Opensourcesoftware wordt steeds populairder binnen het kanaal. Licentieverkoop heeft zijn langste tijd gehad. Het leveren van (software-)diensten via een abonnementsmodel heeft de toekomst. Dat zegt de ceo van opensourcesoftwareleverancier Red Hat.
Resellers begrijpen steeds beter de voordelen van opensourcesoftware. Ze zullen wel moeten, want licentieverkoop heeft zijn langste tijd gehad. Dat zei Jim Whitehurst, de ceo van opensourcesoftwareleverancier Red Hat, woensdagmiddag tijdens een bezoek aan Amsterdam.
Whitehurst: "Er zijn drie factoren die ertoe bijdragen dat open source steeds succesvoller wordt binnen het kanaal. Ten eerste begrijpen resellers steeds beter wat opensourcesoftware is en wat de voordelen ervan zijn. Ten tweede is er een groeiend besef onder resellers dat de markt voor ‘dozenschuivers’ aan het verdwijnen is. Ze willen beter aansluiten bij de trends op het gebied van software as a service (saas) en cloud computing, en overwegen hun businessmodel aan te passen."
Daarnaast blies de ceo de loftrompet over het portfolio van zijn eigen bedrijf: "Naarmate onze product suite groeit, groeit ook de belangstelling van resellers. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) is al lang niet meer onze enige business driver. Ons belang als leverancier van middleware groeit."
Abonnementsmodel
Volgens de Red Hat ceo is het verkopen van ‘bits’ onder een licentiemodel niet meer van deze tijd. Opensourcesoftwareleverancier Red Hat werkt met een abonnementsmodel. Klanten sluiten per jaar een abonnement af. Onderhoud is daarbij inbegrepen. Volgens Whitehurst staat open source voor een ontwikkelmodel, ‘waarmee je sneller software kunt maken van hogere kwaliteit’. Hij benadrukte daarnaast de stabiliteit van RHEL. Whitehurst onderbouwde deze claim met een verwijzing naar een belangrijke Red Hat klant: de beurs van New York.
Open source software
Er zijn vele soorten open source software. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat iedereen de oorspronkelijke code mag inzien en wijzigen, en iedereen de oorspronkelijke software onbeperkt mag gebruiken en kopiëren. Het bijzondere aan een programma met GNU General Public License (GPL)-licentie, is dat als een programmeur er iets aan verandert, hij dat gewijzigde programma ook weer onder een GPL-licentie moet verspreiden. Als iemand daarom vraagt, moet hij dus de broncode opnieuw vrijgeven. Maar er zijn ook open source-licenties waarbij dat niet hoeft. Soms staat een licentie bijvoorbeeld toe dat een ander de broncode wijzigt, maar vervolgens om die nieuwe broncode een hek zet. Dan is het dus geen open source-software meer, en hoeft die software ook niet meer gratis te zijn. Veel commerciële software is op die manier ontstaan. De marketing-afdeling van een bedrijf heeft dan om een bepaald onderdeel van open source software een strik gedaan, en verkoopt dat als pakket op de markt. Zo zijn er allerlei soorten licenties, die allerlei verschillende acties toestaan en/of verbieden.