Software kopen of afnemen als een dienst, het blijft een lastige keuze. Op het Topic SaaS zijn onze experts het ook niet eens. Van kostenbesparing tot de deliverymethode keuze voor Software as a Service en/of andere software blijft moeilijk. Toch vinden ze allemaal dat SaaS waarde toevoegt aan de toekomst. Onze experts aan het woord.
Voor expert Marco van de Veen, product engineer bij Cordys, is het zo klaar als een klontje: SaaS en traditionele software kunnen prima naast elkaar bestaan. "Meestal wordt kostenvermindering als argument gebruikt voor het kiezen van een SaaS-oplossing. Immers, een voor de massa gebouwde en extern gehoste applicatie die op abonnementbasis kan worden afgenomen, scheelt aanzienlijk in de licentie- en operationele kosten. Dit is absoluut waar, maar laten we de nieuwe mogelijkheden die SaaS biedt niet vergeten, zoals de verschillende vormen van webservices als online erp- en data quality-oplossingen. De kracht van al deze SaaS-oplossingen zit hem in de combinatie. Het resultaat van zo'n combinatie noemen we een ‘mash-up' of ‘mash-app'. SaaS kies je niet alleen om kosten te besparen, SaaS is ook een strategische keuze om straks de data en diensten uit de SaaS-applicaties te kunnen combineren tot nieuwe waardevolle oplossingen."
Peter de Haas, online strategy manager, Microsoft
"Het klopt dat het combineren van functionaliteit van verschillende webapplicaties nieuwe, innovatieve applicaties oplevert. Wel vind ik dat webservices niet per definitie sec SaaS-oplossingen hoeven te zijn. Webservices kunnen onderling worden gecombineerd tot nieuwe webapplicaties, maar net zo goed, of misschien wel beter, is het combineren van bestaande on-premise applicaties met webservices. Kortom, dynamiek en ‘real-time'-informatie toevoegen aan of uitwisselen met on-premise applicaties. Veel, zo niet alle bedrijven hebben veel bestaande applicaties ter ondersteuning van hun primaire processen die enorm in waarde toenemen als ze geïntegreerd kunnen worden met externe informatie door middel van webservices. Terecht wordt de noodzaak benadrukt van interoperabiliteit en daarmee het gebruik van open standaarden. Wat in mijn optiek net zo belangrijk wordt als interoperabiliteit tussen webservices is die tussen de on-premise omgeving van de gebruiker en online diensten. De gebruiker moet veilig gebruik kunnen maken van beide applicatieomgevingen en ontwikkelingen als ‘federated identity' worden dan erg belangrijk. Wie ben je en welke gebruiksrechten heb je binnen je bedrijfsnetwerk en daarbuiten (de cloud)?"
Michael Widjaja, partner en senior executive, Accenture
"Integratie- en presentatiestandaardisatie maken het mogelijk om bedrijfsprocessen te optimaliseren met SaaS-oplossingen en webservices zowel binnen als buiten het bedrijf. Maar er zijn meer verwachtingen van SaaS. Met SaaS-implementaties verwacht men de time-to-market aanzienlijk te verkorten. Waar het meeste werk voor een standaard ict-traject voor het complexe samenkomende ‘go-live moment' zit, geeft SaaS met reeds draaiende hard- en software de mogelijkheid om sneller live te gaan en maatwerk achteraf aan te passen. SaaS is uitermate geschikt voor applicatiegebieden waar goed gedefinieerde bedrijfsprocessen bestaan (zoals crm, hr, maar zeker meer in toekomst) en waar data latency acceptabel is gezien transacties die over internet gaan. Maar voor de beslissende keuze moet men ook andere mogelijkheden in ogenschouw nemen, zoals data-architectuur, beveiliging, netwerkbandbreedte, transactievolumes en de impact en support op de operationele organisatie. Strategische release-planning, integratiestrategie, conversie en training zijn andere zaken die in de balans meegenomen moeten worden om de uiteindelijke keuze te maken voor SaaS."
Steef-Jan Wiggers, information architect, Inter Access
"Kostenvermindering is inderdaad niet het enige argument om te kiezen voor een SaaS-oplossing. Er zijn meer argumenten, zoals performance, beschikbaarheid en snellere time-to-market. Combineren van gestandaardiseerde webservices geleverd door partijen als Salesforce, Google en Microsoft bieden nieuwe mogelijkheden en leveren zo een overweging voor keuze van al dan niet een SaaS-oplossing. Toch dient er rekening te worden gehouden met interoperabiliteit, dat een rol gaat spelen met integreren van webservices van diverse leveranciers met een Saas-oplossing. Daar komt bij het vraagstuk rond beveiliging, want daar zijn ook verschillende standaarden voor of in ontwikkeling. De combinatie is zeker van toegevoegde waarde, maar performance en beschikbaarheid van een SaaS-oplossing zijn veel groter wat betreft toegevoegde waarde."
Shui-wha Fu, senior consultant, KPN
"Een ict-werkplek is steeds meer een integraal aanbod van standaard-, optionele client- en bedrijfsspecifieke applicaties. Werknemers gebruiken een veelvoud van deze applicaties, waarbij vooral de vele onderlinge koppelingen met elkaar belangrijk zijn voor het bedrijfsproces. Kostenvermindering zal dus nimmer een doorslaggevende factor zijn om te kiezen voor een SaaS-platform en de kracht zit hem voor de gebruikers in de integratie van het applicatielandschap en de onderlinge verbindingen met elkaar. Prijs zal hoogstens een kwalificatie-item zijn in de overweging voor een dergelijk platform, terwijl integratie van de verschillende applicaties binnen SaaS een vereiste is voor de strategische keuze richting de toekomst. Ik zie dagelijks dat bedrijfspecifieke applicaties moeten kunnen integreren met standaard- en optionele client-applicaties binnen het SaaS-concept. Naast de integratie van applicaties binnen SaaS spelen vraagstukken als security, performance, beschikbaarheid en continuïteit een belangrijke rol in de beslissing voor de virtuele SaaS-desktop van morgen."
Jeroen van der Geest, directeur/oprichter, WebArchitects
"De deliverymethode is natuurlijk niet het enige argument om te kiezen voor een applicatie. SaaS-applicaties zijn niet succesvol omdat ze SaaS zijn: sommige applicaties zijn succesvol en toevallig ook SaaS. De beslissende factoren blijven functionaliteit en performance. Wel is het natuurlijk zo dat de gecombineerde voordelen van het SaaS-model de weg vrij maken voor applicaties, en combinaties daarvan, die je anders minder snel zou tegenkomen. Daarin ligt ook de kracht van het model. Geen wonder, want je kunt slagvaardig ontwikkelen aan een (kleine) online applicatie, die door integratie met andere toepassingen ineens een enorme toegevoegde waarde kan krijgen. Functionaliteit maakt je applicatie uniek, interoperabiliteit maakt hem levensvatbaar. Het SaaS-model vormt momenteel de katalysator van die motor. Koppelingen en relevante uitwisselmogelijkheden zijn de komende jaren de sleutel naar succes in software. SaaS heeft op dat gebied prima papieren."
Roland Sars, director Marketing and New Business Development, BackupAgent
"Er zijn twee zaken erg belangrijk om op deze manier ‘kruisbestuiving' tussen verschillende producten of diensten te laten kunnen plaatsvinden. Ten eerste moeten verschillende SaaS-diensten op één platform gehost worden. Nu zie je nog vaak dat er een beperkt aantal SaaS-diensten aangeboden wordt, waardoor de mogelijkheden tot de creatie van mash-apps beperkt is. Daarnaast is het van groot belang dat de productmanagers van SaaS-aanbieders ‘out-of-the-box' kunnen denken. Het resultaat, de mash-apps, lijkt vaak erg simpel en evident, de totstandkoming hiervan is dat zeker niet."
Martijn Kriens, partner, iCrowds
"Het op afstand draaien van applicaties is slechts een van de belangrijke eigenschappen van SaaS. Juist de mogelijkheden om SaaS-toepassingen te combineren en zo nieuwe toegevoegde waarde te leveren zijn vanuit businessperspectief veel belangrijker. We moeten daarbij heel goed bedenken dat de SaaS-oplossing maar deels gaat over software. De software is vaak slechts de interface naar achterliggende diensten die het bedrijf levert. Het gaat dus ook in hoge mate over het combineren van diensten. Door het mogelijk te maken allerlei diensten eenvoudig te combineren zijn er allerlei nieuwe bedrijfsvormen mogelijk, mede omdat de transactiekosten tussen bedrijven veel lager worden. Voordat dit grootschalig werkelijkheid kan worden moet er nog veel gebeuren. Vanuit het platform IIP-SaaS zijn we met een grote groep bedrijven en wetenschappers bezig om projecten op te zetten waar naar oplossingen wordt gezocht. Daarbij wordt ook federated identities genoemd; hoe zorgen we ervoor dat we weten met wie we zaken doen en het gebruik eenvoudig houden? Het vinden van oplossingen voor de technische vragen is daarbij een deel, maar het vinden van oplossingen voor de businessvragen minstens zo belangrijk, net als de vraag hoe om te gaan met een hybride wereld waarin bestaande systemen moeten samenwerken met geavanceerde SaaS-oplossingen.
André Kwakernaat, directeur/mede-oprichter, Twinfield International
"De voordelen van SaaS zijn evident. Echter, als we het betaalmodel van SaaS-oplossingen even terzijde leggen, is er voor de eindgebruiker geen verschil tussen 'on premise'- of 'on line'-software. Voor de geïntegreerde applicaties is het natuurlijk wel heel belangrijk dat de verschillende toepassingen met elkaar kunnen communiceren. Webservices en open standaarden zijn daarvoor van belang. Evenals beveiliging, en daar zit nog een grote ruimte voor verbetering. Maar ook dat geldt voor on premise-oplossingen. Belangrijker is het in mijn optiek om een ander voordeel te belichten van SaaS en mash-app, waarmee het duidelijk een streepje voor heeft op conventionele pakketten. Gecombineerde applicaties op basis van SaaS leiden tot gespecialiseerde toepassingen voor nichemarkten. Een administratieve omgeving specifiek voor advocaten, voor huisartsen of voor fysiotherapiepraktijken, bijvoorbeeld. Dergelijk kleine markten zijn voor veel softwareleveranciers onmogelijk goed en goedkoop te bedienen met maatwerkoplossingen. Voor softwareontwikkelaars en resellers liggen daar ongekende kansen. Dankzij webservices."
Experts gezocht
Computable is bezig om al zijn 25 topics te voorzien van een expertpanel. Voor de komende tijd zijn wij op zoek naar experts op de volgende vakgebieden:
ERP: erp@computable.nl
Infrastructuur: infrastructuur@computable.nl
Loopbaan: loopbaan@computable.nl
Netwerken: netwerken@computable.nl
Overheid: overheid@computable.nl
Telecom: telecom@computable.nl
Ben jij expert op een van bovengenoemde zes vakgebieden, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar het bijbehorende e-mailadres.