In Nederland lopen al jaren diverse projecten die het aantal ict-vrouwen moeten verhogen. Uit onderzoek blijkt nu dat bedrijven met een vrouw in de top financieel gezien beter presteren dan ondernemingen met alleen leidinggevende mannen.
Bedrijven met minimaal één vrouw in de raad van commissarissen of van bestuur presteren beter, zegt Mijntje Lückerath-Rover van de Erasmus Universiteit. De universitair docent onderzocht de relatie tussen vrouwen in de top en de financiële prestaties van alle Nederlandse beursondernemingen.
Volgens Lückerath-Rover behalen bedrijven waar een vrouw aan het roer staat, bijna een kwart rendement op eigen vermogen. Werkgevers die het zonder vrouwelijk leiderschap moeten stellen, behalen 13,7 procent rendement.
De docent maakt wel een kanttekening: Het onderzoek toont geen causaal verband aan tussen de aanwezigheid van vrouwen in de top en betere resultaten. In een interview met het Financieele Dagblad legt de onderzoekster uit dat het verschil veroorzaakt kan worden doordat bedrijven met vrouwen in hooggeplaatste functies een moderner beleid voeren. Daardoor presteren ze over de gehele linie beter.
Dat neemt niet weg dat de verschillen fors zijn: een kwart van de bedrijven met een vrouw in de top, scoort bovengemiddeld hoog.
Tekort
In Nederland lopen al jaren diverse projecten die de populariteit van ict-studies, en daardoor ook het aantal vrouwen in de ict, moeten verbeteren. Zo stelde onderwijsminister Plasterk eerder dit jaar drie miljoen euro beschikbaar om meer meisjes te interesseren voor een studie of opleiding in techniek en ict. Verder zei VHTO-directeur Cocky Booy onlangs dat werkgevers het tekort aan ict-vrouwen instandhouden doordat zij vrouwonvriendelijke arbeidsvoorwaarden hanteren. Haar stichting zet zich in voor vrouwen in bètafuncties.
Als je het stukje (goed) leest, is het een bekend verhaal: je hebt grote leugens, kleine leugens en statistieken.
Bijvoorbeeld:
“Het onderzoek toont geen causaal verband aan tussen de aanwezigheid van vrouwen in de top en betere resultaten.”
De vraag blijft open: leiden vrouwen in top tot moderner beleid met als gevolg een beter resultaat, of zitten er vrouwen in de top als gevolg van het moderne beleid?
Hoe dan ook, met een moderner beleid, en dus meer vrouwen aan de top presteer je beter!
Waar wachten we nog op?