Ict’ers die samenwerken met een adviesbedrijf voor een bepaald ict-project, zijn gemiddeld vijf uur per week kwijt aan overleg over dat project. Een vijfde van de ict’ers besteedt wekelijks zelfs meer dan vijf uur aan vergaderingen en andere vormen van overleg met consultants.
Gemiddeld besteden ict'ers 4,9 uur per week aan overleg met consultants over lopende ict-projecten. Dat blijkt uit onderzoek door TNS NIPO in opdracht van Computable onder ruim tweeduizend ict'ers.
Tijd kwijt aan overleg
21 procent van de ict'ers is zelfs meer dan vijf uur per week kwijt aan overleg met consultants over lopende ict-projecten. Zeven procent zegt helemaal geen tijd te besteden aan overleg. 23 procent is een uurtje per week kwijt en 19 procent twee uur.
Zestig procent van de ondervraagden is evenveel tijd kwijt aan overleg als ze van tevoren hadden verwacht. Voor 21 procent is het meer dan verwacht. 19 procent van de ondervraagden geeft aan minder uren met consultants te overleggen dan verwacht.
TNS NIPO
In augustus 2008 voerde TNS NIPO in opdracht van Computable een onderzoek uit naar de ervaringen van ictprofessionals en -beslissers met consultancy. Hiervoor werden circa 20.000 ict'ers benaderd en reageerden er 2167 op het verzoek om online een enquete in te vullen over hun ervaringen met consultants. De deelnemers werden verwezen naar een speciale website waarop zij de vragenlijst konden invullen. Vervolgens werd de deelnemers een serie vragen voorgelegd over hun motieven om en de omstandigheden waaronder zij een ictadviesbedrijf hebben ingehuurd.
Consultancy Guide 2009
Dit artikel is onderdeel van de Consultancy Guide 2009. Deze gids geeft een overzicht van de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor consultants. Daarnaast bevat de gids de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, naar de ervaringen van ict'ers met consultants. De Consultancy Guide 2009 verschijnt op 19 december 2008 in druk.
De term “consultant” is in dit verband wel heel erg vaag. Wat is een consultant? Er zijn bedrijven die ICTers in dienst hebben met de titel “consultant”, zodra die dus met een collega overleggen geldt dit al als “overleg met een consultant”.
Verder is de teneur (of in elk geval een teneur die makkelijk op te pakken is) dat overleg verspilling van tijd is. Overleg over projectvoortgang is ook werk, het helpt de verschillende onderdelen te synchroniseren en op tijd de knelpunten te ontdekken. Dit heeft weer als doel (ik zeg niet dat het altijd wordt gerealiseerd…) dat problemen of mogelijke problemen binnen projecten niet onopgemerkt binnensluipen.
Vaag, nietszeggend en daarmee verspilling van de bytes op het net. Dit onderzoek heeft de potentie om een goed stuk te worden, maar dan dient het beter te worden opgezet.
Jammer.
Ik ga volledig akkoord met Cpt.
Ik ben zo’n “consultant” en word meestal ingeschakeld om het “boeltje” bij klanten recht te trekken. Vaak hoor je dan dat iedereen maar ‘zijn ding’ doet … zonder overleg.
Zeer zwak onderbouwd artikel! Kunnen we een totaal beeld krijgen van de vragen en antwoorden, zodat de geleverde effort toch nog tot iets bruikbaars kan leiden.
De conclusie is dat “consultant ict-er gemiddeld 5 uur per week kost”. Ik ben dan ook wel benieuwd wat de consultant oplevert, dus wat daar tegenover over staat naar het idee van de “ict-er”. En inderdaad, wat is een consultant en wat is de opdracht die hij of zij heeft meegekregen van de opdrachtgever?
Het zou interessant zijn dit vanuit verschillende hoeken te belichten, zodat een realistisch beeld ontstaat.
Wat mij betreft is dit een stelling uit de categorie: mensen die bananen eten zijn meer tijd kwijt aan het pellen van bananen dan mensen die geen bananen eten.
Daarbij komt dat overleg inderdaad een intrinsiek onderdeel vormt van werken in het algemeen en projectmanagement in het bijzonder.
Hulde dus voor dit baanbrekende onderzoek!
Als het aantal uren dat overleg wordt gevoerd een maatstaf is, dan vraag ik me af wat andere discipline’s kosten.
Managers -> die overleggen alleen maar
projectmanager -> overleggen ook heel veel
Designers -> overleggen met architecten en teamleiders, ook nog wel enkele uren per week
Kortom, een nietszeggende kop
Ik ben het eens met de eerdere commentaren. Inderdaad slimme onderzoekers die zich laten betalen voor zulke resultaten.
Wat betreft:
“… is zelfs meer dan vijf uur per week kwijt …”
Je besteedt tijd omdat het meer oplost dan het kost. Anders doe je het niet. Nietwaar? Dus als je prfessioneel aan het werk bent, dan raak je nooit tijd “kwijt”. Je bespaart hoogstens tijd.
Voor zover ik het begrepen heb staat de C in de iCt toch voor Communicatie? (of was het toch Computer 😛 )
http://en.wikipedia.org/wiki/Information_and_communication_technology
Mijn mening is dat goede face-to-face communicatie het belangrijkste menselijk gereedschap is wat je als consultant in deze (en andere) sectoren bij je kan hebben. Zeker als je “samenwerkt”. Hoe zou je het anders willen doen? Gedachten lezen om te begrijpen wat een ander wil van je?…
Zonder voldoende en goede communicatie tussen klant en consulant is een project al – vanaf de tekentafel – gedoemd te mislukken. Ik zou communicatie zelfs in project termen de “belangrijkste kritische succesfactor” noemen Geen overleg.. geen succes.
“Tijd kwijt aan overleg”
Dit geeft een negatieve benadering van overleg. Zie het eens als een vitaal en onmisbaar produkt in een project, met een hoog return on investment van de tijd die je erin steekt. Hoe meer je overlegt (tot een bepaalde grens) des te meer kans van slagen je project heeft, zolang de verhouding praten/werken maar in balans blijft.
@Jolien:
Worden er nog meer onderzoekt resultaten gepubliceerd?
Typisch … geen reactie van de auteur of de redactie … waarom zouden we jullie site nog bezoeken in de toekomst?
Bijzonder amateuristisch … consultancy nodig voor betere communicatie of overleg? :o)