Een aantal ministeries besteedt het beheer van GOUD, de nieuwe standaardrijkswerkplek, uit. Niet aan een marktpartij, maar intern: aan SSO-ICT, de shared services-organisatie van Verkeer & Waterstaat.
GOUD staat voor Gezamenlijke Ontwikkeling van een Uniforme rijksDesktop. Het behelst de invoering van een gestandaardiseerde werkplek voor 21.000 ambtenaren bij zeven ministeries (en een deel van hun diensten). Getronics levert als winnaar van de aanbesteding de software (Microsoft Office 2007) voor GOUD en zorgt voor de aansturing van de migratie. Het beheer ervan wordt echter niet aan de markt gegund, maar binnen de rijksoverheid neergelegd. SSO-ICT van het ministerie Verkeer & Waterstaat zal het beheer van de standaardrijkswerkplek vanaf de tweede helft van 2009 uitvoeren.
De Shared Services Organisatie-ICT van Verkeer & Waterstaat is in 2003 opgericht na de samenvoeging van een aantal ict-afdelingen binnen het ministerie (met uitzondering van Rijkswaterstaat). Binnen de rijksoverheid wordt steeds meer nadruk gelegd op interdepartementale samenwerking, ook op het vlak van ict. Het regeerakkoord schrijft voor dat de rijksoverheid met 30 procent minder ambtenaren hetzelfde werk moeten blijven doen. De opzet van SSO-ICT blijkt zich goed te lenen voor schaalvergroting binnen de rijksdienst.
Marktconform
Met ingang van 1 oktober 2008 verzorgt SSO-ICT al de dienstverlening van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In 2009 komt daar het GOUD-beheer voor de ministeries van V&W, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VWS (mede namens het projectministerie Jeugd & Gezin), Financiën en Algemene Zaken. Economische Zaken (loopt ook mee met een werkplekbeheeraanbesteding van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (betrekt in 2013 een pand met Justitie, dat over een grote ict-afdeling beschikt) twijfelen nog over deelname.
Op dit moment telt het gedeelde rekencentrum van V&W circa tachtig voltijds arbeidsplaatsen. Die beheren circa 5000 werkplekken. Naar schatting zal dit aantal met GOUD eind 2011 naar 15.000 werkplekken zijn gegroeid. Hoeveel automatiseerders er van de verschillende ministeries overstappen naar SSO-ICT is nog niet bekend.
Via de inbesteding aan het ict-centrum van V&W verwachten de ministeries een goedkopere, flexibele werkplekdienstverlening terug te krijgen dan als ze het zelf doen of aan marktpartijen overlaten. Een audit van adviesbureau VKA heeft uitgewezen dat SSO-ICT marktconform opereert. Of deze voordelen overeind blijven is nog de vraag. De uitrol van het GOUD-beheer is een complexe operatie. De deelnemende departementen krijgen dan wel een standaardrijkswerkplek, maar beschikken over afwijkende ict-omgevingen. Voor diensten met meer toegevoegde waarde (zoals software asset management) en maatwerk (voor de (bedrijfsapplicaties) moeten de ministeries afspraken maken met SSO-ICT, vertelt een zegsman van het projectbureau GOUD. Zij kunnen ook besluiten om naast de Microsoft-software ook open source toepassingen, zoals OpenOffice.org, te gebruiken.
Rijkswaterstaat
Opmerkelijk is dat Rijkswaterstaat het werkplek- en datacentrumbeheer in 2007 heeft uitbesteed aan Capgemini, HP en Ordina. Had SSO-ICT deze taken van de eigen V&W-dienst dan ook niet kunnen uitvoeren? Volgens een woordvoerster speelden er bij Rijkswaterstaat acute continuïteitsproblemen die niet door het servicecentrum waren op te lossen, zoals veel inhuur, een veelheid aan platformen en applicaties en het niet goed op een standaardmanier kunnen uitwisselen van gegevens.
Seminar Outsourcing
Meer weten over de praktische kanten van het uitbesteden van ict en het omgaan met leveranciers? Computable organiseert 11 december het seminar Outsourcing. Aan de orde komen onderwerpen als het verlengen of vervangen van uitbestedingcontracten, regievoering, trends in outsourcing, de voorwaarden voor een succesvol uitbestedingtraject, het meten van de kwaliteit van uitbestede werkzaamheden én offshore-ervaringen.
Meer informatie: https://www.computable.nl/artikel/seminars/2468955/2283912/outsourcing-seminar.html
Ik snap toch 1 ding niet van de digitale overheid:
+ Aan de ene kant de berichten hier van een paar weken terug “conversie naar een open ducument formaat”.
– Aan de andere kant lees in hier dat ze Microsoft Office 2007 kiezen als hun standaard software en toch ook Open Office indien gewenst.
Ik ben benieuwd of er straks ook nog een open source Operating system gekozen kan worden vanaf de SSO-ICT.
Denk maar eens wat een “GOUD geld” dat de belasting betaler gaat schelen aan het betalen van microsoft software licenties op jaarbasis 😉
Ik vind het wel fijn om te lezen dat ze “de intentie hebben” (de uitvoering moet je nog maar afwachten) om het overheids ict beheer te gaan samenvoegen en door 1 afdeling genaamd SSO-ICT te laten uitvoeren.
“Het regeerakkoord schrijft voor dat de rijksoverheid met 30 procent minder ambtenaren hetzelfde werk moeten blijven doen”
Kijk das een mooie gelegenheid voor de deelnemende partijen om de boel eerst eens te gaan (her)structuren en vervolgens eens echt te gaan auto-matiseren. Zodat ambtenaren weer toekomen aan het uitvoeren van het menselijke aspect bij “het besturen des vaderlandsch”
Wanneer ik me realizeer,dat het hiet feitelijk alleen maar binair gerotzooi betreft,dan vraag ik me af,of ze nu collectief een klap van de malle molen hebben gehad.
Waar het feitelijk om gaat zijn ze al vergeten en denken is er al helemaal niet meer bij.
Ontneem ze alle de Laptop of Desktop en U zult ervaren,
hoe een wereld in een (1) klap overspannen wordt,inclusief ons z.g.n leiderschap.
Denkt U hier eens over na…….