Micron onthult een prototype ssd (solid state drive) die een datasnelheid haalt van 1 gigabyte per seconde. De chipproducent verwacht dit high end product binnen een jaar op de markt te brengen.
De concurrentiestrijd op het gebied van ssd’s (solid state drives) is in volle hevigheid losgebarsten. Kort nadat Samsung een snelle ssd onthulde, kwam Intel al met een nóg sneller opslagstation van flash-geheugenchips. Micron demonstreert nu een prototype dat maar liefst vier keer sneller is dan Intels topmodel. Die supersnelle ssd haalt een datasnelheid van 1 gigabyte per seconde (GBps).
Schrijfsnelheid
De ssd van Intel is echter al realiteit, terwijl Micron ‘slechts’ gloednieuwe technologie toont. Een concrete productuitvoering van het gedemonstreerde prototype moet binnen een jaar op de markt verschijnen. Concurrenten als Samsung en Intel zullen dan ook wel snellere ssd-modellen hebben ontwikkeld. Micron heeft echter wel een flinke voorsprong; Intels topmodel haalt 250 MBps en die van Samsung 220 MBps.
Die snelheden betreffen het lezen van data op de flash-geheugenchips waaruit het opslagstation bestaat. De schrijfsnelheid blijft achter, meestal zelfs met flinke achterstand. Zo haalt de X25E-E van Intel wel een topsnelheid voor lezen, maar ligt het achter op Samsungs topmodel voor schrijven. Intels snelle ssd schrijft op 170 MBps, terwijl die van Samsung 200 MBps haalt.
Server-ssd
De nu onthulde ssd-technologie van Micron haalt in een video op het bedrijfsblog een datadoorvoersnelheid van 800 MBps. Volgens topman Joe Jeddeloh, directeur van het advanced storage technology center van Micron, is de 1 GBps al doenbaar. "Daarbij haalt het maar liefst tweehonderdduizend iops (I/O operations per second)."
Hij demonstreert in de video het prototype, wat bestaat uit twee ssd’s op één PCI Express-insteekkaart. Dat opslagstation is gebruikt in een dualprocessor computer met in totaal acht processorcores. De topsnelheid en het gebruik van de PCI Express-aansluiting maken dit product vooral geschikt voor zware opslag. Jeddeloh bevestigt dit: "Ik verwacht niet dat dit gauw in laptops opduikt, maar wel in servers."