Je bent jong, ict’er en Indonesiër. En je gaat aan de slag bij ict-dienstverlener BataviaLabs in Amsterdam. Wat beweegt een jonge Aziaat om in Nederland zijn vak uit te oefenen? En waarom werkt BataviaLabs dat één jaar bestaat, met deze specialisten?
Zoals bij zoveel kinderen begon de voorliefde voor computers van Dicky Ekklesia (26) en Yenny Angzas (25) uit Indonesië met computerspelletjes. Ekklesia: "Zo leerde ik een pc gebruiken." Beiden studeerden informatica (zie kader). "Ik wilde echt internationaal gaan. Ik houd ervan nieuwe dingen te leren en een ander land te ontdekken", vertelt Ekklesia. Veel van zijn studiegenoten halen masters in het buitenland, vaak met een (Europese) beurs. "Vrienden van mij studeren aan de TU Delft." Via internet kwam hij in contact met BataviaLabs, dat tien Indonesiërs naar Nederland haalde en de werkvergunning, het vliegticket, huisvesting en training en begeleiding van de kennismigranten regelt.
Angzas hoorde van het bedrijf via een vriend. Ze werkt er nu aan een project voor een school, in ASP.NET (.NET Framework 3.5, SQL Server 2008), waar scholieren opdrachten kunnen plaatsen of een nieuwsbrief lezen. "Het is heel interessant. Ik leer technieken die ik nog nooit heb gebruikt." Ekklesia werkt aan een zakelijke applicatie met BizTalk Server 2006, voor een bedrijf dat hardware online verkoopt.
Ervaring in diverse landen leert hen dat er niet veel cultuurverschillen bestaan in het ict-vakgebied. Een speciale ict-cultuur die losstaat van landsculturen? Ekklesia: "Ja, dat denk ik wel."
Familie
De twee wonen in appartementen in de Bijlmer, in hetzelfde gebouw als hun Indonesische collegae. Het leven hier bevalt hen. Ekklesia: "De meeste Nederlanders zijn aardig. Ik kan alleen nog geen Nederlands. Dat wil ik wel leren, maar dat is me nog niet gelukt." Dat komt, vertelt Michiel van Otegem, directeur BataviaLabs, ook doordat Nederlanders snel op Engels overgaan. Angzas: "We hebben wel een cursus Nederlands gevolgd in Indonesië."
Ze missen familie en vrienden maar ze krijgen wel steun van hun ouders. Angzas: "Gelukkig vormt BataviaLabs een soort nieuwe familie."
Is het niet nadelig om hoogopgeleide Indonesiërs weg te halen uit een land dat in ontwikkeling is? Ekklesia: "We hebben genoeg mensen in Indonesië, er wonen er meer dan tweehonderd miljoen. Bovendien blijft niet iedereen in het land waar hij studeert." Angzas: "Het is goed voor ons land dat we blijven leren en onze kennis delen."
Van Otegem: "In Indonesië is er niet zoveel breedband als bij ons. Het beste netwerk daar is het mobiele telefoonnetwerk. Hardware via internet verkopen bijvoorbeeld is in dat land nog ondenkbaar. Daar is het systeem niet op berekend. Hier kunnen de afgestudeerden meer leren. Door ze hier verder op te leiden, voorkom je dat ze bij terugkeer in Indonesië opnieuw het wiel moeten uitvinden. Je ontwikkelt eigenlijk indirect."
Seminar Outsourcing
Meer weten over de praktische kanten van het uitbesteden van ict en het omgaan met leveranciers? Computable organiseert 11 december het seminar Outsourcing. Aan de orde komen onderwerpen als het verlengen of vervangen van uitbestedingcontracten, regievoering, trends in outsourcing, de voorwaarden voor een succesvol uitbestedingtraject, het meten van de kwaliteit van uitbestede werkzaamheden én offshore-ervaringen.
Meer informatie: https://www.computable.nl/artikel/seminars/2468955/2283912/outsourcing-seminar.html.
Vrouwen
Ekklesia wil in Nederland blijven, ‘zo lang als mogelijk is. Ik wil mezelf verder ontwikkelen en naar een volgende stap, bijvoorbeeld manager worden.' Angzas: "Ik heb nog niet zo nagedacht over wat hierna volgt. Ik focus me op waar ik nu mee bezig ben."
Er zijn twee Indonesische vrouwen in het team. Beide vrouwen zijn aangenomen om hun vaardigheid, maar Van Otegem vindt ook verscheidenheid een aanvulling in zijn bedrijf. "Niet negatief of seksistisch bedoeld, maar vrouwen denken anders. Wij leren van verschillen." In Indonesië is overigens dertig procent van de informaticastudenten vrouw, in Nederland is dat tien procent.
Volgens Van Otegem zijn de klanten tevreden. "Dat hopen we ook terug te zien in onze omzet." Komend jaar wil hij nieuwe werkkrachten werven in Indonesië. "Onze werknemers voegen iets toe aan de Nederlandse markt."
BataviaLabs
Yenny Angzas behaalde haar bachelor informatica op de Bina Nusantara University Jakarta met een GPA-score (grade point average) van 3.32 uit 4. Dat is gemiddeld een 8.3 vertaald naar het Nederlandse systeem. Zij werkte in de ict eerder in Singapore en in haar moederland voor een Australisch bedrijf. Haar vader heeft een onderneming in banden en velgen.
Dicky Ekklesia behaalde zijn bachelor op het Institute of Technology Bandung (Indonesië) met een GPA-score van 3.33; Zijn master behaalde hij op de University Technology Petronas (Maleisië). Zijn vader is accountant, zijn moeder heeft een winkel aan huis.
Elk van de tien Indonesiërs bij BataviaLabs heeft een bachelor- of masterdiploma Informatica en de nieuwste Microsoft-certificiringen. Enkelen zijn cum laude afgestudeerd. Ze krijgen betaald volgens de Nederlandse normen. Volgens Michiel van Otegem, directeur van BataviaLabs, is er in Nederland een tekort aan 13.000 ict'ers. Het niveau van de universiteiten waar zijn Indonesische medewerkers studeerden, is vergelijkbaar met dat van de TU Delft.
Michiel van Otegem en Suresh Booms richtten BataviaLabs op in 2007. Beiden waren werkzaam bij Ordina. Van Otegem richtte in 2002 de Nederlandse .NET gebruikersgroep dotNed op (www.dotned.nl), waarvan hij tot eind 2005 de voorzitter was.