Drie jonge onderzoekers ontwikkelen technieken om hardware zo efficiënt mogelijk in te zetten bij sterrenkundig onderzoek. Door multi-core processoren optimaal te benutten moet een desktop-pc bijvoorbeeld worden ingezet als supercomputer.
Drie jonge onderzoekers ontvangen gezamenlijk een half miljoen euro voor projecten om beschikbare hardware zo efficiënt mogelijk in te zetten bij sterrenkundig onderzoek.
Voor het analyseren van astronomische data en het simuleren van astronomische processen is zeer veel rekenkracht nodig. Astronomen zijn daarom gebaat bij het ontwikkelen van methoden om rekentaken efficiënt te verdelen over verschillende cores binnen één processor, en over verschillende computers binnen een netwerk.
Grid computing met grafische kaarten
Jeroen Bedorf van de Universiteit van Amsterdam gaat aan algoritmen werken om multi-core processoren optimaal te benutten, zodat onderzoekers hun desktopcomputers als ‘supercomputer' kunnen inzetten. Bedorf was eerder betrokken bij onderzoek naar grid computing met grafische kaarten. Daarbij werden grootschalige astronomische berekeningen uitgevoerd op de processor van een grafische kaart in een gewone thuiscomputer. De code die Bedorf binnen dit nieuwe project ontwikkelt wordt gebruikt voor onderzoek naar het zwarte gat in onze melkweg.
Donkere sterrenstelsels
Ook Ana Lucia Varbanescu van de Parallel and Distributed Systems Group van de TU Delft gaat onderzoek doen naar multicore computing. Zij onderzoekt welke van drie verschillende multi-core architecturen de beste wetenschappelijke en computerprestaties opleveren. Haar onderzoeksresultaten worden gebruikt voor astronomische beeldsynthese en -analyse.
Steven Rieder van de Universiteit Utrecht gaat onderzoeken hoe gedistribueerd rekenen gebruikt kan worden voor astronomische simulaties. Zijn onderzoeksresultaten worden toegepast om via simulaties te achterhalen hoe ‘donkere sterrenstelsels' ontstaan. Dat zijn sterrenstelsels die bijna niet opvallen omdat ze bijna geen ‘gewone' zichtbare massa hebben, maar wel veel donkere materie.
NWO-programma IsFast
De drie subsidies vallen binnen het NWO-programma I-science for Astronomy (IsFast). Het gaat om een persoonsgebonden beurs voor promotie- of postdoconderzoek met een duur van twee jaar.
IsFast is een nieuwe formule om onderzoeksgeld te verdelen: zeven subsidieaanvragers kregen eerst een workshop over het gebruik van data mining, gedistribueerd rekenen en visualisatie astronomisch onderzoek, en daarna een workshop over het schrijven van onderzoeksvoorstellen. Op deze manier wil NWO Exacte Wetenschappen investeren in jong talent in de informatica en sterrenkunde, en de samenwerking tussen beide vakgebieden stimuleren.
Voor de liefhebbers – Grid/cloud computing – Java en Jpc’s
http://www.youtube.com/watch?v=RwoFsJjIhos
http://www-nereus.physics.ox.ac.uk/