Onderaannemers van Atos Origin moeten hun tarieven met tien procent verlagen, anders wil de ict-dienstverlener geen zaken meer met ze doen. Daartoe heeft de ict-dienstverlener een verzoek gestuurd aan onderaannemers. Reden zou zijn dat Atos een sterkere uitgangspositie wil hebben in 2009.
Atos Origin wil dat zijn onderaannemers de tarieven met tien procent verlagen. De dienstverlener heeft subcontracters daartoe een brief gestuurd. De partners moeten, volgens de brief, voor 12 december een voorstel naar de dienstverlener sturen waarin de tarieven tien procent lager zijn dan in 2008.
Het gaat bijvoorbeeld om detacheerders of andere partijen die bij klanten van Atos Origin mensen hebben werken. De ict-dienstverlener wil werken aan een sterke uitgangspositie voor 1 januari 2009, schrijft hij in de brief. "Het doel van deze sterke uitgangspositie is de continuïteit van de dienstverlening van Atos Origin aan zijn klanten te waarborgen, het op peil houden van zijn concurrentiepositie en de inhuur van externe subcontractors op niveau te houden."
Voor het blok gezet
Een van de onderaannemers voelt zich door de ict-dienstverlener voor het blok gezet. Volgens hem verhoogt Atos Origin ook de tarieven bij de klant, waardoor het bedrijf een grotere marge overhoudt. "Dit kost me 40.000 euro. Het lijkt alsof dit is opgelegd door het Franse bestuur en dat zij geen idee hebben hoe de markt in elkaar steekt."
Atos Origin zag tot nu toe af van de gelegenheid een reactie te geven.
Atos c.s zitten in de riante positie dat ze dergelijke maatregelen kunnen nemen omdat hun klanten zelf geen zaken willen doen met die onderaannemers. Misschien een goed moment voor die klanten om hun beleid inzake ‘preferred suppliers’ nog eens kritisch te bekijken: die 10% korting kunnen ze makkelijk in hun eigen zak houden door weer rechtstreeks met die onderaannemers zaken te gaan doen.
Reactie op Jos W. Realiseer jij je dat die klanten van jou de “preferred vendors” onder druk zetten om tarieven te verlagen met veel hogere percentages dan 10% oa dmv eauctions en ook gewoon rechtstreeks te vragen om tarieven te verlagen?? Dus als je rechtstreeks zaken gaat doen dan zal je nogwel iets anders voor je kop krijgen.
De Freelancers en ZZP’ers die vaak zo worden ingehuurd zijn vaak wel mensen met veel ervaring en een uitgebreid CV. Ondanks slechte tijden is de markt ALTIJD op zoek naar deze mensen. Effect is dus dat deze mensen weggaan naar de openstaande vacatures waar ze nog wel goed betalen. De klanten van Atos, Cap, Ordina, Logica, etc zullen hier niet blij mee zijn !!!
Reactie op John. Je kunt ook zelf gaan freelancen in plaats van zeuren over de zzp tarieven. 7500? Hmm, kan beter. Komt er een recessie dan neem ik gewoon een lange vakantie en geniet ik van mijn buffer. Een paar cursussen hier en daar en een beetje part time werk en de recessie waait zo weer over.
En dacht je nou echt dat vaste medewerkers zoveel goedkoper zijn? Neem zelf iemand in dienst en dan ben je snel uit de droom geholpen.
@Surfer
Bedoel je dat hoofdaannemers knel zitten tussen klant en onderaannemer? Wat zielig nou toch. Maar het staat hun natuurlijk vrij om de klant te vragen om van de lijst van ‘preferred suppliers’ afgevoerd te mogen worden.
Zal de eindklant leuk vinden. Blijft er meer marge bij Atos hangen. Tarieven richting eindklant worden namelijk niet aangepast, vanwege doorlopende contracten.
Jan, Neb,
Die mensen kwijtraken doen we via andere bedrijven. Tenslotte wil de klant tijdens een lopend project niet de een of andere bankzitter erin hebben om vervolgens de boel in het honderd te laten lopen. Nog afgezien van de inwerktijd, op kosten van de klant…….
Bovendien als je hier niets tegen doet blijven we als detacheerders(subco) het haasje. Lijkt me niet handig.
Oh ja,John, subco zijn in dit geval juist niet de ZZP?rs maar de detacheerders die de ZZPer plaatst. De grote bedrijven werken uitsluitend met de grotere contractpartijen. De marge voor deze tussenhandel is vaak minder dan 10%. In ons geval slechts 2,50 euro. 10% van 60 euro eraf ???????? Waar vanaf dan?
Het eventueel omvallen van Atos als die 10% niet gewonnen wordt is onzin. Het gaat om hooguit 600 contracten waarmee ze een besparing van 4 miljoen kunnen behalen op een omzet van …??, miljard?
We hebben een tekort aan kundig personeel binnen de ICT, laat de bedrijven betalen voor vakmanschap en verhoog de tarieven massaal, waardoor er meer groei kan ontstaan en meer geld kan rollen. Een goede stimulans voor de economie lijkt me.
Besparen is niet erg, maar je leveranciers onder druk zetten en over een jaar weer ineens goede vrienden? Lijkt me niet, wij doen zaken met partners waarmee we om de tafel kunnen zitten, en niet met bedrijven die als het even misgaat op deze manier met ons omspringen.
Ik maak me geen zorgen, we raken de mensen wel kwijt, maar als Atos in 2009 aanklopt geven wij niet thuis.
Kees,
‘ Ik maak me geen zorgen, we raken de mensen wel kwijt, maar als Atos in 2009 aanklopt geven wij niet thuis.’
Applause.
Ook ik wil best onderhandelen op een redelijke wijze om de klant te helpen zijn kosten onder controle te houden, waarbij met geven en nemen altijd een oplossing te vinden is, maar als het op deze manier moet gaan heb ik maar ??n woord; nee.
IBM doet hetzelfde, ook 10%.
Kartelvorming aan de inkoopkant.
Hee stoere Kees, geef even door welk bedrijf jij bent dan kan Atos er rekening mee houden dat je niet meer benaderd wil worden