In de jacht op illegale bedrijfssoftware jaagt de Business Software Alliance (BSA) menig ondernemer schrik aan. Hoewel bedrijven weten dat ze hun licenties op orde moeten hebben zorgt een inval vaak voor paniek. Directeur Jan Laagland van Chess vertelt hoe illegale software zijn bedrijf binnensloop en hoe de BSA daar tegen optrad.
Directeur Jan Laagland ligt in de tandartsstoel als zijn mobiele telefoon gaat. Er is paniek uitgebroken bij zijn bedrijf. Er staat een deurwaarder op de stoep die namens de BSA (Business Software Alliance) het bedrijf komt doorzoeken naar mogelijke inbreuken op softwarelicenties. Laagland: "Dan schrik je behoorlijk, ik wist meteen dat we onze zaken niet helemaal op orde hadden."
De BSA heeft een anonieme tip ontvangen dat het Haarlemse bedrijf illegale software zou gebruiken. De deurwaarder maakt een inventarisatie van alle software die binnen het bedrijf wordt gebruikt. Chess moet vervolgens alle licentienummers verantwoorden. Dat blijkt een enorme klus omdat het licentiebeheer niet centraal geregeld is.
Laagland: "Systeembeheer vindt losse A4'tjes met licentienummers en van de hoesjes van installatie cd's worden registratienummers genoteerd." Hij wil geen exacte getallen noemen maar uit zijn verhaal wordt duidelijk dat er kopieën van Office in omloop zijn en het aantal licenties voor serverbesturingssystemen niet overeen komt met de sofware die de BSA aantrof.
Hoe heeft het zover kunnen komen?
Laagland geeft een aantal oorzaken voor het insluipen van illegale software binnen zijn organisatie. Het bedrijf dat ongeveer twintig jaar geleden werd opgericht, is steeds meer veranderd van een hardware- naar een software-ontwikkelaar. Tot negen jaar geleden draaide de hele ontwikkelomgeving van het bedrijf op Unix-besturingssystemen. Inmiddels wordt steeds meer Microsoft-software gebruikt.
Laagland: "De strijd binnen ons bedrijf of we over moesten stappen op Microsoft of bij onze Unix-omgeving zouden blijven, duurde lang en werkte illegaal gebruik in de hand. Engineers die bijvoorbeeld geen Office hadden, installeerden dat programma om een Word-document te kunnen lezen."
De verspreiding van illegale software komt ook doordat softwareontwikkelaars administratorrechten hebben om programmatuur te installeren. Laagland: "Dat is bij ons bedrijf anders dan bijvoorbeeld bij een bank. Daar hebben gebruikers geen administratorrechten en kan niet zomaar software worden geïnstalleerd. Bij ons kan dat wel."
De lijst van de BSA en de licentienummers die Chess boven tafel haalt verschillen. Het blijkt dat Chess bij overnames het hardwarepark van ongeveer dertig tot veertig pc's en servers overneemt maar niet nagaat welke programma's er op die machines zijn geïnstalleerd terwijl ze wel voor testactiviteiten gebruikt worden.
Het bedrijf gaat ook de fout in met het aantal licenties van Microsoft Developers-software. Er werken meerdere softwareontwikkelaars met dezelfde software terwijl licenties gebruikersgebonden zijn.
Hoe wordt piraterij in de toekomst tegengaan?
De BSA legt het bedrijf een schikking op. De ontbrekende licenties moeten worden aangeschaft en er wordt een schikkingbedrag afgesproken. De directeur wil het bedrag niet noemen maar geeft wel aan dat de afspraak om voor de toekomst licenties af te sluiten met Microsoft zorgt voor korting op het schikkingsbedrag.
Om licentieproblemen in de toekomst te vermijden, is het licentiebeheer voortaan centraal geregeld. Eén persoon is verantwoordelijk. Het bedrijf voert per kwartaal een netwerkscan uit waarbij wordt nagegaan of alle software die aanwezig is op de apparatuur van het bedrijfsnetwerk de juiste licenties heeft. Laagland benadrukt dat daarnaast per kwartaal steeds een andere afdeling wordt onderzocht op illegale software. Zo worden apparaten die op het moment van de scan niet zijn aangesloten op het netwerk gecontroleerd op illegale software.
Laagland oogt tijdens het interview een stuk rustiger dan tijdens de ochtend in de tandartsstoel die hij eerder beschreef. "We hebben het licentiebeleid nu centraal geregeld en dat geeft rust", lacht hij.
BSA in Nederland
De Business Software Alliance (BSA) behartigt de belangen van grote softwareleveranciers waaronder Microsoft en hardwarepartners. De Nederlandse softwaresector liep in 2007 ongeveer 392,5 miljoen euro mis door piraterij. Nederlandse bedrijven die betrapt zijn op het gebruik van illegale software betaalden in 2007 een gemiddelde schadevergoeding van bijna 57duizend euro. De BSA wil niet bekendmaken om hoeveel bedrijven het gaat.
Chess
Het Haarlemse bedrijf Chess ontwikkelt hardware en software voor elektronisch betalen, transactiesystemen, communicatie tussen machines, en intelligente image-oplossingen. Het bedrijf voert onder andere opdrachten uit voor ING, Rabobank Nederland, Philips.
Tips tegen piraterij
-Stuur bij overnames naast je accountant een it-beheerder op het boekenonderzoek af. Er moet een duidelijk overzicht zijn welke programma's op de overgenomen apparatuur aanwezig is.
-Wijs een centraal persoon aan voor licentiebeheer.
-Ict-beheer moet duidelijke regels opstellen voor softwaregebruik en het downloaden van programmatuur.
Tja ali illigalie is weer lekker bezig.
Gewoon alles op opensource shit draaien!
Voor Rene,
“opensource shit” een werkelijk kontruktieve bijdrage waarvoor de lezers je dankbaar zullen zijn.
Laat computable s.v.p. niet afglijden tot het nivo van “geen stijl” daarop is het laatste woord werkelijk van toepassing.
“De lijst van de BSA en de licentienummers die Chess boven tafel haalt verschillen.”
Rijst bij mij onmiddelijk de vraag naar boven..
– Wie zegt dat de administratie van de BSA klopt
– Hoe is dit te controleren als BSA slachtoffer?
In alle organisaties werken mensen en mensen kunnen fouten maken. Dus al er een fout is geslopen in de BSA licentie lijst… hoe kun je dat aantonen als klant als jij denkt dat je je licenties op orde hebt???
Wie weet is er voor de fabrikant in kwestie ook een schone taak weggelegd om haar “licentie oerwoud” eens toegankelijker te maken voor “de gewone mens / eindgebruiker”.
Ik ben benieuwd wanneer de Microsoft License Wizard haar intrede doet die in eenvoudig hollands bijv met behulp van een plaatje een potentiele klant kan laten zien
– welke soorten licenties er zijn
– waarvoor ze gelden (platformen, producten, scenarios)
en na enig invul of netwerk snif werk via de wizard:
– je meteen laat zien wat het voor jou organisatie gaat kosten op jaarbasis.
“De afspraak om voor de toekomst licenties af te sluiten met Microsoft zorgt voor korting op het schikkings bedrag.”
Doet me meteen denken aan een kop van een ander artikel op deze website
[Licentiemodel leidt tot perverse klantrelatie]
Where do you want to go today? Nowhere!
‘Cause you have chosen the wrong license model 🙁
Tjee, wat een propaganda stukje voor de BSA…
Ik heb ook wel ’s gehoord dat computers die je m�t Windows koopt, niet opnieuw geformatteerd mogen worden met een installatiebackup van de systeembeheerder.
Dus: je koopt bij Dell een computer m�t Win XP Professional, maar de systeembeheerder heeft voor al die andere computers al een installatie cd (zeg maar restore image) gemaakt met hetzelfde soort Windows, maar dan geconfigureerd zoals het bedrijf dat wil. Dat mag dan niet; dan moet je als bedrijf extra licenties kopen voor iets dat al bij je computer geleverd werd.
Die sticker met licentienummer op je Dell is dan dus waardeloos voor de wat grotere bedrijven, heb ik gehoord.
De term piraterij is niet op zijn plaats in deze kontekst. Men kan een bedrijf die een serieuze poging doet zijn licenties te betalen, en daarbij fouten maakt niet als “piraat” aanduiden. Dit heeft alles te maken met de manier waarop een klup als BSA de media bewerkt.
Ongetwijfeld heeft Chess wel eens een keer bij controle van de boeken te maken gehad met een correctie door de belastingdienst. Laten we eens een vergelijking maken.
Grote stukken in de krant
BELASTINGONTDUIKING BIJ GROTE SOFTWARE-ONTWIKKELAAR.
Wat mij steekt is ook de anonieme tip. Kan op basis van een mogelijk op oneigenlijke gronden gegeven tip men een deurwaarder op zijn dak krijgen?
Het licentiemodel van software (tegenover het service model) is overigens op termijn niet levensvatbaar. Het is gebaseerd op het verwringen van de vrije markt door het opdringen van niet-open-standaards, zoals het niet technisch gespecificeerde WORD97 formaat. Op de langere duur maakt de markt hier een einde aan, zoals we nu kunnen zien met Open-Office.
De redenen die worden aangevoerd waarom er illegaal licenties zouden zijn gebruikt door de techneuten van Laagland worden erg hypocriet door hem voorgesteld. Ik denk dat hij zelf als geen ander zou moeten weten wat er zijn bedrijf operationeel wordt ingezet (hard- en software). Ik denk dat hij donders goed wist wat de BSA doet, maar hoopt dat het zijn voordeur niet zou vinden.
Als voormalig IT manager van een grotere firma weet ik dat de discussie om in software licenties te investeren altijd een moeizame is en dat in de ogen van veel manager een laptop 600 Euro kost en dat de extra 600 Euro voor licenties misschien wel achterwege kan blijven “omdat we de CD’s toch al hebben”.
Legaal gebruik van software in bedrijven is alleen mogelijk als het management, met maximaal gezag hier beleid op voert.
Als IT-manager heb je de opgave duidelijk te maken dat je niet meewerkt aan illegale handelingen. Er is genoeg FOSS en als dat niet voldoet moet de software gewoon gekocht worden.