De bestrijding van cybercrime door overheden is ad-hoc en gebeurt met te weinig middelen om effectief te zijn. Dit is één van de conclusies uit het Virtual Criminology Report dat is opgesteld door security-leverancier McAfee.
Cybercriminelen hebben volgens ceo David DeWalt van McAfee de overhand. Dit ondanks de vele maatregelen die de afgelopen tien jaar zijn genomen door bedrijven en overheden. De bestrijding van cybercrime is echter versplinterd, gebeurt ad-hoc en is slecht uitgerust. Dat zijn enkele van de conclusies in de nieuwe editie van het Virtual Criminology Report van security-leverancier McAfee.
Dat rapport is samengesteld op basis van een jaarlijkse, wereldwijde meting van de security-markt door McAfee. Het Virtual Criminology Report verschijnt nu voor de vierde keer en belicht de georganiseerde misdaad en internet. De Walt: "We bekijken in deze editie van het rapport in hoeverre ‘cyberwar' het wint van ‘cyberlaw'."
‘Hele keten aanpakken’
De huidige stand van zaken is dat cybercriminelen aan de winnende hand zijn. Een slotconclusie van het rapport is dan ook dat er nu echt internationale actie ondernomen moet worden. En wel voor de hele keten: van wetgeving, wetshandhaving, vervolging en veroordeling, aldus het rapport.
De Justitie-ministers van de lidstaten van de Europese Unie hebben nu net wel een plan van de Europese Commissie aangenomen voor de bestrijding van cybercrime. Dat plan voorziet in meer internationale samenwerking en enige grensoverschrijdende digitale bevoegdheden voor politiediensten. De implementatie van de hiervoor benodigde maatregelen neemt echter zeker vijf jaar in beslag.
Economische schade
McAfee-ceo DeWalt haalt hedendaagse doemvoorspellingen van sommige security-experts aan die stellen dat een grootschalige, succesvolle cyberaanval meer economische schade kan opleveren dan de terroristenaanslagen van elf september (‘9/11') 2001 in New York.
De McAfee-ceo onderschrijft die sombere voorspellingen niet voluit, maar zegt wel dat de wereldwijde cybermisdaad een flinke financiële impact heeft op zowel bedrijven als consumenten. "Ondertussen zorgt het toenemende gebruik van technologie in ontwikkelingslanden voor een grotere gelegenheid voor kwaadwillenden."
“Ondertussen zorgt het toenemende gebruik van technologie in ontwikkelingslanden voor een grotere gelegenheid voor kwaadwillenden.”
huh?
Ontwikkelingslanden, dat zijn de bad-guys?
Dat verband zie ik niet helemaal.