Rabo Vastgoedgroep legt het beheer van de ict-infrastructuur grotendeels buiten de Rabobank. Atos Origin zal het it-beheer uitvoeren; een overeenkomst met een netwerk- en telefoniebeheerder is aanstaande.
Rabo Vastgoedgroep besteedt het beheer van de it-infrastructuur uit aan Atos Origin. Ook zoekt het vastgoedbedrijf van de Rabobank nog naar een partner voor het beheer van het netwerk (wide en local area network) en de telefonie (vast en mobiel). Momenteel verzorgt KPN het mobiele telefonieverkeer en het beheer van het wan.
De onderneming heeft gekeken of het het it-beheer kon onderbrengen bij Rabobank Groep ICT. "De it-processen en -standaarden van een bank wijken toch te veel af van die van een vastgoedspecialist. Dat is meer een projectenorganisatie", vertelt Ralph Hofman van Blinklane, het adviesbureau dat de aanbesteding begeleidt.
Wel wijst Hofman erop dat Groep ICT de behuizing (‘housing’) van de centrale it-infrastructuur zal leveren. De uitwijklocatie van het rekencentrum is naar Best verhuisd, waar een computercentrum van Rabobank staat. Op termijn zal de rekencentrumlocatie van Rabo Vastgoedgroep in Hoevelaken worden verhuisd naar Boxtel, waar een nieuw datacentrum als twincentrum van de locatie in Best komt te staan.
Regie
Tot de taken van Atos Origin behoren het verlenen van helpdeskdiensten, het werkplekbeheer en het leveren van rekencentrumdiensten. Ook krijgt de automatiseerder een regiefunctie: het stuurt ook de partner voor het netwerk- en telefoniebeheer aan. Rabo Vastgoedgroep richt een eigen regieorganisatie van tien mensen in om de aanbodkant (de leveranciers) en de vraagkant (de ict-behoeften in de verschillende divisies, zoals projectontwikkeling, commercieel vastgoed, vastgoedfondsen en fondsenbeheer) op elkaar af te stemmen.
Over de waarde van het vijfjarig contract worden geen uitspraken gedaan. Volgens een schatting van de Britse nieuwsdienst Datamonitor gaat het om zo’n veertig miljoen dollar.
Niet marktconform
Rabobank kocht eind 2006 een groot deel van Bouwfonds (toentertijd onderdeel van ABN Amro). Daarna is Rabo Vastgoed geintegreerd in één van de divisies van (Rabo) Bouwfonds. Tijdens deze integratie is ook de infrastructuur gestandaardiseerd. Het Rabo-onderdeel bestaat inmiddels uit vier decentraal operende divisies, waaronder FGH Bank. Deze bank staat overigens los van de uitbestedingsovereenkomst en blijft zijn ict-beheer zelf regelen.
Met de uitbesteding van deze centraal georganiseerde standaard-ict verwacht het vastgoedbedrijf de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen waarbij de kwaliteit minimaal op hetzelfde niveau blijft. Ook wil het via outsourcing beter in staat zijn om met de ict-infrastructuurmiddelen te kunnen inspelen op veranderende klantbehoeften bij de divisies. Volgens Hofman zit de toegevoegde waarde ‘m dan vooral in flexibiliteit (flexibelere kosten, standaardisatie en daardoor een betere integratie en informatie-uitwisseling).
Een andere reden voor outsourcing is dat het beheer van 1400 werkplekken niet meer volgens marktconforme tarieven plaatsvond, vertelt Hofman. "De schaal is daarvoor te klein." Dat Rabo Vastgoedgroep veel gebruikmaakte van inhuurkrachten (26 mensen ten opzichte van vijf man vast personeel) speelt minder een rol, beweert de adviseur van Blinklane. Het quintet vaste automatiseerders gaat over naar Atos Origin.