Menno de Leeuw van Weenen vertrok voor drie weken naar Tanzania om Viafrica te ondersteunen. Inmiddels is hij weer thuis. De vrijwilliger is erg te spreken over de motivatie van de mensen waarmee hij in Tanzania werkte. “Er hing meteen een goede sfeer waardoor het prettig samenwerken was.”
Menno de Leeuw van Weenen van MLW Consultancy werd samen met John Baijens door Viafrica geselecteerd om zich drie weken in te zetten in Tanzania. De stichting ondersteunt onderwijsorganisaties in Afrika bij het gebruik en beheer van ict. "De motivatie van de mensen waarmee ik de afgelopen weken heb samengewerkt, is een voorbeeld voor veel projectleden in Nederland", aldus De Leeuw van Weenen, die de ontvangst op de scholen 'warm en hartelijk' vond.
"De openheid en interesse van de hoofdmeesters en docenten was uitzonderlijk te noemen en daardoor waren de bezoeken aan de diverse scholen erg nuttig. Daarnaast was het prachtig om te zien hoeveel plezier de kinderen hadden tijdens de lessen."
Veel aversie
De zzp'er had onder andere de taak om de activiteiten van Viafrica beter te plannen en registeren. "Meestal is er veel aversie vanuit de gebruikers, omdat het registeren van activiteiten niet leuk is", zegt hij daarover. "Hier pakten ze het direct op en wilden ze al beginnen voordat de implementatie was afgerond."
Net als Baijens ervoer De Leeuw van Weenen veel problemen met de internetverbinding. "Gek genoeg wen je daaraan", zegt hij. "Het gebeurt ook regelmatig dat de stroom helemaal uitvalt."
Wat hem raakte was het niveauverschil tussen de scholen en de grote invloed van geld. "De rijkere scholen hebben alles behoorlijk op orde, maar de arme scholen kampen met grote problemen en hebben een grote achterstand op de rijke scholen."
Kwaliteitsslag
Volgens de vrijwilliger is er op dit vlak nog een grote stap te maken. De Leeuw van Weenen: "Sommige scholen hebben alleen wat meer trainingsmateriaal nodig, maar andere hebben ook behoeft aan extra onderwijsondersteuning en computers. Er zijn nog veel scholen die een kwaliteitsslag moeten maken. En uiteraard zijn er nog heel veel scholen in Tanzania, die nog niet zijn aangesloten bij Viafrica."
De Leeuw van Weenen keert met een goed gevoel terug naar Nederland. "We hebben extreem lange werkdagen gemaakt, maar dat was het dubbel en dwars waard. Ik had niet verwacht zoveel op te kunnen leveren en zoveel draagvlak te kunnen creëren in die drie weken." Hij vindt de toegevoegde waarde van Viafrica bijzonder. "Het eindproduct bereikt nu al heel veel kinderen, die daardoor een betere toekomst hebben. Viafrica is goed georganiseerd en met name de focus op duurzaamheid spreekt me aan. Ik wil me daarom blijven inzetten voor de organisatie."
Weblog
Menno de Leeuw van Weenen hield een weblog bij over zijn verblijf in Tanzania.
Het Goede Doel
Het Goede Doel geeft op 11 april 2009 een concert in Ahoy. De opbrengsten van deze show komen ten goede aan stichting Viafrica.
Tickets kosten ongeveer dertig euro en zijn verkrijgbaar via www.ticketpoint.nl.
ICT’ers zonder grenzen
Computable werkt samen met stichting Viafrica en IT-Staffing om scholen in Tanzania te ondersteunen bij het gebruik en beheer van ict.
Viafrica zet servicecentra op om scholen te ondersteunen bij het gebruik en beheer van een computer lokaal. Hier werken lokale ict'ers, bijgestaan door Nederlandse collega's die uitgezonden worden door Viafrica. Deze servicecentra bieden ondersteuning en support aan de scholen en zoeken oplossingen voor ict-problemen, bijvoorbeeld op het gebied van de lokale infrastructuur.
Computable wil Viafrica helpen door een aantal lezers naar Afrika te sturen en vanuit Nederland met concrete oplossingen voor ict-problemen te komen. Komend jaar zullen tien ict'ers naar Afrika gezonden worden. Zij verblijven drie weken in Tanzania of Kenya. IT-Staffing verzorgt de selectie van de ict'ers en betaalt de reis- en verblijfkosten.