Automatiseerders met een beperking die niet solliciteren bij ict-bedrijven, geven zichzelf een extra handicap. Dat vinden werkgevers IBM, Capgemini en Ordina. ‘Gehandicapte ict'ers moeten ons gelegenheid geven ze aan te nemen'.
IBM, Capgemini en Ordina gaan meer aandacht besteden aan het aannemen van gehandicapte ict'ers. De bedrijven willen vooral dat werknemers met een beperking zélf het initiatief nemen voor een baan in de automatisering.
Het plan om deze bron van werknemers aan te boren, is afkomstig van werving- en selectiebureau Haselhoff Groep, dat daarom contact opnam met de ict-bedrijven. "Gehandicapte ict'ers worden nu nog te vaak vergeten", zegt Hans Warmerdam, managing partner van de werver. "Deze werknemers krijgen niet de aandacht die zij verdienen."
Volgens de werkgevers kiest de gehandicapte ict'er niet snel voor een baan in het bedrijfsleven, omdat dat in hun ogen te jong en te trendy is. Ook het winstoogpunt volgens de drie werkgevers een drempel om bij een ict-bedrijf te solliciteren. De overheid zou dan een veilige keus zijn.
Extra handicap
"Het beeld dat mensen van ons hebben, klopt niet", zegt Henk Vermaas, directeur van Capgemini. "Dat is jammer, want in het bedrijfsleven heb je veel meer mogelijkheden jezelf te ontwikkelen. Ict'ers met een handicap moeten ons daarom meer gelegenheid geven ze aan te nemen."
Daarmee vat Vermaas de kern van het initiatief samen. De partijen hebben geen plannen om contact op te nemen met de potentiële werknemers. Het is vooral de bedoeling dat de automatiseerder zelf aanklopt bij de werkgevers. Dat kan haast niet anders, aldus Warmerdam van Haselhoff Groep, ‘want gehandicapte ict'ers staan nergens geregistreerd'.
Automatiseerders met een beperking die zich niet richten op het bedrijfsleven, laten volgens de werkgevers een kans op een succesvolle loopbaan schieten. Vermaas: "Je geeft jezelf een extra handicap door niet bij ons te solliciteren."
Werkever zoekt werkemer, handicap een bezwaar?
Is leeftijd en ervaring ook aan te merken als handicap?
Nee ervaring en een flinke salariseis is de grootste handicap voor werkgevers. Maar even serieus ik heb een tijdje terug in een team gezeten met een aantal gehandicapte ICT-ers. 1 in een rolstoel maar met een kennis op gebied van servers, unix ongelooflijk goed en professioneel. De andere slechtziende ICT-er was erg goed in allerlei werkprocessen vertalen naar ICT-oplossingen.
Er is zeker behoefte aan dit soort mensen, alleen zijn er toch altijd werkgevers, werknemers en met name klanten die deze mensen niet voor vol aanzien of zelfs serieus nemen.
Ik merk als ICT-ers met een handicap dat veel werkgevers echt niet staan te wachten op iemand die niet 40 + uur voor hun kan werken. Dat wordt dan niet letterlijk verteld, maar onder de noemer “we denken dat je niet flexibel genoeg bent”. Dat heb ik niet een keer gehoord, maar ontelbare keren.
Dus als je als 50+ een oog of been verliest wordt je ineens wel aangenomen?
Het ligt anders dus, als je een gehandicapte aanneemt die natuurlijk evengoed of beter is dan een niet gehandicapte, krijg je daar zwaar subsidie voor en heb je ook je kosten gedrukt.
” een niet gehandicapte, krijg je daar zwaar subsidie voor en heb je ook je kosten gedrukt.”
Dit “slimme HRM en PR mes” snijdt wel aan 3 kanten;
1 – een mooi sociaal bedrijfsplaatje naar buiten toe.
2 – “oprechte” belangstelling voor een groep mensen die – tot voor kort – totaal gediscrimineerd werden op de arbeidsmarkt op basis van hun handicap.
3 – er nog een vette subsidie bij toe krijgen.
Ik ben heel benieuwd of deze gehandicapte medemensen dan ook “menselijker banen en werkomstandigheden” aangeboden krijgen binnen zo’n bedrijf, dan mensen die volledig gezond zijn en voor 40+ uren inzetbaar en factureerbaar zijn.
Zou “het werken in de ict” dan toch nog een “menselijk gezicht” gaan krijgen door deze acties? Of is dit gewoon een keiharde must/noodsprong door regering en bedrijfsleven om
– hun “hoge intake drempels” te laten vallen
– omdat ze andere helemaal geen personeel (meer) kunnen krijgen.
– toch zo zachtjes aan alle “arbeidsongeschikten” op een of andere manier weer aan een (ict) baan willen helpen waardoor ze dus geen uitkering meer hoeven te verschaffen van staatswege?
De toekomst zal het uitwijzen….
Binnen ons bedrijf (Mitopics) kijken we naar wat mensen willen en kunnen (ook leeftijd niet van belang), en is een handicap op zich helemaal geen bezwaar. Parttime werken en deels vanaf huis is ook mogelijk. We hebben eerder pogingen gedaan om te kijken of er geinteresseerden (gehandicapten) zijn, maar zonder resultaat. De motivatie is natuurlijk wel belangrijk en daarmee is het op zich geen gek idee te verwachten dat mensen uit deze doelgroep zelf het initiatief nemen.
Ik vind 2000 euro netto per maand een prima start salaris voor een herintredend gehandicapte. Daar valt best wel over te praten denk ik
Het probleem zit hem vaak in het gebrek aan de juiste kennis en ervaring. Als je een ervaren SAP specialist bent, dan heb je al een baan. Maar ben je er een aantal jaar uit geweest of heb je nooit die HBO IT opleiding kunnen volgen (omdat er trappen in het gebouw zijn), dan ziet de wereld er ineens heel anders uit. De sleutel zit hem dus in het kijken naar wat iemand kan (leren) en niet wat iemand in het verleden gedaan heeft.
Mijn bedrijf – Onbegrensd Talent – werft, selecteert en detacheert mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (waaronder dus ook mensen met een handicap). Zowel werkgevers als talenten met een handicap zijn van harte welkom om bij ons aan te kloppen. http://www.onbegrensdtalent.nl
Een handicap mag niet bepalend zijn om een kandidaat aan te nemen. Echter een handicap blijkt bepalend te zijn als jongeren met een handicap aan het werk willen.
Goed als het management een standpunt inneemt in deze kwestie. Nog beter als zij hun beleid op dit niveau op de werkvloer implementeren. Onze ervaring is dat er veel miscommunicatie is en dat er vooroordelen zijn m.b.t. de competenties van mensen met een beperking.
Voor informatie kun je terecht op http://www.maatjesplatform.nl.