Paul van Brenk (30) vertrekt in mei voor drie maanden met onbetaald verlof naar Amerika. Hij gaat stagelopen als softwareontwikkelaar bij Microsoft. Zijn werkgever Tam Tam zette de overstap voor hem in gang.
Het komt steeds minder voor dat werknemers hun leven lang bij dezelfde werkgever blijven. Daarom helpt internetbedrijf Tam Tam zijn medewerkers via het ‘Leef-je-droom-concept' verder met hun carrière. Ook bij de zoektocht naar een nieuwe baan buiten Tam Tam krijgen werknemers hulp. Softwareontwikkelaar Paul van Brenk gaf bij zijn werkgever aan dat hij heel graag bij Microsoft in de Verenigde Staten zou willen werken. Een aantal maanden later lag zijn CV op het juiste bureau in Seattle en werd hij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
"Ik heb altijd al in Amerika willen wonen en bij Microsoft willen werken", vertelt Van Brenk. "Waarom? Het is zo'n groot land met zoveel mogelijkheden. En Microsoft is één van de meest succesvolle ict-bedrijven ter wereld. Het lijkt me gaaf om daar te werken. Microsoft-ontwikkelaars werken aan producten die pas over twee jaar op de markt komen."
Overstap
Van Brenk meldde zich aan voor het ‘Leef-je-droom-programma'. "Bij Tam Tam werk ik aan de ontwikkeling van intranetoplossingen. Toen ik mijn baas vertelde dat ik graag bij Microsoft wilde werken, moest hij afwegen wat een overstap voor hem zou betekenen. Maar hij raakt mij liever kwijt aan Microsoft in de VS dan aan een concurrent in Nederland. Bovendien geeft mijn overstap Tam Tam een nieuwe ingang. Als ik in Amerika werk, heeft het bedrijf een direct contact binnen een productteam van Microsoft", legt Van Brenk uit.
Paul Manuel, partner bij Tam Tam besloot daarom de gok te wagen en zijn best te doen voor Van Brenks wens. Van Brenk: "Aangezien Tam Tam Microsoft Gold partner is, heeft mijn baas een goede ingang bij Microsoft Nederland. Ik weet zeker dat zijn Pauls inzet heeft geholpen. Door hem is mijn CV op het juiste bureau in Seattle terechtgekomen."
Programmeervragen
Maar alleen een CV op het juiste bureau is geen garantie voor succes."Normaal gesproken verloopt de sollicitatieprocedure voor buitenlandse stagiairs via internet, maar ik was toevallig op vakantie in Seattle dus heb ik de sollicitatiegesprekken bij Microsoft op kantoor gedaan. Het eerste gesprek was met een vriendelijke HR-dame, maar daarna heb ik vier technisch diepgaande gesprekken gehad. Ik kreeg programmeervragen die ik met code op het whiteboard moest beantwoorden. Dat zijn geen antwoorden die je even uit je mouw schudt."
Nu hij een aanbieding op zak heeft, is het belangrijkste dat Van Brenk een visum regelt. Ook daarbij krijgt hij hulp. "Microsoft helpt me met mijn visumaanvraag en het vinden van een huis." De overstap naar de VS zal groot zijn, denkt Van Brenk. "Bij Tam Tam werken ruim honderd mensen, daar ken ik iedereen van naam en gezicht. Bij Microsoft in Seattle werken 33.000 mensen."
Bovendien weet hij niet precies wat er van hem verwacht wordt. "Ik start bij Microsoft in het ontwikkelteam van de programmeeromgeving Visual Studio. Met een groep stagiairs ga ik aan een onderdeel, prototype of stuk functionaliteit bouwen, maar ik weet niet wat voor een ding dat precies is. Het wordt in ieder geval hard werken. En als de drie stagemaanden om zijn, hoop ik dat ik een aanbieding van Microsoft krijg om te blijven."
“Ik kreeg programmeervragen die ik met code op het whiteboard moest beantwoorden”
Dames / Heren HRM managers…
Zie hier een nieuwe tip om het kaf van het koren te scheiden al tijdens de sollicitatie procedure.
Het is effu meer werk, maar je kunt ook “een coding genius” eruit pikken tijdens de procedure. Wel zo efficient. Of laat sollicitanten een (reeds door uw bedrijf geimplementerde case) uitwerken 😉
Succes Paul.
“Ik kreeg programmeervragen die ik met code op het whiteboard moest beantwoorden”
Wat pijnlijk duidelijk maakt dat Microsoft zelf ook niet zo’n hoge pet opheeft van haar eigen certificeringstrajecten.
Als er een case uitgewerkt moet worden laat hem dan a.u.b. relevant zijn en niet een of ander onzinnig abstract kleuteropdrachtje.
Wat een kinderachtige reacties. Jullie zijn zeker jaloers dat jullie de kans niet krijgen.