Laptop gestolen? Binnenkort kun je de computer met behulp van een sms-bericht op slot zetten.
Gebruikers kunnen vanaf nu hun gestolen laptop gemakkelijk op slot zetten met behulp van een sms-bericht. Hardwarefabrikant Lenovo ontwikkelde de technologie samen met Phoenix Technologies.
De sms-dienst krijgt de naam CSRD (Constant Secure Remote Disable). Eigenaars van een gestolen laptop sturen vanaf een van tevoren opgegeven mobiele telefoonnummer een sms naar de computer. Die reageert op het ‘kill command' door alle software op het apparaat te blokkeren en stuur een bevestigingsbericht terug. Voor elke laptop kunnen maximaal tien telefoonnummers worden geregistreerd. Eenmaal teruggevonden, kan de laptop weer worden ontgrendeld door na de herstart een ontgrendelingscode op het apparaat in te voeren.
Om van de dienst gebruik te maken, moet de laptop wel zijn voorzien van een werkende gsm-datacard die sms ondersteunt. De dienst CSRD zelf is wel kosteloos en vanaf begin 2009 te downloaden vanaf de site van Lenovo. In nieuwe laptops wordt het snufje automatisch meegeleverd.
Mooie technologie.. sms lock tegen diefstal!
Maar aan alle technologische groei en vooruitgang zit natuurlijk twee kanten. Als Lenovo het kan, (en het systeem word vroeg of laat toch gehackt) dan kunnen anderen het ook!. Wie zegt dat dit alleen kan gebeuren in geval van diefstal?.
Stel… dat jusititie dit – via een wet – in handen krijgt onder de “mogelijke dreiging op terrorisme” en door een of andere gerechtelijke dwaling / of hardware fout, storing in sms netwerk, ben jij verdacht….
1 SMS-je van Lenovo (of Hacker) en je bent in een klap eigenaar af van je eigen spullen.. Wie zou dat nu willen??
Begrijp ik iets niet goed?
“Om van de dienst gebruik te maken, moet de laptop wel zijn voorzien van een werkende gsm-datacard die sms ondersteunt.”
Die haal je er dus als eerste uit voordat je die laptop opstart. Wat nou “beveiliging”?
“In nieuwe laptops wordt het snufje automatisch meegeleverd.”
Precies…
De volgende versie van dit “Lenovo feature” werkt gewoon, via de ingebouwde Wireless Lan kaart/antenne als ontvanger, met “beveilingings-software routines” embedded in je firmware / bios of toegankelijk via de Extensibale Firmware Interfacte (EFI) van je noteboek.
Dan heb je dus echt helemaal niets meer te vertellen over je eigen hardware. Fijn vooruitzicht