Gebruikt Provincie Noord-Holland als enige organisatie de SAP-module Grantor Management 5.0 of wordt de module ergens anders ook al gebruikt, zoals leverancier SAP beweert? Dat lijkt het voornaamste discussiepunt bij het stopgezette ict-project bij de provincie.
Provincie Noord-Holland en leverancier SAP lijken het niet eens te zijn over het gebruik van Grantor Management (GM) versie 5.0, waarvan de implementatie kortgeleden werd stilgelegd. De provincie schrijft in een rapport aan de provinciale rekencommisie de enige gebruiker te zijn van de module, iets wat SAP weerspreekt. De leverancier kan echter niet zeggen hoeveel bedrijven het pakket gebruiken.
"De huidige versie van SAP GM (release 2007) is sterk verbeterd in vergelijking met de versie ontwikkeld voor/door de provincie (versie 5.0) en wijkt op essentiële punten af van deze versie. Dat betekent dat provincie de enige gebruiker is en blijft van SAP GM 5.0", schrijft de interne projectleider van de provincie aan de provinciale rekencommissie.
Geen baten, duurdere kosten
De SAP-module GM 5.0 had het subsidiebeheer bij Provincie Noord-Holland moeten verbeteren. Een nieuwe kosten-batenanalyse eind november wees uit dat de kosten veel groter zouden worden dan in eerste instantie begroot. Eerder waren de kosten voor de module geraamd op 370.000 euro. Nu is er al vijf ton uitgegeven aan de module.
Om de software aan de wensen van de provincie te laten voldoen, zou opnieuw 500.000 euro moeten worden uitgegeven. Daarnaast wijst de kosten-batenanalyse uit dat de eerdere besparing van drie fulltimers niet meer gerealiseerd wordt. De provincie heeft berekend dat, als de organisatie de module in gebruik zou nemen, 2,12 fte extra nodig is.
Access
De provincie Noord-Holland staakte eind november de ontwikkeling van de module. Het huidige subsidiesoftwarepakket moet voor maximaal tienduizend euro worden aangepast en zal dan voorlopig voldoen aan de wensen van de organisatie. De huidige module is gebaseerd op Microsoft Access.
De provincie schrijft in het rapport aan de rekencommissie dat op langere termijn alsnog een verbetering aan de software gewenst is. "Op korte termijn is het ook goed om de betrokken medewerkers even afstand te laten nemen van alle automatiseringsplannen", aldus het rapport.
De provincie onderzoekt momenteel wie aansprakelijk kan worden gesteld voor het mislukken van het project. Het vertrouwen in implemantiepartner Ctac en in leverancier SAP lijkt een deuk opgelopen te hebben. In het rapport aan de rekencommissie schrijft de interne projectleider: "Er is onvoldoende begrip bij SAP en Ctac. Het begrip ‘ramp-up'-partner is een leeg begrip gebleken."