IBM zegt dat zijn Microsoft-loze desktopomgeving bedrijven meer dan duizend dollar per pc kan besparen. De besparing komt vooral door de hogere aanschafkosten voor Windows Vista en Microsoft Office, zegt Big Blue.
IBM rekent voor dat zijn Microsoft-loze desktopomgeving bedrijven meer dan duizend dollar per pc kan besparen. Voorstanders van opensourcesoftware roemen al jaren de lagere kosten van die vorm van open programmatuur. Zo is de software zelf veelal gratis. Daar kunnen voor zakelijk gebruik echter weer ondersteuningskosten bijkomen.
Cloud-desktop
IBM brengt begin 2009 zijn Microsoft-loze desktop op de markt. Die bestaat uit de Ubuntu Linux-distributie, gecombineerd met de desktopvirtualisatiesoftware Verde (Virtual Enterprise Remote Desktop Environment) van Virtual Bridges. Daarmee is de desktopomgeving vanuit een cloud te draaien, waardoor werkplekbeheer makkelijk wordt, maar wat ook telewerken mogelijk maakt.
Voor eindgebruikers bevat IBM's desktopplatform de eigen groupware Lotus Notes en het Lotus Symphony-kantoorpakket. Die software is afgeleid van het open source-pakket Open Office. IBM stelt Symphony ook gratis ter beschikking, maar biedt er wel support bij. Symphony is in september 2007 onthuld. IBM noemt de combinatie van Notes en Symphony zijn Open Collaboration Client Solution (OCCS).
Licentie- en stroomkosten
Het gebruik van die opensourcecomponenten bespaart volgens IBM wel twaalfhonderd dollar per bedrijfs-pc. De leverancier trekt voor deze rekensom de vergelijking met de licentiekosten voor Windows Vista en Microsoft Office 2007. De combinatie van Linux en Symphony bespaart volgens IBM zo'n achthonderd dollar. Daarnaast rekent het ook de besparing mee van de lagere hardwarevereisten die Linux heeft ten opzichte van Vista. Dat scheelt nog eens tweehonderdvijftig dollar, aldus IBM.
Tot slot gaat de leverancier ook uit van een stroombesparing van bijna honderdvijftig dollar per pc per jaar, doordat de Linux-pc minder stroom verbruikt dan Windows. Dit zou met name liggen aan de 3D-interface Aero van Vista. Die valt echter valt te schakelen. Vervolgens rekent IBM door dat bedrijven met de minder hitte afgevende pc's nog eens zeventig dollar per pc per jaar besparen op de airconditioning voor kantoorpanden.
Je kunt ook – voor de komende jaren – de totale client-side hardware aanschaf kostenpost weg uit het plaatje, omdat je nu gewoon nog jaaaaren door kan met dezelfde hardware.
Plus..Als de kernel van de uitgerolde Linux versie op maat compileert van je client platforms… kun je zelfs helemaal lang van je bestaande hardware genieten.
Wat je niet nodig hebt, kun gewoon immers gewoon vanaf de bron verwijderen en hercompileren.
Tot slot nog is er een betere clientside security via de ingebouwde firewall, gratis antivirus oplossingen, de strakke scheiding tussen root en gebruikers
En met wat extra services kun je – als dat nodig mocht zijn – toch verbinding maken met microsoft clients, servers, domeinen..
Uiteraard is het dan – als bedrijf – wel handig om meteen je eigen ict staff op te (laten) leiden in de ondersteuning van dit microsoft-loze platform.
Anders geef je straks de besparing op microsoft kosten weer uit aan ibm beheerconsultants 😉
Dit is lang onderweg vind ik. Als ex-IBM’er was ik al intern in 1998 over op een M$-loze desktop. Het kon toen al prima.
Ben benieuwd of het echt aanslaat, maar de markt is er zeker optimaal voor (i.e. kredietcrisis).