Hergebruik van softwarecomponenten: daar hadden wij het een aantal jaar geleden vaak over. Veel softwareontwikkelende bedrijven stelden hun eigen bibliotheek met componenten samen. In het kader van verbeteren van de ontwikkeling is hergebruik absoluut een goede stap. Maar waarom horen we er de laatste tijd zo weinig over? Of moeten wij dit in de huidige tijden vertalen naar Web 2.0, waarin we mash-ups maken van op internet beschikbare componenten?
Naar mijn idee is de behoefte aan het hergebruik van softwarecomponenten er nog steeds, maar in de praktijk kleven er ook nadelen aan. De softwaregeorienteerde bibliotheken bleken bijvoorbeeld te verouderen. Componenten konden zo ongeveer nog twee jaar succesvol herbruikt worden, daarna ontstond een situatie waarin de herbruikbare componenten hun eigen onderhoud gingen vragen. De componenten moesten aangepast worden aan de nieuwste ontwikkelingen op programmeertaal gebied. Al was het maar omdat de nieuwste versie weer een andere manier van communiceren tussen componenten voorschrijft. Vaak werd dit de doodsteek voor de zorgvuldig opgebouwde bibliotheken.
De THT-datum van softwarecomponenten is dus beperkt; de levensduur van een component is naar mijn mening ongeveer twee tot drie jaar. Daarna gaat het onderhoud een behoorlijke investering vragen. Ik pleit daarom voor een hergebruik op een ander niveau, met een langere THT-datum. Als ik kijk naar de ontwerpen van projecten die ik tegen kom, dan zijn dat heel vaak dezelfde soort ontwerpen als tien jaar geleden. Natuurlijk had je het toen vaak over Windows-achtige applicaties en nu over webapplicaties. Maar de (functionele) ontwerpen die eronder zitten, zijn voor een groot deel niet wezenlijk anders.
Ik pleit dan ook voor een bibliotheek met herbruikbare componenten. Deze bibliotheek wordt gevuld met functionele en technische ontwerpen die wij de afgelopen jaren gerealiseerd hebben. Bij elk project wordt er vanuit functioneel en technisch oogpunt gekeken of er in de bibliotheek al deelontwerpen liggen die we kunnen gebruiken. Het hergebruik van deze ontwerpen verbetert de kwaliteit van het ontwerp en versnelt de doorlooptijd van de ontwerpfase. Bovendien zijn ook de bijpassende test-scripts herbruikbaar.
Dus in plaats van het wiel weer op nieuw te ontwerpen, doet je er goed aan eens in jouw archieven te duiken en de originele ontwerpen op te diepen. Mogelijk vindt je daar ontwerpen die je voor 80 procent gewoon weer kunt gebruiken.
Alexander Vermeulen
System Analist
Caesar Groep
Ik ondersteun je oproep tot het bouwen van een bibliotheek met herbruikbare componenten, maar volgens mij is het technisch gezien helemaal niet zo eenvoudig te realiseren. Denk maar eens aan al de verschillende soorten software waarmee die componenten zullen moeten samenwerken. Dat zijn er zoveel, dat is bijna niet te doen.
Goed idee dus, maar ik voorzie wat problemen in de uitvoering.
Dat was inderdaad waar velen, en ook wij, tegenaan gelopen zijn. Technisch componenten verouderen; echter de beschrijving van deze componenten verouderen veel minder snel. Dat laatste is juist waar wij ons op willen focussen. Simpel gezegd is het functionele ontwerp van een Order Entry systeem de afgelopen twintig jaar niet veranderd.