De huidige wetgeving voldoet niet voor een effectieve aanpak van cybercrime. Dit zegt afgevaardigde Vincent Piket van de Europese Commissie, die dan ook pleit voor een nieuw juridisch raamwerk.
De huidige wetgeving is niet effectief voor de bestrijding van computermisdaden. Voor een goede aanpak van cybercrime is een consistent en compleet juridisch raamwerk nodig, zegt afgevaardigde Vincent Piket van de Europese Commissie. Piket is ‘EC-ambassadeur' voor Maleisië en pleit voor een aanpassing van de wet. Hij zette dit uiteen in zijn toespraak op de EU-Asean Workshop on Cybercrime die in Maleisië plaatsvond.
Volgens Piket is misdaad voortdurend aan het evolueren, maar blijft de wetgeving achter. Dit geldt voor traditionele vormen van misdaad (zoals fraude en valsemunterij), voor nieuwe misdaadvormen (zoals het publiceren van illegale content, bijvoorbeeld kinderporno), én voor misdaden die uniek zijn voor elektronische netwerken. Laatstgenoemde is dus ‘pure cybercrime', zoals datadiefstal, ddos-aanvallen (distributed denial of service) en andere hacks of cracks.
Vijf jaar
De plannen van de Europese Commissie voor een betere aanpak van cybercrime zijn nu net goedgekeurd en overgenomen door de ministers van Justitie van de diverse EU-lidstaten. De landen van de Europese Unie willen cybercrime effectiever bestrijden door onder andere meer internationale samenwerking én door meer informatie-uitwisseling met het bedrijfsleven. De hiervoor benodigde stappen worden in de komende jaar genomen.