Defensie heeft een nieuwe website: www.defensie.nl. Deze vervangt dertien verschillende sites. De krijgsmacht wil door de bundeling de internetinformatie voor de burger helder en overzichtelijk maken.
Defensie presenteerde de start van zijn nieuwe website www.defensie.nl aan boord van het fregat Hr.Ms. Evertsen. Met een druk op de knop zette Minister van Middelkoop de nieuwe corporate website van het ministerie live. De site vervangt dertien verschillende subsites die binnen de strijdmachten actief waren. "Doel van de site is om bezoekers een kijkje in de keuken van Defensie te bieden. Via de site willen we de samenleving duidelijk maken wat we doen, van minister tot aan matroos", aldus Van Middelkoop.
De migratie en vernieuwing startte in april 2007 en heeft anderhalf jaar geduurd. "Het is een defensiebreed project. Dat betekent dat eerst draagvlak binnen de afzonderlijke krijgsmachtonderdelen gezocht moest worden", vertelt projectleider Steven van Leeuwen. De totale kosten bedragen 1,8 miljoen euro. Zo'n 14.000 contentitems (tekst, foto's, video's) en 13.000 pagina's moesten handmatig worden bekeken op fouten en tegenstrijdigheden, ontdubbeld en opgefrist. Na de opschoning bleven er bij de start 4000 webpagina's over.
Subsites
Het contentmanagementsysteem is van Tridion. Capgemini hielp als systeemintegrator. Daarnaast maakte Defensie gebruik van een aantal specialistische webbouwers- en adviseurs (VanState, Romæ, Ntopic). De website wordt beheerd in het rekencentrum van defensieautomatiseerder Ivent (voorheen DTO) in Maasland.
Het gemiddeld aantal bezoekers per maand is momenteel zo'n 113.000 (gebaseerd op de oude sites). Overigens zijn nog niet alle dertien subsites van de zeven krijgsmachtonderdelen over. De site van de marechaussee en een aantal niche-sites, zoals van de militaire kapel, de legeracademie, de hydrografische dienst en de kustwacht, zullen uiterlijk 2010 zijn geïncorporeerd in www.defensie.nl.
Met het lanceren van de gezamenlijke website voldoet Defensie tevens aan het ‘besluit kwaliteit rijksoverheidswebsites internet' dat afgelopen juni door de ministerraad is goedgekeurd. Hierin zijn alle webrichtlijnen vastgelegd, als norm voor de kwaliteit van rijksoverheidswebsites.
En maar praten over de invoering van open source en open standaarden bij de overheid en hupsakee, we gooien er weer een keiduur gesloten pakket tegenaan!? Weinig bezoekers overigens.
Storender is dat de spiksplinternieuwe site niet goed valideert volgens w3c.
Je zou je er toch voor schamen dit te publiceren? 1.8 miljoen voor een site in een standaard stijl (nog niet eens de nieuwe Rijksstijl / logo) van slechts 4000 pagina’s? Een site die overigens vanaf 2010 wellicht op zal moeten gaan in het Rijksbrede Intranet? Een snelle rekensom leert: 450 euro per pagina… Dat mag je dan inderdaad wel vanaf een fregat openen.
@ Jan Soldaat:
Een nogal loze opmerking. Meer dan driekwart van alle sites op internet valideert niet goed volgens w3c.
@ Een kritische belastingbetaler:
Vind je 450 euro per pagina veel? Moet je eens kijken wat grote bedrijven spenderen aan het bouwen van sommige sites. Daar zitten sites bij die meer dan het tienvoudige per pagina kosten van wat Defensie nu neergezet heeft. Wat dat betreft de nieuwe site van Defensie een koopje.