee zijn Business en Ultimate. De meerprijs bestaat dus uit de upgrade-kosten naar één van die twee uitvoeringen. Indien een klant een pc met één van de overige twee Vista-uitvoeringen (Home Basic en Home Premium) wil voorzien van Windows XP, moet hij betalen voor de duurdere Vista-uitvoering. Die heeft dan de benodigde downgrade-rechten.
Beleid Microsoft
Smals benadrukt dat dit het licentiebeleid van Microsoft is en niet van Dell. Hij vertelt dat de pc-producent bij de meeste pc's voor de zakelijke markt al Vista Business levert, dus mét downgrade-rechten. Indien het om een lichtere pc gaat, met een van de Vista Home-uitvoeringen, moet eerst een upgrade naar Business of Ultimate worden gekocht.
De Dell-brandmanager schat dat het in het duurste geval, dus van Vista Home Basic via Ultimate naar XP, gaat om een prijsverschil van honderdvijftig dollar. Dat is precies wat het bedrijf aan Amerikaanse klanten rekent voor de XP-downgrade. Overigens kan het zijn dat zo'n lichtere pc, die XP juist vlotter draait, niet beschikbaar is met Vista Business of Ultimate. Dat is dan een beslissing van Dell over diens productportfolio. In zo'n geval kunnen er dus extra kosten bijkomen voor een andere hardwaremodel.
Optelsom licenties
Overigens is geen sprake van letterlijke upgrade en dan weer downgrade. Pc-producenten installeren in de fabriek gewoon een image van de gewenste – en betaalde – Windows-versie. De totale kosten komen echter wel voort uit de benodigde licenties van Microsoft. "Er zijn drie factoren: de licentie, de media en wat er is geïnstalleerd op je pc. De licentie is waar je hier voor betaalt", legt Smals uit.
De Dell-brandmanager vertelt ook dat de ict-leverancier voor grote bedrijven en overheden een Windows-image van die klant installeert. Dat is dan de Windows-versie waar die klant zelf al recht op heeft, eventueel met eigen instellingen en applicaties. Klanten die bij Microsoft een volume-licentie hebben gekocht, zijn al voorzien van downgrade-rechten naar XP.
Is het niet mogelijk om de Vista-licentie compleet te schrappen en direct voor een XP-licentie te gaan? Je slaat dus de upgrade stap helemaal over , alsof je een nieuwe XP i.p.v. Vista koopt. Dit lijkt me een stuk goedkoper dan deze rare constructie.
Pffff, mijn hoofd staat al op barsten, als ik dit allemaal lees. Nu weet ik waarom ik de keuze voor vrije software ook al jaren geleden heb gemaakt (thanks BSD/Linux).
In het licht van de huidige problemen op de financiele markt hebben we hier het zoveelste voorbeeld van je reinste oplichterij, terwijl heel de wereld toekijkt! Alleen al het feit dat je een Dell niet zonder besturingssoftware van de meest monopolistische monopolist ter wereld kunt bestellen is ongehoord en het is onbegrijpelijk dat mevrouw Kroes hier nog niet op heeft ingegrepen. Dit slaat echter alles! De volgorde is voor mij nu Bil Gates, Steve Balmer, Bernard Madoff. Schande!
En dan vraagt men zich af waarom de consument niet netjes alle licenties koopt. Dit soort praktijken roepen toch op tot illegale acties.
Het licentiemodel van de grote spelers binnen de markt dient echt opnieuw te worden geevalueerd en aagepast. Er zit een grens aan datgene wat een weldenkend persoon accepteert.
Dell, bied mij toch een Microsoft-loze laptop aan! Het liefst met Ubuntu voorgeinstalleerd, maar dat wil ik er zelf ook nog wel opzetten.
Als ik geen Microsoft-licentie wil, welk merk moet ik dan hebben?
Het probleem is duidelijk MS/Dell Vista is een OS zonder voldoende onderscheidende waarde, dat bovendien alleen goed werkt op relatief snelle systemen. XP voldoet prima, voor alle andere gevallen en biedt zelfs de voorkeur bij bedrijven die zeer specifieke applicaties hebben ontwikkelen.
Als consument erger me kapot aan de niet beschikbaarheid van XP bij bijvoorbeeld laptops. Ik heb uiteindelijk zelf Windows XP op een gloednieuwe laptop voor de moeder van mijn vrouw (bijna 70) gezet. Zeker geen klusje voor iedereen.
Ik zeg niet dat er geen goede zaken zitten in Windows Vista, maar die zijn echt op 1 hand te tellen. Ik vergelijk Vista altijd met een nieuwe auto, die qua uiterlijk iets gelikter is, een paar mooie metertjes heeft, maar qua prestaties nauwelijks of niks is verbeterd en een slechter benzine-verbruik heeft. En als je dat eenmaal doorhebt, moet je hem eerst upgraden naar de duurste editie voor je hem mag ruilen voor een model van drie jaar terug.
MS zwaait met zijn verkoopcijfers van Vista, maar dat is natuurlijk geen echt argument als je consumenten (en bedrijven) geen keuze biedt.
Microsoft = kassa,wanneer gaan ze eens fatsoenlijk beveiligde spullen uit brengen met al hun bla bla reclame’s ?!
Geef mij maar linux en opensource
In plaats van dat Winddozen spul