In 2007 gaf Oracle te kennen dat het een eenvoudiger structuur wilde voor de verschillende ‘user groups’ in de Benelux.
Na de vele overnames van Oracle de voorbije jaren waren dat er een half dozijn. Dat cijfer steeg gelukkig niet na de acquisitie van BEA omdat er, vreemd genoeg, niet voldoende Belgische of Nederlandse gebruikersgroepen waren bij BEA.
Het idee van een fusie werd goedgekeurd door de gebruikersgroepen, omdat ze zou leiden tot een rationeler gebruik van de werkingsmiddelen en omdat eendracht voor meer macht zou zorgen zowel ten aanzien van Oracle als bij de de Europese gebruikersgroep (EOUG). "We kunnen dan één enkel iemand afvaardigen naar de verschillende technologie- of applicatieforums", zegt Rudy Verlinden, schatbewaarder van de OBUG (Oracle Benelux User Group), een overkoepelende organisatie die al bijna twee jaar de zes user groups omvat.
Ook nu nog is een efficiëntere communicatie een van de belangrijkste drijfveren, gezien de grote vraag bij de gebruikersgroepen naar een meer dynamische discussie met Oracle over de meest prioritaire projecten van het moment (BI, governance, crm, …) en betere informatie over nieuwe of toekomstige functionaliteiten.
Vertraging bij de start
"Het fusieproces duurt langer dan verwacht, vooral omdat alle betrokken personen vrijwilligers zijn die dit in hun vrije tijd doen", zegt Rudy Verlinden. Maar er komt schot in de zaak.
Eenvoudige, administratieve zaken (website, kalender, secretariaat) zijn geregeld. Nu moet er nog een directiecomité worden aangesteld en moet iedereen het eens worden over de werkingsmiddelen, en daarover lopen de meningen momenteel sterk uiteen. Voorlopig is er geen overheersend model, maar het ziet ernaar uit dat de keuze zal vallen op een financiering per activiteit (evenement, sponsoring van de exposanten, …) in plaats van vaste bijdragen "die sowieso zeer beperkt zouden blijven."
De nieuwe, eengemaakte Oracle gebruikersgroep zou normaal in 2009 het daglicht moeten zien. Met een beetje geluk kan dat al vóór 31 maart, datum waarop OBUG als coördinator optreedt van een gemeenschappelijk Benelux-event in Antwerpen (Metropolis) rond het thema "Embrace the future". Er worden 600 tot 1.000 deelnemers verwacht.
Rudy Verlinden benadrukt nog een belangrijk punt: "De oprichting van één enkele user group mag in geen geval het einde betekenen van lokale en/of thematische denkprocessen en ontmoetingen. Het principe van de Special Interest Groups (SIG’s) moet behouden blijven, want eBusiness Suite-gebruikers in België hebben bijvoorbeeld andere noden en beslommeringen dan gebruikers van HR Peoplesoft-oplossingen in Nederland."