Het salaris moet omhoog en vrouwelijke ict'ers moeten meer gelegenheid krijgen werk en zorg te combineren. Werkgevers die dat niet regelen, zouden over enkele jaren hun ict-vrouwen kwijtraken.
Ict-werkgevers die hun arbeidsvoorwaarden niet aanpassen, lopen het risico binnen enkele jaren hun jonge, vrouwelijke ict'ers te zien opstappen. Dat zegt Cocky Booy, directeur van VHTO, een organisatie die zich inzet voor vrouwen in bètafuncties.
Volgens VHTO veroorzaakt niet alleen de vergrijzing een tekort aan personeel, maar is het onaantrekkelijke beleid van werkgevers daar óók schuldig aan. "En dan hebben ze pas echt een groot probleem, alle commotie op de korte termijn rondom de kredietcrisis ten spijt", aldus Booy, die vindt dat vrouwelijke ict'ers meer mogelijkheden moeten krijgen werk en zorg te combineren. Ook zou het salaris moeten worden opgeschroefd.
Natuurprofiel
Volgens VHTO is het aantal jonge vrouwen dat kiest voor een natuurprofiel de afgelopen jaren gestegen. Desondanks dreigt de promotie van bètastudies en -beroepen onder vrouwelijke scholieren en studenten nu voor niets te zijn. Booy: "Er wordt te weinig gedaan om deze professionals te behouden."
Onderwijsminister Plasterk opende onlangs nog de campagne ‘Meisjes en Techniek', die er voor moet zorgen dat over drie jaar alle scholen het bèta-talent van meisjes stimuleren. Ook moet de campagne ervoor zorgen dat het bedrijfsleven zich bewust wordt van het belang van vrouwen in de techniek. De opleiders krijgen drie miljoen euro subsidie voor het project. Het Platform Bèta Techniek legt daar nog een miljoen euro bij.
Ja, dit is niet alleen voor de dames zo. Ik zorg zelf voor mijn 3 kinders en na het be?indigen van mijn ondernemeing zou ik dolgraag wederom in loondienst gaan werken. Er is slechts een klein obstakel dat niet makkelijk in te passen is bij de meeste ondernemingen; de zorg over de kids.
Nu vraag ik mij af waarom dat het wel kon toen ik zelfstandig ondernemer was en nu ik weer graag in loondienst wil dat het niet meer kan? Is men bang voor het onbekende? Wie zal het zeggen.
Baas schuldig…. naah.. denk van niet.
Volgens mij is het ook handiger om te praten over gemotiveerdheid i.p.v. schuld
Schuld is weer zo iets demotiverends, zo iets negatief, zo van wijzen met het vingertje naar een ander zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een situatie.
– Wat zou (jonge) vrouwen motiveren om in de ict te gaan/blijven werken?
– Hoe kan ik het mijn vrouwelijke werknemers aantrekkelijker maken om voor mij te blijven werken
– Wat kan ik er als bedrijfsbezitter aan doen om aan deze behoeftes een invulling te geven… lijken mij betere motivatoren om antwoorden te vinden op dit vraagstuk.
Ieder bedrijf wat vrouwen discimineert t.o.v mannen – op welke wijze dan ook – snijdt zich vroeg of laat in de vingers. In mijn ogen zijn beiden gelijk en dienen beide gelijke kansen te krijgen (zelf te scheppen) binnen een bedrijf.
Tuurlijk.. ja.. he.. he…hoor ik je denken:
Vrouwen en mannen hebben “van nature” ieder hun eigen specifieke kwaliteiten. Echter deze beide kwaliteiten kunnen uitstekend samenwerken in een bedrijfscultuur. In deze bedrijfscultuur zou dan wel zover ontwikkeld te zijn dat ze voorbij het sexe-verschil heeft leren kijken van haar werk-nemers. (en dat zijn er nog niet veel in ons koude kikkerlandje)
Salaris alleen – daar red je het niet mee in een bedrijfs om meer vrouwen bij je aan het werk te krijgen, te houden. Echt oprecht rekening willen houden met het VERSCHIL tussen vrouwen en mannen en dat ook naar buiten duidelijk aangeven, daar zie ik wel brood in. – Maak deeltijd werk mogelijk,
– Promoot een vrouwelijke kijk op de zaak,
– Bevorder samenwerking i.p.v competentie en ratrace naar de top van de corporate ladder
Als je dan toch “de schuldvraag” ergens neer zou willen leggen is het de uitvinders, instandhouders van deze consumptie maatschappij, waarin mensen (gedreven) worden om steeds meer meer meer te willen hebben. Waarin je als “thuisblijvende moeder” een beetje vies aangekeken word als je verteld dat je “er bent voor je kinderen” i.p.v. achter een carriere van een ander aan te hollen.
Hierin kan een subsidietje uit Den Haag geen verandering brengen. Daarvoor is het noodzakelijk om het fundament van deze samenleving eens grondig tegen het licht te houden.
Ik wil graag naar functioneel beheer groeien. Maak geen enkele kans. Wil namelijk 32 uur werken en dat is een vies woord voor veel werkgevers.
Ik heb toch het gevoel dat mannen toch vaak meer een kans krijgen omdat ze 40 uur willen werken.
Wat ik altijd raar vind van vooral de heer Balkenende
Als ik mijn kind naar een kindercrech zou brengen dan is er iemand aan het werk om mijn kind op te voeden. Doe ik hetzelf,dan is het opeens geen werk meer.
Zelfde met mijn huis schoonmaken. Als ik iemand inhuur om mijn huis schoon te maken,dan is er iemand aan het werk om mijn huis schoon te maken. Doe ik hetzelf dan is het opeens geen werk meer.
Komt het omdat als ik het zelf doe er geen belastingcentjes naar de schatkist breng. Waarom zien we nou eens dat vrouwen net zoveel doen en vaak nog meer dan mannen.
We zijn niet gelijk,maar gelijkwaardig. Mannen en vrouwen hebben allebei evenveel waarde.
Een huis schoonmaken en een kind opvoeden is een hele taak. Iemand moet het toch doen? Veel vrouwen die part-time werken,proberen een balans te vinden tussen werk en prive. Dat zouden mannen ook wat vaker moeten doen. Maar vaak worden daarvan verwacht dat ze full time werken.