Hoewel werkgevers zeggen dat ze geen bezwaar hebben tegen ict’ers met een handicap, hebben werknemers daar zo hun twijfels over. ‘Ik zou niet flexibel genoeg zijn’.
Bezoekers van Computable.nl hebben hun bedenkingen over de oproep van IBM, Capgemini en Ordina. De werkgevers willen dat ict'ers met een handicap meer moeten aangeven dat ze in het bedrijfsleven willen werken.
De werkgevers vinden dat de gehandicapte automatiseerder nu nog te vaak kiest voor een ‘veilige' baan bij de overheid. "Dat is jammer, want in het bedrijfsleven heb je veel meer mogelijkheden jezelf te ontwikkelen", zegt directeur van Capgemini Henk Vermaas daarover. "Ict'ers met een handicap moeten ons daarom meer gelegenheid geven ze aan te nemen."
Robert Graaf werkte enige tijd geleden samen met enkele gehandicapte ict'ers. "Een daarvan zat in een rolstoel, maar had erg veel kennis op het gebied van servers", zegt Graaf. "De andere ict'er was slechtziend en erg goed in het vertalen van werkprocessen naar ict-oplossingen." Volgens Graaf is er inderdaad behoefte aan dit soort mensen, maar ‘zijn er toch altijd werkgevers, werknemers en vooral klanten die deze mensen niet voor vol aanzien of zelfs niet serieus nemen'.
Flexibiliteit
Ook ‘Maarten', zelft ict'er met een handicap, merkt dat bedrijven niet altijd staan te springen een werknemer met een beperking aan te nemen. Dat komt vooral doordat een gehandicapte niet altijd in staat is lange werkweken te maken, vermoedt de ict'er. Werkgevers zouden dat echter niet toegeven en het houden op een gebrek aan flexibiliteit. Maarten: "Dat heb ik niet één keer gehoord, maar ontelbare keren."
Die opmerking sluit aan op wat IBM's it-specialist Paul Welsing tegen Computable zei. "Toen ik tijdens mijn studie op zoek was naar een stageplek, ben ik met allerlei wonderlijke smoezen weggestuurd", aldus de werknemer die al vrijwel zijn hele leven blind is.
Volgens een enkele lezer is de roep om gehandicapte werknemers niet veel meer dan een publiciteitsstunt. Zo denkt Ronald Vermeij dat de bedrijven vooral een mooi bedrijfsplaatje willen presenteren. Bovendien zou het aannemen van gehandicapt personeel ook subsidie opleveren.
Reinold van Bruggen, directeur van ict-adviesbureau Mitopics, reageerde ook op het artikel. Hij zegt geen bezwaar te hebben tegen werknemers met een handicap. Desondanks is het nog niet gelukt ict'ers met een handicap te werven. Van Bruggen: "De motivatie is natuurlijk wel belangrijk. Het is niet gek te verwachten dat mensen uit deze doelgroep zelf het initiatief nemen."
Leuk dat de reacties op artikelen gelezen worden door de redactie.
Als de grote 3 echt geinteresseerd zijn, kunnen ze natuurlijk zich aanbieden het UWV en bora/borea (de re?ntegratie branche vereniging). Dan kan die ook met de doelgroep aan de slag.
Het zou heel mooi zijn als bedrijven als IBM, Capgemini en Ordina inderdaad gehandicapten zouden willen aannemen, of gewoon mensen die anders dan anderen zijn. Begin dit jaar was er al een artikel over het voorbeelden van een autist die dankzij een beter concentratievermogen ook een betere tester zou zijn dan gemiddeld. Helaas dat zie ik niet gebeuren. Die grote bedrijven willen mensen flexibel bij klanten kunnen inzetten. Mobiliteit, communicatieve en sociale vaardigheden zijn dan net zo belangrijk als technische vaardigheden. Een tester moet redelijk goed met collega’s kunnen samenwerken. Een klein beetje autisme valt natuurlijk niet op binnen een technisch gerichte beroepsgroep. Is er meer aan de hand, dan zal zo’n autist op een lager niveau ingezet worden en dus met minder loon genoegen moeten nemen, als deze al een kans krijgt. De genoemde bedrijven willen mensen met een hoog potentieel. Een autist zal nooit als testco?rdinator kunnen functioneren, dus voor die bedrijven zal die niet aantrekkelijk genoeg zijn. Laat IBM, Capgemini en Ordina ons maar verrassen en maar aantonen dat zij veel gehandicapten in dienst nemen.
Het probleem ligt niet alleen bij de opdrachtgevers, maar breder bij de mensen zelf. Gehandicapte mensen worden vaak (onterecht) niet serieus genomen.
In het kader van de komende Kersdtdagen een mooie gedachte.
In het kader van de kreditcrises een volkomen rariteit.
Normaal menselijk gezien absurd.
Deze organisaties willen alleen maar (flex) mensen in dienst waar ze heel veel geld aan kunnen verdienen en een minste handicap is al een reden om je een exit te geven. De belangrijkste handicap “een dagje ouder is er al een”. Moet ik nog niet denken dat je met krukken loopt of in een rolstoel zit.
NU kan ik natuurlijk ook te negatief zijn, maat laten ze dit maar bewijzen door een mooie grote controleerbare wervingsactie op te zetten…. Dat zou een mooie kerstgedachte zijn.