De provincie Noord-Holland verliest tonnen aan overheidsgeld door een mislukte SAP-implementatie. De provincie trekt de stekker uit de ontwikkeling van een boekhoudmodule voor subsidies. De leverancier kan een schadeclaim verwachten.
De provincie Noord-Holland zou enkele tonnen overheidseuro's hebben verspild door een mislukte SAP-implementatie. Het gaat om de ontwikkeling van een SAP-module voor de boekhouding van subsidies. Die module werd speciaal voor de provincie ontwikkeld maar de kosten zouden onvoldoende in verhouding staan met de opbrengsten. Daarom besloot Commissaris van de Koningin Harry Borghouts de stekker uit het SAP-project te trekken.
‘In strijd met ict-beleid’
Volgens VVD-Statenlid Ariëtta Humalda was er anderhalf jaar geleden al kritiek op het project. De ontwikkeling van een compleet nieuwe SAP-module zou in strijd zijn met het ict-beleid van de provincie. Noord-Holland zou geen voorloper willen zijn in automatisering omdat er grotere financiële risico's aan maatwerkapplicaties kleven. Dat vertelde ze in een interview aan RTV Noord-Holland.
Borghouts wordt nu verweten dat hij de leden van de raad van Staten te laat inlichtte over problemen met het project. Maar de commissaris wuift die kritiek weg. Hij meldt aan de regionale omroep dat het ambtelijk apparaat tot ongeveer half oktober 2008 vertrouwde op een geslaagde afloop van de SAP-implementatie.
Pas halverwege oktober zou hij zijn ingelicht dat het project uit de klauwen liep. Borhouts tegen RTV Noord-Holland: "De vraag is, had de organisatie niet eerder kunnen voelen dat het niet helemaal goed ging. Dat is niet gebeurd , integendeel."
Schadevergoeding
Volgens Borghouts gaat de provincie proberen om bij de leverancier een deel van de kosten terug te krijgen via een schadevergoeding.
Nog een mislukte SAP implementatie.
De grote vraag natuurlijk : ligt het aan sap als erp pakket of aan de kwaliteit van de consultants.
“De leverancier kan een schadevergoeding verwachten.”
verderop staat gelukkig:
“Volgens Borghouts gaat de provincie proberen om bij de leverancier een deel van de kosten terug te krijgen via een schadevergoeding.”
oh, ik dacht al.
Of ligt het aan de provincie noord-holland….
SAP is een ERP pakket en geen boekhoudpakket. De keuze voor SAP was vanaf begin af aan al fout…
Ambtenaren zijn geen ICTers, laat staan dat ze kunnen beoordelen of de implementatie goed verloopt.
Beginnersfout, maar what’s new bij de overheid??
Stelregel bij overheden zou moeten zijn: begroot een project, tel daar 50 % bij op voor de werkelijke kosten en de werkelijke benodigde tijd, en dan kom je een klein beetje in de buurt van wat het achteraf zal bijken te zijn.
Wie is de leverancier?
Project Management……
Wie nu nog SAP inhuurt voor een implementatie…
De vraag is even wie de implementatie-partner voor de provincie was. Overigens is dit wel bijzonder eenzijdige berichtgeving, tegen het roddelen aan.
@Jan: volgens mijn informatie kun je uitstekend een financiele administratie voeren in SAP.
Ik sluit mij aan bij de opmerkingen van Kevin over de kwaliteit van het geschrevene.. dit komt wel erg over als haastig genoteerde geruchten en emotie. Van computable verwacht ik een ander niveau.
Zo zien we maar weer, consultants met een hour rate vanaf EUR 200 zijn geen garantie op succes.
Het is steeds weer hetzelfde. Of mogen we ook eens berichtgeving horen van geslaagde implementaties?
De implementatoren (of beter gezegd: de niet-implementatoren) zijn per definitie fout. Je kunt het de klant niet aanrekenen dat zo een project fout gaat. Zo’n implementatie is immers onbekend terrein voor de klant (zeker als we over overheden spreken). De enigen die er een succes van kunnen maken zijn de implementatoren, ofwel het ontwikkelproject. Als die zien aankomen dat het geen succes wordt, dan moeten ze het project teruggeven. Dat is vrijwel altijd in een zeer vroeg stadium duidelijk, zodat de schade nog zeer te beperken valt.
Verder: als er niet wordt geleverd, dan betaal je toch gewoon niet? Als jouw auto niet wordt geleverd, betaal je dan toch, omdat de dealer zo z’n best schijnt te hebben gedaan? Als de klanten consequent niet zouden betalen als er niet wordt geleverd, dan was het probleem met al die mislukte projecten al lang opgelost.