De regeringen van Duitsland, Taiwan en Zuid-Korea willen elk steun verlenen aan de geheugenfabrikanten in die landen. Het gaat om bedrijven als Quimonda AG, ProMOS en Hynix Semiconductor.
De staatssteun aan noodlijdende bedrijven strekt zich ook uit naar de ict-sector. Producenten van geheugens zitten in de problemen en kloppen aan bij de overheden in de landen waar zij zijn gevestigd. Duitsland, Taiwan en Zuid-Korea willen geheugenfabrikanten binnen hun landsgrenzen steunen.
Leningen
De geheugenproducenten hebben de afgelopen jaren flink geleend om gloednieuwe fabrieken te bouwen. Die productiefaciliteiten zijn zeer duur en betalen zich pas na enkele jaren van massaproductie terug. De huidige kredietcrisis raakt niet alleen die leningen, maar ook de vraag naar computergeheugens. Door overproductie zakt de prijs voor geheugenproducten nog verder.
Daarnaast hebben veel van deze bedrijven ingezet op een flinke vraag naar geheugen door de komst van Windows Vista. Dat besturingssysteem van Microsoft heeft echter niet voor een opleving van de pc-markt gezorgd. Het is echter niet alleen de kredietcrisis en de tegenvallende pc-verkoop. De geheugenindustrie verkeert al jaren in zwaar weer.
Al jaren
Hynix heeft begin deze eeuw al forse steun ontvangen van de Zuid-Koreaanse overheid. Dat heeft toen veel stof doen opwaaien. Het op omvallen staande Hynix werd door die staatsleningen kunstmatig overeind gehouden.
Volgens concurrenten heeft dit de wereldwijde geheugenmarkt geschaad. De overproductie van geheugens bleef namelijk in stand wat de prijzen weer verder heeft verlaagd. Antitrustklachten van de andere grote geheugenleveranciers hebben uiteindelijk geleid tot veroordelingen door de Europese Commissie en de regering van de Verenigde Staten.
Verkoop en upgrade
Het lot van de geheugenproducenten is volgens analisten verbonden aan dat van de pc-industrie. Pas als de verkoop van pc's weer flink toeneemt, zal dat de geheugenfabrikanten helpen. Ondertussen komt geheugenleverancier Kingston juist met de voorspelling dat door de kredietcrisis de verkoop van geheugens kan toenemen. De redenatie hierachter is dat bedrijven en mensen de aanschaf van nieuwe pc's uitstellen, maar de huidige machines dan wel upgraden door er meer geheugen in te stoppen.
Kingston voorspelt echter ook een flinke consolidatie in de markt van geheugenproducenten. In 2009 zullen de lage – en dalende – prijzen voor geheugenchips sommige leveranciers noodlottig worden, stelt business development manager Erik Vink van Kingston. "We gaan naar een vereenvoudigde markt. Eind 2009 zullen veel geheugenmerken die je nu ziet, ook in retail (de detailhandel – red.), weg zijn", zegt Vink.