Ict-dienstverleners veroorzaken veel ophef door hun brief aan onderaannemers met de vraag de tarieven te verlagen. De onderaannemers zijn vooral boos over de manier van communiceren.
Onderaannemers begrijpen niet waarom ict-dienstverleners een tariefsverlaging vragen voor 2009. Een aantal automatiseerders, zoals Atos Origin, Capgemini, Logica en Ordina, stuurde hun inhuurkrachten een brief waarin wordt gevraagd of soms geëist de tarieven voor het komende jaar met gemiddeld tien procent te verlagen.
"Ik vind het een ouderwetse reactie", zegt directeur Gerjan Mazenier van detacheerder Brunel ICT. Hij is niet boos op de dienstverleners, maar begrijpt de actie niet. "Het is terecht dat ze zich willen wapenen tegen het zware weer dat op komst is. Maar ik kan me niet voorstellen dat dit op de lange termijn veel besparingen zal opleveren." De detacheerder doet met een aantal van de ict-dienstverleners zaken en heeft ook de brieven ontvangen.
Weinig volwassen
Brunel ICT gaat in overleg met haar opdrachtgevers en klanten en hoopt zo tot een andere oplossing te komen. Het detacheringsbureau zegt niet veel last van te hebben van de tariefsverlaging, maar vindt het een weinig volwassen optreden van de dienstverleners. "Het gebeurde ook na het millennium. Toen was het toch anders. Er waren toen veel niet-geschoolde ict'ers aan het werk. Dat je daar een slag overheen maakt, dat begrijp ik heel goed."
Op de artikelen die Computable over de tariefsverlaging schreef, kwamen veel reacties. Het lijkt erop dat de onderaannemers zich vooral storen aan de manier waarop er wordt gevraagd om een verlaging voor het tarief. Zo schrijft Kees: "Uiteraard gaan wij niet akkoord met de vreemde gang van zaken. We zijn benieuwd hoe Atos Origin het aan zijn klanten gaat uitleggen dat we nu elf mensen weghalen op lopende projecten bij bedrijven als KPN." Ook Mich wil best met Atos Origin onderhandelen. "Met geven en nemen is altijd een oplossing te vinden. Als het op deze manier moet dan heb ik maar een woord, namelijk nee."
Gejuicht
De manier van communiceren vanuit de dienstverleners is ook iets dat Brunel stoort. Mazenier: "Als de afdeling Inkoop bij ons de vraag had gesteld hoe wij samen kosten kunnen besparen, dan hadden we gejuicht en in de handen geklapt."
Atos Origin, Capgemini, Logica en Ordina zeggen vanuit de klant vragen te krijgen voor een lager tarief. Brunel ICT wordt indirect met deze vraag geconfronteerd. "We hebben een verzoek gehad voor een lager tarief, verder niet. Wel vragen veel klanten om de tarieven niet te verhogen. Dat is in feite ook een tariefsverlaging", zegt Mazenier.
Ik denk dat Mazenier gelijk heeft. Dit soort maatregelen lijken een overspannen reactie en een “quick win” te zijn van de afdeling inkoop. Waarschijnlijk niet afgestemd met de lijnorganisatie en commerciele afdeling die heel andere uitdagingen hebben
Het gaat hier inderdaad om een quick win van inkoop. Mensen zonder enige affectie met de business.
De communicatie heeft mij ook zeer gestoord, probeer je in gesprek te gaan, wat volwassenen met elkaar doen, krijg je een kinderachtige respons terug. En dat terwijl er contracten aan ten grondslag liggen. Het idee is dat veel bedrijven dit misschien wel zullen pikken omdat ze anders geen mensen meer mogen leveren. Als je ze aan hun contract houdt dan kan je daar zeker van zijn. Je wint dan wel de rechtzaak, maar verliest de business. Vervolgens worden hun eigen accountmanagers boos want die zien hun projecten in gevaar lopen. Wat gaat het ze kosten als een klant door de effecten hiervan de stekker er uit trekt….
Brunel zegt het goed: als ze nou eens op een fatsoenlijke manier in gesprek waren gegaan…
Klanten, personeel, leveranciers, u bent gewaarschuwd voor de slechte manieren van deze bedrijven. Want als ze dit bij de een flikken kunnen (of doen) ze het misschien ook bij jou!
Zj zijn groot en ik ben klein en het is niet eerlijk..
Zo gaan die dingen
@Outsider, inprincipe is dat onzin wat je zegt. Het kost de “kleine” detacheerders en freelancers geld als zij toegeven.
Als zij gewoon gezamelijk een standpunt zouden innemen en de tarieven niet verlagen, dan blijven de grote “jongens” ook nergens.
Een Atos of Ordina kan dan via de rechter wel de contracten verbreken, maar zij zullen geen andere mensen kunnen krijgen, zodat projecten stil zullen vallen. (tenminste als de kleine detacheerders en freelancers zich verenigen)
Ach, nu zijn het de externe medewerkers. De interne medewerkers van de grote ICT bedrijven zijn ook aan de beurt:
– geen loonsverhoging voor 2009 bij de meeste ict-dienstverleners
– bij Atos Origin zijn vorige maand de recruiters op straat gezet en deze week zijn alle mensen die nog in hun proeftijd zaten per direct op straat gezet!! Hoezo netjes omgaan met je nieuwe mensen?
– Ordina komt op 18 december met “maatregelen” (= ontslagen?)
Kortom de ZZP-er die al aardig verdiend kan ook best een duit in het zakje doen (net als iedereen) en mag blij zijn dat hij nog een plekje heeft want bijna alle grote ict-bedrijven huren geen extra zzp-ers meer in.
De mensen die Brunel en andere grote detacheerders leveren zijn gewoon in dienst bij die organisaties. (Brunel heeft de salarissen overigens wel verhoogd voor 2009) Daar komt geen zzp-er aan te pas. Niet te verwarren met de zg Brokers als Harvey Nash e.d. Die werken met ZZPers
Ik ben het volmondig eens met Dhr Mazenier van Brunel. Wanneer de tussenpersoon of eindklant mij vraagt om mee te werken en mee te denken over kostenbesparingen is er heel veel mogelijk. Tariefsverlagingen, gepaard met wijziging van werklocatie of uren per dag, om ook mijn kosten te verlagen, zijn altijd bespreekbaar. Ook mogelijkheden voor part time inzet, verschuiving van functie of taken, kortingen bij gedeeltelijk vooruit betalen, noem de mogelijkheden maar op; dit zijn allemaal dingen die ik bedenk uit de invalshoek van een win-win situatie waarbij zowel klant als leverancier de moeilijke tijden doorkomen met een versterkte relatie. Dat heet strategisch denken. Het getuigt van onkunde en gebrek aan zakelijk strategisch inzicht bij het commerci?le management van de genoemde grote clubs (m.u.v Brunel natuurlijk) dat zij grijpen naar een ouderwetse noodmaatregel, en geeft mij als potenti?le leverancier reden om te twijfelen aan hun kredietwaardigheid en betrouwbaarheid.
Ook toont dit aan dat deze bedrijven weinig interesse hebben in de lange termijn belangen van hun klanten; hierbij worden soms bedrijfskritische projecten bedreigd in naam van een ordinaire paniekmaatregel.
Waar het in essentie op neerkomt is niet eens de maatregel op zich, het gaat om de manier waarop dit wordt gedaan en gecommuniceerd.
@insider, daar heb je helemaal gelijk in. Ook ik zie dat de opdrachtgever een moeilijke tijd heeft, en ik wil graag en kan als professionele dienstverlener helpen om er doorheen te komen. Echter, dat moet op basis van een wederzijds respectvolle onderhandeling, en niet op basis van een lompe, ordinaire en op den duur niet doeltreffend of klantgericht tactiek om een probleem af te schuiven op de leveranciers.
Het zou netter zijn als klant, leverancier en onderaannemer samen een oplossing proberen vinden, als de klant het een probleem vindt. Zover ik met anderen heb gesproken, zeggen klanten alleen dat de tarieven niet omhoog gaan in 2009.
Ik denk eerder dat de grote bedrijven heel veel mensen op de bank hebben, voornamelijk junioren, die ze nergens kwijt kunnen. Ik denk dat ze met deze stunt de onderaannemers proberen te vervangen door hun eigen mensen. Maar ja, de contracten kunnen niet zomaar worden ontbonden.