Een baan heeft invloed op je gezondheid. Dit vindt zeventig procent van de ondervraagde ict'ers, die meewerkten aan een onderzoek van ict-wervingssite IT Job Board.
IT Job Board heeft onderzoek gedaan naar de invloed van werk op de gezondheid van werknemers. Bijna zeventig procent van de ondervraagde ict'ers vindt dat hun baan invloed heeft op hun gezondheid. Tachtig procent van deze respondenten heeft het over een negatieve invloed, terwijl twintig procent vindt dat werk een positieve invloed op de gezondheid heeft.
Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat het ziekteverzuim onder de ondervraagden redelijk laag is. Bijna zestig procent verzuimt drie dagen of minder per jaar door ziekte, ruim een kwart is vier tot zes dagen per jaar ziek en de overige 16 procent meldt zich zeven of meer dagen per jaar ziek.
fruit en sapjes
Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat werkgevers medewerkers stimuleren om gezond te leven. Bijvoorbeeld door een sportschoolabonnement aan te bieden (17,3 procent) of een sportdag te organiseren (4,7 procent). Ruim vijf procent van de werkgevers laat cursussen geven op het gebied van gezondheid en veiligheid, tien procent biedt fruit en sapjes aan op de werkvloer.
De ict-wervingssite ondervroeg 150 ict'ers in Nederland, die via de site een nieuwe baan zoeken of op de e-maillijst van het bedrijf staan.
56% van de ICT-ers vindt dat zijn werk negatief effect heeft op de eigen gezondheid. (Ik zocht het onderzoek maar kan dat niet vinden op vermeldde site.) Is dat % meer dan in andere sectoren? Is de doorstroming misschien ook groter? Ziekteverzuim kennelijk niet? Ik deed onderzoek naar stress en burnout, een groot deel van de genoemde denk-voel-lijf-thema’s, en die cijfers blijken (overal) sterk overheerst te worden door mobbing (en bossing. Die oorzaak blijft echter verscholen om verschillende redenen. zie http://www.everyoneweb.com/mobbing http://www.mobbingexpertsplatform.nl
Is dat subtiele wegpesten door de baas ook in de ICT wereld wijd verspreid? Komt daar narcisme en asperger voor, misschien milde vormen van psychopathie, die lijken te liggen achter daders van mobbing?
Sport is niet per definitie goed voor de gezondheid. Ik krijg bijvoorbeeld van de arts het advies om juist wat minder aan sport te doen. Mijn spier klachten zijn mogelijk een combinatie van sport (over)belasting en computer gebruik (over)belasting. Maar ik doe dan ook redelijk veel aan sport.
Er moet een wet komen in Nederland. Dat als je een detacheerder aanneemt op een project dat het voor een minimale periode is van een half jaar. Dat gesol af en toe is niet normaal meer… als we oud-vuil zijn wat zo ff vervangen kan worden.
@Ronald Vermeij:
“Hou dagelijks (niet cheaten!) evenwicht tussen:
1 – Aantal uren denk INSPANNING met je hoofd
2 – Aantal uren bewegings INSPANNING met je lichaam
3 – Aantal uren ONTSPANNING, RUST, NIETS DOEN van lichaam EN geest.”
Klinkt wel logisch, maar praktisch betekend dat bij 8 uur per dag werk, ook 8 uur NIETS doen en 8 uur SPORTEN!
Aangezien 8 uur SPORTEN nogal heftig is en 8 uur NIETS doen ook geen optie omdat er immers opgestaan, aangekleed, gegeten en allerlei prive zaken thuis gedaan moeten worden en zitten maar 24 uur in een dag.
Dus als je een goede tip hebt om dit probleem op te lossen…