Alexandra Schless zette bijna tien jaar geleden het eerste datacenter van TelecityGroup op in Nederland. Nu heeft zij vier datacenters en tachtig man personeel onder haar hoede. Werkt zij anders dan haar mannelijke collega-managers? Zelf denkt ze dat het hem vooral zit in de details.
Voor het vierde datacenter van TelecityGroup Nederland, dat een aantal maanden geleden is opgeleverd, begeleidde managing director Alexandra Schless de bouw en inrichting. Als vrouw in de ict-wereld voelt zij zich ook prima thuis in de bouw. Driekwart jaar bivakkeerde zij samen met collega's in portocabins op het bouwterrein rondom het pand. "Als we de bouwplaats over gingen, moest ik een bouwhelm op en bouwschoenen aan. Daar doe ik niet moeilijk over. Dat is onderdeel van mijn werk", zegt zij.
Dat Schless redelijk uniek is als vrouwelijke manager in de ict-wereld weet zij zelf ook. "Je ziet dat mensen soms denken ‘hé, het is een vrouw', maar het heeft het heeft ook voordelen. Mensen onthouden mij makkelijker, juist omdat ik altijd tussen de mannen zit. Je moet het feit dat je vrouw bent nooit misbruiken, maar je kunt het zeker wel gebruiken. Vrouwen zijn vaak wat praktischer. Het heeft een positieve invloed als er op bepaalde cruciale functies vrouwen zitten.
Details
Als ik naar mezelf kijk, denk ik wel dat mannen en vrouwen verschillende managementstijlen toepassen. Vrouwen zijn meer van de details. Als ik een vergadering heb en ik zie dat iemand een nieuwe stropdas om heeft, zeg ik daar wat van. Dat doe ik niet omdat ik wat wil zeggen, maar omdat het me opvalt. Het hoeft niet altijd zo formeel te zijn", zegt Schless.
"Ik geloof niet dat je je als één van de mannen moet gaan gedragen, het gaat erom dat je jezelf bent. Ik ben een vrouw en draag een rok. Ik ga niet meepraten over voetbal, want daar weet ik niets van. Door te laten zien dat je verstand van zaken hebt en iedereen op zijn gemak te stellen, neem je de meeste bedenkingen direct weg. Met een stukje flair is snel veel gewonnen", zegt Schless.
En enthousiast vertellen kan ze. Het is niet moeilijk voor te stellen dat deze pittige dame acht jaar geleden ‘haar' eerste datacenter op poten zette. "Natuurlijk moet je wel een beetje openstaan voor techniek als je een datacenter bouwt, maar in principe is het vooral mijn interesse voor nieuwe dingen en start-ups, waardoor ik dit werk zo leuk vind. In 1999 ben ik gevraagd om Telecity op te zetten in Nederland. Amsterdam was de eerste plaats buiten Engeland waar een Telecity-datacenter gebouwd werd. In het begin leunde ik erg op Engeland. Nu weet ik van a tot z hoe de infrastructuur van onze datacenters eruit zien."
Bloemstukken
Schless vertelt even gedreven over haar eerste als haar laatste project. "Alle lessen van de afgelopen acht jaar en ideeën die we hadden, hebben we in de ontwikkeling van het vierde datacenter kunnen verwerken. Samen met de technische mensen en architecten hebben wij bepaald hoe we het zouden inrichten."
Schless is tot in de kleinste details betrokken geweest bij dit proces. "Misschien is dat een verschil tussen mij en mannelijke collega's. Ik wil het hier op kantoor gezellig maken en heb daar heel specifieke ideeën over. Zo wilde ik bijvoorbeeld in iedere ruimte bloemstukken. In de ene kamer moet een lange vaas staan, terwijl ik in een ander kamer een laag bloemstuk voor ogen heb. Ook kon ik me wild ergeren aan de gekke deurknoppen die we hadden. Ik kan er echt van genieten dat we nu nieuwe hebben, daar doe ik het voor!
Ik ben heel trots op wat we in de afgelopen acht jaar hebben neergezet en op de mensen die bij TelecityGroup Nederland werken. Ik kom uit Rotterdam en heb de mentaliteit ‘niet lullen maar poetsen'. Ik vind het belangrijk dat iemand passie heeft voor wat hij doet. Mentaliteit kun je niet veranderen. Als je niet dezelfde instelling deelt, is het als een andere bloedgroep." Schless spreekt dan ook nog steeds zelf met iedere sollicitant. "Ik vind het belangrijk dat mensen in een team passen. Negen van de tien keer is het ook goed, maar als ik de klik niet heb, doen we het niet."