Ssd's (solid state drives) komen gestaag naar de markt voor serieuze opslagsystemen, zoals servers. Micron brengt zijn supersnelle prototype binnen een jaar op de markt, maar dat is dan nog in 'beperkte oplage'.
Micron heeft een supersnel ssd-prototype (solid state drive) gedemonstreerd. Dat opslagstation haalt nu al een datadoorvoersnelheid van 800 megabyte per seconde, maar volgens de chipproducent is 1 gigabyte per seconde haalbaar. Dit product is in tegenstelling tot de meeste hedendaagse ssd's niet bedoeld voor laptops. Micron mikt hiermee juist op zware opslag, zoals in storage-systemen en servers.
"Ik verwacht niet dat dit gauw in laptops opduikt, maar wel in servers", zegt vice-president Dean Klein van Microns ssd-divisie. Hij laat weten dat het bedrijf dit prototype nu al test bij enkele klanten en dat het komend jaar als product op de markt komt. "Dat gebeurt dan op beperkte basis, wat we het jaar erna uitbreiden." Massaproductie valt in 2009 dus nog niet te verwachten.
Supersnel ssd
Topman Joe Jeddeloh van Microns advanced storage technology center claimt dat de supersnelle ssd 1 GBps haalt en maar liefst tweehonderdduizend iops (I/O operations per second). "Dat is wat flash-geheugen kan doen als je het goed gebruikt", zegt Jeddeloh.
Deze chip-opslag van Micron haalt die hoge snelheid doordat het bestaat uit vierenzestig geheugenchips die tegelijk (interleaved) worden gebruikt voor verschillende stukken data. De topmodellen van Intel en Samsung gebruiken die raid 0-achtige techniek (redundant array of inexpensive disks) ook. Daarnaast zijn de chips zelf sneller dankzij Microns 34 nanometer productieproces.
PCI Express-aansluiting
Micron heeft deze ssd specifiek ontworpen voor gebruik in zware storage-systemen, zoals fibre channel san's (storage area networks). Het Micron-prototype is dan ook een insteekkaart die aansluit op PCI Express. De voornaamste toepassingen zijn transactionele databases, streaming video, zware business intelligence (bi) en andere applicaties met veel dataverkeer.
PCI Express is een seriële communicatiebus en de opvolger voor parallelle backbone-verbindingen als PCI, PCI-X en AGP. Een enkel PCI Express-kanaal heeft een datadoorvoersnelheid van 250 megabyte per seconde. Meerdere kanalen zijn daarbij te combineren voor een enkele aansluiting, waar dan een kaart met veel dataverkeer in kan. Zo zitten videokaarten tegenwoordig in PCI Express x16 sloten die een bandbreedte hebben van 4 gigabyte per seconde in twee richtingen (bidirectional).
Die snelheid per kanaal geldt overigens voor de huidige, eerste generatie PCI Express. De standaardenorganisatie voor deze communicatiebus heeft versie 2 al gededifineerd en werkt nu aan versie 3. Die halen respectievelijk 500 MBps en 1 GBps per kanaal. De PCI Express 2.0-standaard is eind vorig jaar vastgelegd en duikt nu op in producten. De definitieve versie van PCI Express 3.0 moet eind 2009 rond zijn.