Een Service Oriented Architectuur (soa) is een methode om onderdelen van verouderde bedrijfssystemen flexibel beschikbaar te stellen voor interne en externe medewerkers via een netwerk of het internet.
Wat is dat?
Een Service Oriented Architectuur (soa) is een methode om onderdelen van verouderde bedrijfssystemen flexibel beschikbaar te stellen voor interne en externe medewerkers via een netwerk of het internet. De ruggengraat van een soa bestaat uit een Enterprise Service Bus (ESB) die informatie doorsluist vanuit de onderliggende systemen. Die informatie komt beschikbaar in de vorm van services, die de bouwblokken vormen voor samengestelde applicaties.
Wat zijn de trends?
Volgens analistenbureau Gartner is de SOA-hype op zijn retour. "Vanaf het begin van 2008 hebben we een dramatische daling gezien in het aantal organisaties dat van plan is voor het eerst een SOA-project te starten." SOA wordt niet meer gezien als "iets dat uiteindelijk essentieel is voor elke organisatie". In plaats daarvan "hebben veel organisaties SOA geëvalueerd en besloten er geen tijd en inspanning meer in te investeren." Volgens Gartner is dat "typisch voor een techniek dienet uithet dal van de desillusie komt", zoals Gartners hypecyclus die beschrijft.
Volgens Daniel Sholler, hoofd onderzoek bij het analistenbureau, zijn soa-naïeve ondernemingen op hun hoede. Ze zien geen duidelijke business case voor het invoeren van een soa. Volgens Sholler hebben deze ondernemingen gelijk. Daarin speelt ook mee dat het moeilijk is om ontwikkelaars te vinden die zowel verstand hebben van legacy applicaties als van ‘moderne programmeeromgevingen' (zoals Java, MS .NET) en dynamische programmeertalen (Perl, Python, PHP en Ruby).
Het architectuurconcept dat de grootste kans maakt de opvolger te worden van de Service Oriented Architecture (soa) is EDA. Dit drieletterwoord staat voor Event Driven Architecture. Michael Widjaja, partner en senior executive bij Accenture: "Binnen een EDA worden bedrijfsprocessen gemonitored en pro-actief bedrijfsprocessen op gang gezet op basis van bepaalde gebeurtenissen (events)." Ook Gartner noemt EDA prominent in hetzelfde rapport waarin het analistenbureau beweert dat de soa-hype voorbij is. Twintig procent van de tweehonderd onderzochte grote ondernemingen is volgens Gartner een EDA aan het bouwen, terwijl een zelfde percentage dat het komende jaar van plan is.
Vendor lock-in. André de Waal van Zwitserleven: "De vergaande consolidatie van de IT-vendor-markt leidt tot twee dominante kleuren: rood en blauw. Hiermee wordt het droombeeld van een open applicatielandschap in gevaar gebracht en worden er serieus concessies gedaan aan uitwisselbaarheid en vervangbaarheid." Tom Langerhorst van Approach: "We zien momenteel vier ecosystemen ontstaan waarbij SAP, Microsoft, IBM en Oracle een totaalpakket leveren met een eigen (technologische) architectuur. Dit alles gaat het voor klanten noodzakelijk maken een keuze te maken voor een ecosysteem."
Welke oplossingen zijn er?
Open source. De Waal: "Bedrijven die zich oprecht zorgen maken over de vendor lock-in, zullen kijken naar alternatieven. Open source is daarbij een levensvatbaar alternatief: grote ontwikkelcapaciteit en vrijwel een garantie op open standaards. De hybride variant, gedeeltelijk vendor-specific en gedeeltelijk open source, wordt steeds meer geaccepteerd en zal zich in de komende tijd behoorlijk ontwikkelen." Widjaja: "Grootste voordelen van het gebruik van open source zijn onder andere de verlaging van operationele kosten, het vermijden van een vendor lock-in en andere licentiemodellen.
Versimpeling. Widjaja: "Soa is geen doel, maar een middel om applicaties te integreren en bedrijfsprocessen flexibeler in te richten, maar heeft in het verleden niet altijd het succes gehad vanwege zijn complexiteit. In de toekomst zal versimpeling zoals eenvoudigere protocollen en mashups de applicatie integratie versterken. Ook de SOA-bedrijfsaspecten (Business Process Management – BPM) zullen het komend jaar sterke aandacht krijgen."
Peter Valkenburg van Everett: "Organisaties willen buitenstaanders toegang geven tot hun systemen, bijvoorbeeld voor ketenintegratie. Dat maakt federatie noodzakelijk. Oplossingen zijn bijvoorbeeld Sun Federation Manager, Oracle Federation Manager of Novell Federation Manager.
Consultancy Guide 2009
Dit artikel is onderdeel van de Consultancy Guide 2009. Deze gids geeft een overzicht van de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor consultants. Daarnaast bevat de gids de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, naar de ervaringen van ict'ers met consultants. De Consultancy Guide 2009 verschijnt op 19 december 2008 in druk.
Op het jFall congres heeft Adobe een presentatie gegeven over de ontwikkelingen op het gebied van SOA en wat SOA zal opvolgen.
Je kunt de hele presentatie op video bekijken op:
http://www.bachelor-ict.nl/duane-nickull