Overheden geven een te lage prioriteit aan de bestrijding van cybercrime. Dit is een hoofdconclusie in een nieuw jaarrapport van McAfee. Dat verklaart ook de slecht uitgeruste, ad-hoc aanpak van cybercrime door overheden.
Nationale en internationale overheden zeggen wel cybercrime actief te bestrijden, maar in de praktijk komt daar weinig van. Dit is één van de hoofdconclusies in de nieuwe editie van het Virtual Criminology Report van security-leverancier McAfee. Dat nieuwe rapport is samengesteld op basis van een jaarlijkse, wereldwijde meting van de security-markt.
Afleidingen
"Cybercrime heeft niet genoeg prioriteit voor overheden over de hele wereld om de wereldwijde bestrijding ervan echte vorderingen te laten maken", luidt de eerste conclusie van het rapport. De fysieke bedreiging van terrorisme en de huidige kredietcrisis zorgen voor veel afleiding van de politieke aandacht. "In scherp contrast daarmee zijn de cybercriminelen hun blik juist aan het verscherpen."
"De recessie vormt juist een vruchtbare bodem voor criminele activiteiten. Fraudeurs proberen munt te slaan uit het toenemende gebruik van internet en het huidige klimaat van angst en onzekerheid", valt in het rapport te lezen. Het voornaamste struikelblok is dat cybercrime grensoverschrijdend is, maar de bestrijding ervan nauwelijks. De Europese Commissie heeft nu een plan om dat te veranderen, maar de implementatie daarvan neemt zeker vijf jaar in beslag.
Ad-hoc
Het Virtual Criminology Report verschijnt nu voor de vierde keer en belicht de georganiseerde misdaad en internet. McAfee-ceo David De Walt: "We bekijken in deze editie van het rapport in hoeverre ‘cyberwar' het wint van ‘cyberlaw'." De voorlopige uitslag is dat de cybercriminelen flink voorliggen.
De reden daarvoor is dat de bestrijding van computermisdaad ad-hoc gebeurt en bovendien met onvoldoende middelen. De verklaring voor die slechte aanpak is volgens het McAfee-rapport dat overheden in feite te lage prioriteit geven aan een effectieve bestrijding van deze vorm van misdaad. Dit omvat zowel reguliere misdaad waarbij computers en netwerken worden gebruikt, als moderne misdaad die alleen in de digitale wereld wordt gepleegd.
Grotere gelegenheid
Volgens McAfee-ceo De Walt heeft de wereldwijde cybermisdaad een flinke financiële impact op zowel bedrijven als consumenten. Hij is niet optimistisch over de nabije toekomst: "Het toenemende gebruik van technologie in ontwikkelingslanden zorgt voor een grotere gelegenheid voor kwaadwillenden."