Alexandra Schless, directeur van de TelecityGroup Nederland, vindt het inkopen van groencertificaten geen bijdrage leveren aan energie-efficiëntie van datacenters.
Datacenterleverancier TelecityGroup is een van de eerste ondertekenaars van de gedragscode voor datacenters, die de Europese Unie heeft uitgebracht. Met deze gedragscode wil de EU het energieverbruik in datacenters terugdringen. Om efficiënter met energie om te springen is het volgens Alexandra Schless, managing director van TelecityGroup Nederland, nodig om processen in datacenters aan te passen.
"Wij halen besparingen uit de operationele activiteiten van onze datacenters. Sommige datacenters kopen groencertificaten in en plakken die op de deur. Daar geloof ik niet in. Die certificaten halen zij uit Scandinavië, waar ze altijd al op die manier energie opgewekt hebben. Dat is niets nieuws. Het is goede marketing, maar het draagt niet bij aan energiebesparing."
De EU-gedragscode voor datacenters heeft tot doel het energieverbruik in datacenters terug te dringen. De code geeft richtlijnen, aanbevelingen en best practices. Voordat TelecityGroup de gedragscode kon ondertekenen zijn de vier datacenters in Nederland geïnspecteerd op energie-efficiency. "Er is een meneer langs geweest om ons te auditen. Hij was erg lovend over de manier waarop wij onze dagelijkse activiteiten hebben geregeld. Daar ben ik supertrots op", vertelt managing director Alexandra Schless.
Besparen
TelecityGroup is vervolgens door de EU uitgenodigd zijn visie op de energie-efficiëntie te geven tijdens de presentatie van de gedragscode. "Onze operations manager Jeroen Schlosser heeft bij de aftrap van de EU-gedragscode op 19 november in Londen een presentatie gehouden over het runnen van een efficiënt datacenter. Natuurlijk willen wij besparen. Als datacenter verbruik je veel energie, de hoge energieprijs maakt dat wij kosten willen drukken. Bovendien vragen klanten ons wat we aan energiebesparing doen", geeft Schless aan.
De Europese gedragscode is opgesteld in samenwerking met bedrijven, waaronder HP en Intel. Ook de Danish Electricity Saving Trust, opgezet door het Deense ministerie van klimaat en energie, en het ict-leveranciersconsortium Green Grid hebben meegewerkt.
Webcast datacenters
Computable heeft op 12 december een live webcast over het datacenter van de toekomst. Het datacenter staat anno 2008 onder toenemende druk. Oude ontwerpen kunnen nieuwe systemen en nieuwe vereisten niet goed huisvesten. De stijgende prijs van energie en de trend van ‘green ict' leggen nieuwe eisen op. Waar gaat het datacenter heen?
De webcast van 12 december verkent de opties: verbouw of nieuwbouw, zelf doen of uitbesteden, hoe verzorg je kosteneffectieve uitwijk en recovery?
Hoeveel geld en energie heeft het gekost om een dergelijke richtlijnen, aanbevelingen en best practices op te zetten. Honderden, duizenden, uren onderzoek en vergaderen.
Dat is nu zo briljant aan deze samenleving. Miljoenen euros steken in een onderzoek dat lang niet zoveel oplevert.
Datacenters kunnen geld besparen door effici?nter te werken, dat is veel interessanter. Wie geeft er nog een reet om het milieu. De grootste reden om groen te doen is omdat het goed is voor je naam of omdat het geld bespaard. Had dat maar even in een mailtje gestuurd naar idereen. 5 minuten werk en de impact is hetzelfde.