Outsourcen en handeldrijven met Noord-Korea is omstreden. Dat doe je niet met een ‘afzichtelijk regime,’ zei de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher. Maar het kan een land ook vooruit helpen, menen anderen.
"Sommige politici vinden dat je geen werk moet uitbesteden aan Noord-Korea, omdat het een schurkenstaat is die de mensenrechten grootschalig schendt," zegt Leonid Petrov, hoogleraar Aziatische geschiedenis aan de nationale universiteit van Australië. "Maar ze moeten zich realiseren dat je de Noord-Koreanen, die honger lijden, juist helpt door zaken te doen met het land. De Noord-Koreanen die in de exportmarkt opereren hebben meer voedsel, kleding en elektriciteit dan de rest van de bevolking."
Begin oktober reisde een Nederlandse handelsdelegatie naar Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. Paul Tjia, outsourcingsconsultant en directeur van GPI Consultancy was de delegatieleider. Noodgedwongen, omdat de oorspronkelijke delegatieleider, de Amsterdamse Kamer van Koophandel zich had teruggetrokken toen de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher had opgeroepen tot een boycot.
Mensenrechten
"We hebben tijdens het organiseren van de missie veel publiciteit gekregen die niks met zaken doen te maken had maar meer met de politieke situatie eromheen," zegt Tjia. "Dat is nieuw voor mij. Maar ik heb geen moeite mee met die discussie. Ik wil die ook voeren." Tjia vindt de kritiek op zich gerechtvaardigd: "Als je het wilt hebben over mensenrechten of de politieke situatie, is de kritiek terecht. Ik heb wel het idee dat de mensen die de discussie aankaarten te weinig weten van de ontwikkelingen in Noord-Korea en dat ze te snel besluiten om er tegen te zijn."
Tjia vindt dat handel juist een goede rol kan vervullen in de ontwikkeling van een land. "China is een goed voorbeeld. Het China van dertig jaar geleden is te vergelijken met het Noord-Korea van nu. Maar juist door de economische ontwikkelingen is China een stuk opener geworden, is er een middenklasse ontstaan die ook democratische rechten eist."
Volgens Petrov hebben diegenen die nu in de Noord-Koreaanse markt stappen een voorsprong: "Noord Korea is bezig een export-georiënteerde markt op te zetten en wil zaken doen over de hele wereld. Daarvan kun je als een van de eersten juist profiteren."
Lees ook het achtergrondverhaal: Noord-Korea mengt zich in strijd om automatiseerder
Nieuwe reis
Vanwege de economische situatie wordt het kostenaspect weer belangrijker bij offshoring, stelt Paul Tjia. "'Onbekendere' landen raken daarom meer in trek, en wij hebben besloten om een extra it-reis naar Noord-Korea te organiseren. Deze vindt van 9 tot 16 mei 2009 plaats. Van 21 – 28 maart 2009 gaan we overigens naar China; ook dit land staat in een groeiende belangstelling met betrekking tot offshoring."
De organisatoren van de Sino-Dutch IT Tour, Tjia en Victor de Pous, houden een informatiebijeenkomst op dinsdag 20 januari 2009 in Amsterdam vanaf 16:00 uur. Vanwege de nakende recessie is er een dubbele focus: China als it-afzetmarkt en China als goedkope softwareproductielokatie.
Meer informatie: op http://www.gpic.nl/chinatrip.htm of via info@gpic.nl
Geld doet wonderen
Volgens mij kan je beter zaken doen met noord Korea dan bijvoorbeeld met Palm Invest of de TRE invest groep
Lodewijk Asscher discrimineert! Bovendien heeft hij er niks over te zeggen. Hou het nou maar bij Amsterdam, dat is groot genoeg voor je.