Information Technoly Infrastructure Library (Itil) verstaat onder ict-infrastructuur alle bedrijfscomponenten, zoals onder andere hardware, software, documentatie en medewerkers, ofwel het geheel van technologische componenten, systeem- en toepassingssoftware, procedures en documentatie dat nodig is voor het beschikbaar stellen van een of meer informatiesystemen.
Wat is dat?
Information Technoly Infrastructure Library (Itil) verstaat onder ict-infrastructuur alle bedrijfscomponenten, zoals onder andere hardware, software, documentatie en medewerkers, ofwel het geheel van technologische componenten, systeem- en toepassingssoftware, procedures en documentatie dat nodig is voor het beschikbaar stellen van een of meer informatiesystemen.
Wat zijn de trends?
Groene ICT Iedere rechtgeaarde hardwareleverancier zegt werk te maken van energiebeheer. Sommige melden ook vol trots dat zij het Energy Star label mogen voeren. Natuurlijk is dat wel een goede aanzet om het energiegebruik te beperken, maar zolang een gemiddelde laptop het maar twee uur uithoudt op één batterijvoeding is er nog een lange weg te gaan voordat we echt zo ver zijn dat ict geen energieverslinder is. In datacentra is het probleem nog veel groter. Naast het enorme stroomverbruik hebben de centra ook te kampen met warmteproductie door alle energievretende servers en opslagsystemen. Om die warmte af te voeren zijn koelsystemen nodig die op hun beurt ook weer energie verbruiken. Datacentra zitten dus wat energieverbruik betreft in een vicieuze cirkel.
Cloudcomputing Cloud computing maakt het voor bedrijven mogelijk om snel nieuwe capaciteit toe te voegen zonder dat in nieuwe apparatuur hoeft te worden geïnvesteerd, nieuw personeel hoeft te worden opgeleid of licenties voor toepassingen hoeven te worden betaald. Vanaf een externe cloud farm hebben ze via internet direct toegang tot wat ze nodig hebben. Zelf kunnen ze zich concentreren op de belangrijkste elementen van hun bedrijfsvoering en de technologische aspecten, terwijl de kosten van koeling, vermogen en het onderhoud van hoogwaardige hardware wordt overlaten aan de ict-leverancier.
Welke oplossingen zijn er?
Terug naar de risc-processor? Een directe oplossing voor het grote energieverbruik bij ict is moeilijk te vinden. Alle fabrikanten werken er hard aan, onder andere door het ontwikkelen van energiezuinige processoren. Wellicht moeten we een stap terug doen en kijken naar het aloude mainframe en risc-processoren. Door de enorme push van serverleveranciers en de lobby van processorontwikkelaars zijn die volledig buiten beeld. Er is eigenlijk nog maar één mainframefabrikant en die maakt naar eigen zeggen een machine die aanmerkelijk minder energie verbruikt en draait op ‘multicore'/risc/processoren. Misschien een idee?
SSD (solid state drive) Ssd's (solid state drives) komen gestaag naar de markt voor serieuze opslagsystemen, zoals servers. Solid state drives zijn een vorm van chipopslag die bestaat uit een verzameling geheugenchips met een reguliere harde schijf-aansluiting. De flash-chips behouden de erin opgeslagen informatie ook zonder stroom. Dit in tegenstelling tot reguliere geheugenchips.
Micron heeft een supersnel ssd-prototype (solid state drive) gedemonstreerd. Dat opslagstation haalt nu al een datadoorvoersnelheid van 800 megabyte per seconde, maar volgens de chipproducent is 1 gigabyte per seconde haalbaar. Dit product is in tegenstelling tot de meeste hedendaagse ssd's niet bedoeld voor laptops.
Sun Microsystems bracht in de tweede helft van 2008 een Solid State Disk (SSD) van 32 GB op de markt. Deze SSD wordt als optie aangeboden voor bijna alle servers van het bedrijf. Ook concurrent EMC richt zijn pijlen op SSD: de storageleverancier biedt sinds begin dit jaar SSD aan als optie voor het Symmetrix DMX-4 opslagsysteem.
Tape Voor archivering van gegevens is tape nog altijd populair. Dit medium blijkt veel minder last te hebben van kwaliteitsverlies van de data. Er zijn al storageleveranciers die de good old tape in ere willen herstellen. Opslag op tape heeft een stoffig imago; het zou langzamer zijn en minder capaciteit hebben dan harde schijven. Het lezen en schrijven van wisselende data, in willekeurige volgorde, is inderdaad een zwak punt van tape. Het is immers een sequentieel medium; de tape loopt van voor naar achter (en terug). De capaciteit valt echter mee, zeker als er gekeken wordt naar snelle enterprise-schijven in plaats van goedkopere en minder betrouwbare schijven voor de consumentenmarkt.
Consultancy Guide 2009
Dit artikel is onderdeel van de Consultancy Guide 2009. Deze gids geeft een overzicht van de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor consultants. Daarnaast bevat de gids de resultaten van een onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO, naar de ervaringen van ict'ers met consultants. De Consultancy Guide 2009 verschijnt op 19 december 2008 in druk.