Ontslagen worden is een van de meest stressvolle situaties uit een mensenleven, zegt psycholoog en managementconsultant Moniek Verster. Wie verplicht van baan moet veranderen, kan zich verraden, boos of onzeker voelen. Positieve werknemers daarentegen, kunnen in het ontslag ook nieuwe kansen zien.
Over het algemeen is een verandering van baan iets waar je zelf voor kiest. Nu het financiële klimaat niet zo gunstig is, kan het echter ook voorkomen dat niet jíj, maar je baas vindt dat je maar eens op moet stappen. Wat te doen in zo'n situatie?
Werknemers die ontslagen worden, doordat hun baas aan het bezuinigen geslagen is, moeten niet alleen een nieuwe baan vinden, maar er ook voor zorgen hun zelfvertrouwen niet te verliezen. Daar weet de 31-jarige Boudewijn alles van, aldus vakblad Intermediair, dat een nogal sombere brief van hem ontving.
Tot voor kort ging het Boudewijn voor de wind. Na zijn studie vindt hij een interessante baan in de ict en weet hij in korte tijd carrière te maken. De werknemer, die werktuigbouwkunde studeerde, heeft een geweldig salaris, een dure auto en een prachtig appartement. Boudewijn heeft de banen voor het uitkiezen en hij voelt zich dan ook behoorlijk zelfverzekerd.
Daar komt een einde aan als hij op een middag op het kantoor van de directeur moet komen. Het hoofdkantoor in Engeland blijkt een outsourcing te plannen, waardoor vijftien mensen moeten vertrekken. Boudewijn is een van die mensen. Hij kan vast snel ergens anders aan de slag, verwacht zijn baas. Zelf ziet Boudewijn het somber in. Zijn zelfvertrouwen heeft een deuk opgelopen en ook als hij bij vrienden en familie is, is hij niet te genieten.
Zelfbeeld
Volgens klinisch psycholoog en managementconsultant Moniek Verster, is ontslagen worden een van de meest stressvolle gebeurtenissen die een mens kan meemaken. "Hoe mensen omgaan met ontslag is onder andere te voorspellen door hun zelfbeeld", zegt ze. "Een positief zelfbeeld maakt het makkelijker om over stressvolle gebeurtenissen heen te komen. Omdat het zelfbeeld van Boudewijn is aangetast, komt hij moeilijker over de klap heen."
Dat weet Lea Waters van de universiteit van Melbourne ook. De onderzoekster volgde werknemers die ontslagen werden of zelf opstapten. Volgens Waters zijn werknemers uit de eerste categorie sneller depressief en minder gemotiveerd om een nieuwe baan te zoeken. Als ze uiteindelijk een andere werkgever gevonden hebben, zouden ze een stuk onzekerder zijn in hun nieuwe functie dan werknemers die zelf ontslag genomen hebben.
Positieve draai
Werknemers die hun ontslag op een goede manier verwerken, kunnen het verliezen van hun baan een positieve draai geven. "Dit is je kans jezelf opnieuw uit te vinden en op zoek te gaan naar een baan die je echt leuk vindt", raadt loopbaanadviseur Tamara Dowling werknemers via haar website aan. "Sommige mensen vinden bijvoorbeeld een manier om hun hobby in hun nieuwe carrière te verwerken."
Dat neemt niet weg dat een ontslagen werknemer zijn of haar gevoelens niet moet negeren. Volgens Dowling is het normaal dat iemand geschokt is door wat er is gebeurd. "Je kunt boos zijn en je verraden voelen", zegt ze. Wanneer een werknemer moeite blijft houden met het ontslag en praten met vrienden en familie niet helpt, is het een idee erover te praten met bijvoorbeeld een psycholoog.
“Positieve werknemers daarentegen, kunnen in het ontslag ook nieuwe kansen zien……..”
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARGGGGG!!!!!!
Nee he, je kan het ook weer verwachten, en wat een open deur die al zo opengetrapt is dat ie al uit de voegen op de grond ligt.
Nee, bij iedere klote situatie, is er weer een betwetertje dat gaat roepen dat je het niet moet zien als een bedreiging maar een kans en een uitdaging.
Nee, ik lees niet verder, en begeef mij geirriteerd door naar een volgend artikel.