In de huidige tijd van recessie en kredietcrisis borrelt te vraag natuurlijk op wat deze voor invloed hebben op Storage, de markt en de budgetten. Laten we eens naar de behoeften, budgetten en optimalisatie en rationalisatie aspecten kijken.
Behoefte
We weten dat de gemiddelde behoefte aan opslagcapaciteit 50 procent per jaar groeit. Deze behoefte wordt gedreven door toenemend it gebruik. It is inmiddels een bedrijfsmiddel geworden en niet meer alleen ondersteunend. Zonder it kunnen er geen bestellingen geplaatst worden, rekeningen betaald worden, enzovoorts. Deze transacties moeten uiteraard opgeslagen worden. Door een recessie zal de handel minder groeien en wellicht zelfs afnemen, maar er zal handel gedreven blijven worden. Dus zal er ook een behoefte aan extra opslag blijven. De recessie zal hooguit de 50 procent gemiddelde groei verlagen.
Budgetten
Een aankomende recessie is al voldoende om budgetten onder druk te zetten en de behoefte om kosten te besparen te vergroten. De it-budgetten zullen daar zeker niet aan ontkomen. Er zal een grotere druk zijn om investeringen te onderbouwen met TCO-besparingen en snellere ROI's. Mooie projecten waarvan de besparingen onduidelijk zijn zullen sneuvelen, als die er überhaupt nog zijn. Vervangingen van it-middelen zullen waarschijnlijk zoveel mogelijk uitgesteld worden. Zonder opslag loopt het bedrijf echter vast, dus opslaguitbreidingen kunnen niet uitgesteld worden. Vervanging van opslagsystemen vindt alleen maar plaats zolang de noodzakelijke groei mogelijk is.
Optimalisatie en rationalisatie
Een andere manier op kosten te besparen op opslag is door het opslaggebruik te optimaliseren en te rationaliseren. Optimaliseren door de extra ruimte wat in te perken en dus de gebruiksgraad van 70 procent te verhogen naar 80 procent. Of om eerst eens uit te zoeken wat nu eigenlijk het feitelijke gebruik nu echt is. Daarnaast door gebruik te rationaliseren. Welke gegevens kunnen bijvoorbeeld volstaan met minder snelle opslag (SATA/FATA) en moeten alle gegevens wel volledig gerepliceerd worden. De afgelopen tijd was er al een duidelijke toename in tiered storage oplossingen en ook HSM (Hierarchical Storage Management), dat zal dan ook blijven toenemen.
Dus zal de opslagmarkt de recessie merken? Zeker, in mijn ogen is geen enkele bedrijfstak ongevoelig voor een recessie. Binnen de it-markt is echter de opslagmarkt toch wel een van de minst recessie gevoelige deelmarkten. We gaan immers niet van vandaag op morgen minder it gebruiken en dus minder opslaan. Ja, er zullen vervangingen uitgesteld worden maar uitbreidingen zullen noodzakelijk blijven.
Als men dan zo bang is voor de resessie, dan moeten die storage gebruikers eens gaan kijken naar de XIV van IBM. Deze rekent af met de noodzaak om tiered storage te gebruiken!
Frans, wie heeft over bang zijn voor een recessie? Die komt er of komt er niet (of is hij er misschien toch al?).
En technologische oplossingen zijn er natuurlijk voldoende. Denk ook aan ExDS 9100 van HP als je voldoende omvang hebt. Maar net als XIV praat je dan toch over flinke investeringen, 100TB of meer capaciteit is serieus geld voor veel bedrijven.
LeftHand Networks oplossingen aan de andere kant bijvoorbeeld zorgen dat je juist geen grote investeringen hoeft te doen.
Deze vallen allen onder Rationalisatie en Optimalisatie.
De recessie gaat zeker iedereen aantasten, maar het wordt ook weer een mooie gelegenheid om de “men from the boys” toch te scheiden.
De krimpende economie gaat niet alleen maar over efficientie maar ook executie. Bedrijven gaan zeker minder kunnen uitbetallen. Maar op de andere kant – net als in 2001 – bedrijven die gaan moeten downsizen en consolideren om te mogen overleven zullen dat ook spoedig, compleet en efficient (ook qua tijd en mankracht)moeten doen.
Volgens mij de storage bedrijven die in de komende maanden het best gaan doen zijn de gene die niet alleen maar het efficientst doet – maar ook het slimst.
(Excuses voor enkele taalfouten – nederlands is niet mijn moedertaal)
Storage zelf heeft geen last van de recessie, net zo min als een gebouw of een brandblusser dat is. Maar uiteraard heeft het wel impact op de investeringen die worden gedaan. Zelf heb ik drie klanten in de loop van de periode oktober 2008 – januari 2009 het roer drastisch om zien gooien. Het ene bedrijf zet radicaal alle plannen stop, en accepteert dat ze nu een hoger risico op dataverlies lopen, met alle mogelijke consequenties van dien. Een ander bedrijf is een aanbestedingstraject gestart voor volledige outsourcing van alle IT, en praat alleen nog in termen van SLA’s en maandelijkse facturen. En het derde bedrijf heeft het budget tijdelijk bevroren en vraagt nu om een TCO en ROI berekening bij alles wat geld moet kosten. Drie verschillende reacties, waarvan ik persoonlijk denk dat de laatste de beste is, al zijn ze stuk voor stuk goed te verdedigen. Storage heeft een dusdanig nauwe relatie met bedrijfsprocessen en de daarvoor ingezette applicaties, dat je de kosten die je maakt voor opslag en dataprotectie best in je kostprijsberekening mag opnemen, mits je daarin dan wel consequent bent. De praktijk wijst uit dat de hoogste optimalisatie van resources wordt bereikt in tijden dat het even wat minder gaat. Dus ja: storage is recessieproof. De recessie zal zelfs kunnen leiden tot betere practises en veel kaf van het koren scheiden.
Storage last van recessie, ja en nee. Menig bedrijf zal aan moeten gaan tonen dat er juridisch en ethisch juist is gehandeld. Emails, documenten etc etc zullen opgeslagen moeten worden. Compliant opslaan, gebaseerd op b.v. SOX, etc?. allemaal de harde realiteit vandaag aan de dag.
Wat je zal zien en al ziet , is storage aankopen op basis van TCO, aanschafprijs is niet het enige zoals eerder door Remco is genoemd, managementkosten etc, belangrijke onderdelen van de TCO.
Het ?nieuwe? (bestaat al 5 jaar) enterprise storage platform, XIV, ?Storage Re-invented?, een massief parallel geschakeld storage systeem (grid storage) heeft definitief zijn voetafdruk gemaakt in het storage landschap. Opmerking: XIV start bij 27 TB en is uit te breiden tot ??.. in principe oneindig. De trend zal worden het opzetten van storage oplossingen gebaseerd op performance, schaalbaarheid en bovenal een lage TCO. Voeg hieraan toe dat bedrijven en instellingen moe worden van licentie structuren gebaseerd op functionaliteit en capaciteit. Men wil investeren in iets wat een duidelijke TCO heeft.
Thin Provisioning zal enorm terrein gaan winnen, daar waar het toepasbaar is. Zoals Remco noemt, bezettingsgraden zullen toenemen, geheel mee eens, 95% wordt waargenomen bij diverse bedrijven en instellingen. Er zijn maar weinig storage devices die dit aankunnen, daarom heeft massief parallel grid storage in mijn ogen een goede toekomst, crisis of niet.
Grid storage kan hogere bezettingsgraden realiseren, kwestie van veel zaken parallel uitvoeren en voldoende processor power. Was Google ook niet een zoekmachine die op grid technology draaide? Google is nummer 1 onder de zoekmachines, vanwege de snelheid waarmee de gegevens gevonden worden.
2009 en 2010 wordt een storage TCO jaar. Voor wat betreft storage tiering, moeilijk te zeggen, de kosten van tiering, de implementatie zijn vaak hoog. Vaak zijn deze kosten hoger dan de aanschaf van aanvullende storage hardware.
Storage is net als gas, water en licht, je hebt het nodig om als bedrijf of instelling te overleven.
Het bevat je assets, je bedrijfsinformatie???.
Storage Hardware zal zeker last van de recessie hebben, er worden duizenden mensen ontslagen bij harddisk fabrikanten, dit zegt al genoeg. De vraag naar Storage opslag zal desondanks groeien, voor Storage Software fabrikanten ligt er genoeg mogelijkheden om hierop in te spelen door Storage Management Software nog slimmer te maken.
In tijden van recessie zullen vooral grote investeringen naar voren worden geschoven. Alternatieven waarbij maandelijkse kosten worden gemaakt zullen sterk worden overwogen, al is het maar om een tijdelijke oplossing te creeren totdat er weer voldoende budget beschikbaar is voor een goede investering. Gezien het feit dat storage-diensten zoals online backup intussen een volwaardig alternatief zijn, zal er ook vanuit technisch oogpunt geen bezwaar zijn om hiervoor te kiezen. Leveranciers die hierop inspelen kunnen wellicht ?recessieproof? blijken.
Recessie zorgt ervoor dat we eens goed gaan kijken naar nieuwe inversteringen, maar ook wat er al in huis staat. Enerzijds bedoel ik hiermee TCO en ROI bij nieuwe investeringen en anderzijds “slimme” methode om efficienter gebruik te maken van de huidige infrastructuur. Recessie zorgt (hopelijk) ervoor dat we eens stil staan en de vraag gaan beantwoorden hoe we de storage groei kunnen beheersen in plaats van steeds weer uitbreiden. Dus ik ben ermee eens dat storage recessieproof is, alleen hoop ik dat de recessie wordt gebruikt om eens kritisch naar storage te kijken.
Afgaand op de relatieve goede financiele gezondheid van de grotere bedrijven in de markt, lijkt het alsof de storage markt minder geraakt wordt dan sommige andere ict-gebieden. De vraag naar storage neemt nog steeds toe en wordt zelfs steeds prangender. Datavolumes, vooral bij files, groeien bijzonder snel. Storagemanagers moeten deze volumes handhaven en managen, omdat er ook wettelijke eisen worden gesteld aan storage. Storage is daarom meer een noodzaak dan andere ict-gebieden waarin ge?nvesteerd moet worden en daarom moeilijker om op te bezuinigen. Ict-managers worden in deze tijd echter wel steeds meer getriggerd om intelligenter met hun storage om te gaan door bijvoorbeeld deduplicatie en file virtualisatie om zo de kosten te beheersen.