Het salarisverschil tussen ict'ers die aan een nieuwe baan beginnen en werknemers die al langer op één plek zitten, wordt steeds groter. Daar willen werkgevers wat aan doen. Het verhogen van het variabele deel van het salaris is een mogelijkheid.
Werkgevers gaan het variabele deel van het salaris verhogen. Dat verwacht Judith Herrewijn van consultancybureau De Breed en Partners.
Volgens Herrewijn komt er een steeds groter verschil tussen de beloning van ict'ers die net aan een nieuwe baan beginnen en dat van automatiseerders die al langer ergens in dienst zijn. "Door de enorme salarisstijging in de ict wordt dat gat alleen maar groter", zegt de consultant. "De mensen die al langer bij dezelfde werkgever zitten, krijgen lang niet zo veel salarisverhoging als werknemers die van baan wisselen."
Werkgevers zouden nu proberen het verschil op te heffen, door in te zetten op het variabele deel van de beloning. Ze richten zich bijvoorbeeld op de loyaliteitsbonus, waarbij werknemers een hogere bonus krijgen naarmate ze langer in dienst zijn. Zo was de beloning van een programmeur aan het begin van dit jaar voor tien procent variabel. Bij consultants gaat het om negen procent.
Profiteren
Herrewijn: "Ik verwacht dat het variabele deel van de beloning in 2009 gaat stijgen. Je kunt daarbij denken aan de bonussen, de telefoon- en internetvergoedingen en het opleiden van personeel."
Raymond Welmers van beloningsadviesbureau Towers Perrin heeft echter ook slecht nieuws voor werknemers die geregeld een bonus krijgen. De economische crisis heeft daar invloed op, zegt hij in vakblad Intermediair. Niet alleen worden werkgevers voorzichtiger met het uitdelen van extra geld, ook wordt het voor werknemers moeilijker targets te behalen. Om het personeel gemotiveerd te houden, passen werkgevers de uitbetalingsvoorwaarden aan die bij de targets horen, verwacht Welmers.
Bijvoorbeeld: de target blijft duizend eenheden, maar waar de verkoper normaal begint te verdienen bij achthonderd stuks, zou tijdens een recessie de uitbetaling van de bonus beginnen bij zevenhonderd stuks. Deze methode moet werknemers gemotiveerd houden. Welmers: "Zo kun je dus eigenlijk profiteren van een recessie."
Het is onjuist te denken dat jobhoppers meer verdienen dan medewerkers met een aantal dienstjaren. Er is veelal sprake van het doorlopen van een proef- of stageperiode en arbeidscontracten voor bepaalde tijd. En wat te denken van pensioenbreuken en het afkopen van lease- en studieovereenkomsten? Ambtenaren en medewerkers van CAO-bedrijven lopen gewoonlijk in de pas met prijsindex en inflatiecorrectie. Ze krijgen vaak daarnaast ook individuele verhogingen (op basis van loonschaal, promotie of leeftijd). De variabele loonsverhoging zal voornamelijk van toepassing zijn voor ICT-specialisten en wizz-kids, maar die hoor je niet klagen.
Ik ben het niet geheel eens met NiKe. Jobhoppen kan wel degelijk een positieve invloed hebben op de salarisontwikkeling, vooral als er geen kosten verbonden zijn aan het veranderen van baan.
Er zijn nog weinig bedrijven die daadwerkelijk een grote salarissprong realiseren wanneer een van hun medewekers bijv. bepaalde opleidingen heeft behaald.
In mijn loopbaan ben ik er pas 1 tegengekomen.
“Om het personeel gemotiveerd te houden, passen werkgevers de uitbetalingsvoorwaarden aan die bij de targets horen…..,knip>Deze methode moet werknemers gemotiveerd houden”
Loon naar werken, daar is toch niets mis mee?
Zolang dit maar niet gebruikt word als structureel overwerk gereedschap vanaf de HRM kant in het bedrijf.
@Nike”
Als je veel werkervaring hebt opgedaan in verschillende bedrijven en culturen, simpelweg omdat je (bla bla bla) “zelf-studerend je eigen carriere plant”, i.p.v. een werkgever die voor je te laten doen, dan word het al snel negatief gelabeld als [jobhoppen].
Ik ben van mening dat je – als HRM manager van bedrijf die een “hobjopper” binnenhaalt – juist blij moet zijn met iemand die bij jouw bedrijf wil werken.
Zij,hij heeft ook heel veel ervaring aan boord en (als je het jezelf toestaat) kan je van een “jobhopper” ook heel veel leren.
Veel werkervaring = veel waarde en mag in mijn ogen dus ook beter betaald worden dan iemand die al jaaaaren op een werkplek zit.
Bij de groenteboer betaal je toch ook meer voor 10 verschillende vruchten dan voor een trosje bananen? Waarom zou een ict-er met veel werkervaring dan minder krijgen dan iemand die al jaaaaren bij een baas zit?
Heel eenvoudig voor iedereen een krediet zie http://www.gratiscreditcard.eu
De werkgever zal zich afvragen waarom je cv zoveel ex- werkgevers bevat met evenzovele ervaringen. Is hij jou waarschijnlijk ook kwijt na kostbare investering in je opleiding en inwerkperiode? Jobhoppers zijn toch per definitie materialistisch en niet loyaal ten opzichte van werkgevers?
@Nike:
Jammergenoeg heb je gelijk in deze opvatting. Dat is ook mijn ervaring geweest de afgelopen jaren. Echter heb ik zelf een leuk antwoord op deze vraag gevonden “hoe lang je wilt blijven werken bij bedrijf X”
Net zolang als een werkgever het interresant voor mij kan maken en zolang we er beiden van kunnen blijven profiteren en groeien”.
Zo blijven werk-gevers zelf ook verantwoordelijk voor het feit hoelang jij bij hen wil blijven werken.
“Jobhoppers zijn toch per definitie materialistisch en niet loyaal ten opzichte van werkgevers?”
Is dat een feit of een aanname? Waarom ontwikkeld de markt van flexwerkers zich dan zo goed de laatste tijd?
Mark my words…
Over een jaar of 5 is het hier in nederland net zoals in de usa… het “hire-fire” scenario… waarin geen plaats meer is voor “levenslange arbeids-relaties” maar gewoon een vrouw,vent inhuren voor de klus en als dat klaar is, weer afscheid van elkaar kunnen nemen.
To Nike: werkgevers zijn ook niet loyaal… het is trouwens ook onzin om loyaal te zijn om de onjuiste redenen. Als iemand 20 jaar bij een bedrijf zit en niet meer functioneert dan moet je er van af. Puur om bedrijfseconomische redenen, om het bedrijf gezond te houden.
En als je als werknemer het elders beter/leuker kan krijgen, moet je dat gewoon doen. Dat je de afgelopen 10 jaar voor een bedrijf gewerkt hebt is geen issue, daar heb je toch je salaris voor gekregen?