Onderaannemers van Atos Origin moeten hun tarieven met tien procent verlagen, anders wil de ict-dienstverlener geen zaken meer met ze doen. Daartoe heeft de ict-dienstverlener een verzoek gestuurd aan onderaannemers. Reden zou zijn dat Atos een sterkere uitgangspositie wil hebben in 2009.
Atos Origin wil dat zijn onderaannemers de tarieven met tien procent verlagen. De dienstverlener heeft subcontracters daartoe een brief gestuurd. De partners moeten, volgens de brief, voor 12 december een voorstel naar de dienstverlener sturen waarin de tarieven tien procent lager zijn dan in 2008.
Het gaat bijvoorbeeld om detacheerders of andere partijen die bij klanten van Atos Origin mensen hebben werken. De ict-dienstverlener wil werken aan een sterke uitgangspositie voor 1 januari 2009, schrijft hij in de brief. "Het doel van deze sterke uitgangspositie is de continuïteit van de dienstverlening van Atos Origin aan zijn klanten te waarborgen, het op peil houden van zijn concurrentiepositie en de inhuur van externe subcontractors op niveau te houden."
Voor het blok gezet
Een van de onderaannemers voelt zich door de ict-dienstverlener voor het blok gezet. Volgens hem verhoogt Atos Origin ook de tarieven bij de klant, waardoor het bedrijf een grotere marge overhoudt. "Dit kost me 40.000 euro. Het lijkt alsof dit is opgelegd door het Franse bestuur en dat zij geen idee hebben hoe de markt in elkaar steekt."
Atos Origin zag tot nu toe af van de gelegenheid een reactie te geven.
Die kruik gaat net zolang te water tot het water op is…
Deze houding kun je je als Atos aanmeten, zolang als je nog voldoende subcontractors afhanklijk van je hebt gemaakt. Maar op het moment dat de “Atos subcontractors” kiezen voor een andere contractor…. dan sta je als Atos mooi in je ict hemd bij je klanten.. kijken hoe ze dan ” de ingekochte continuiteit kunnen garanderen”
Ben heel beniewd hoe dit Atos tarief balletje gaat rollen
“Het bedrijf laat weten over 2008 te rekenen op een operationele marge van 5,5 procent.” “Atos Origin streeft ernaar de komende drie jaar een omzet te halen van 1,5 miljard euro en een operationele marge van boven de 15 procent.” Dat scheelt ca 10 %.
Als het zomaar kan dat detacheerders hun tarief met 10% verlagen (met gelijkblijvende of zelfs toenemende kosten)kun je je afvragen a.)hoe scherp de inkoop van Atos is geweest en b.)hoeveel winst er over blijft voor de kleine partijen. Iedere korting gaat volgens mij direct af van de winst.
Ook wij hebben die brief ontvangen. Uiteraard gaan we niet akkoord met deze vreemde gang van zaken. We zijn benieuwd hoe Atos het aan haar klanten gaat uitleggen dat we nu 11 mensen weghalen op lopende projecten bij bedrijven als KPN. Ook collega bedrijven gaan mensen weghalen, of via andere leveranciers plaatsen. Wij zijn in ieder geval klaar met Atos en doen geen zaken meer een bedrijf dat op deze manier met partners denkt om te moeten gaan.
De klanten van Atos vragen precies dezelfde 10% (of anders gaan we bij iemand anders shoppen”)…
Dit lijkt gewoon een (verkeerde?) manier van reageren op die vraag…
Reactie op Tom.
Zoals ik het lees moeten alle inkooptarieven met 10% omlaag. Een detacheerder heeft volgens mij nooit zoveel marge om die 10% te dragen. Waar het dus waarschijnlijk op neer komt is dat dit de detacheerder 10 % van zijn marge inlevert en dat de ingehuurde ICT’er 10% van zijn tarief inlevert. Oftewel, de ICT’er is de dupe. Ik vraag me toch echt sterk af hoe Atos dit gaat verklaren aan hun klanten… Gelukkig werk ik zelf direct met eindklanten!
Mocht dit niet het gewenste effect hebben dan gaat er meer dan een derde van het personeel van Atos NL begin 2009 ontslag krijgen vanwege het enorm slechte resultaat van eind 2008 en de zeer sombere vooruitzichten voor 2009. Of het moet nog lukken om de afdeling MO af te stoten dan gaat de winst aardig omhoog en zijn de aandeelhouders ook weer tevreden.
Reactie op Kees.
Kees waar ga je die 11 mensen inzetten daarna in deze markt?
Aanvulling op Jan,
Zeker in deze huidige markt, met in het achterhoofd dat iedere onder aannemer deze gedachte heeft.
Reactie op EOL
Atos gaat MO echt niet verkopen. Dat is het bedrijfsonderdeel waar ze juist deze barre tijden mee door moeten komen. Dat zou betekenen dat ze hun grootste inkomstenbron (langlopende contracten) gaan afstoten voor een eenmalige winst. Aandeelhouders kijken uiteraard ook naar langer rendement. Zeker de 3 grootste aandeelhouders met een zetel in de raad van commissarissen.