Microsoft biedt bij de aankoop van zakelijke softwareproducten de mogelijk van een renteloze lening aan. Vanuit het oogpunt van mededinging kleven wat bezwaren aan dit soort acties. Kleinere softwarebedrijven hebben het nakijken.
Microsoft biedt het midden en kleinbedrijf (MKB) de mogelijkheid om Microsoft Dynamics aan te schaffen met een kosteloze lening van Microsoft. Een koppeling van product en financieringsregeling. Met deze software kunnen klantenrelaties worden beheerd (crm) of de aanwending van financiën inzichtelijk worden gemaakt (erp).
Het gaat daarbij om klanten die twintigduizend tot een miljoen dollar besteden. De actie loopt tot 20 maart en geldt ook in Nederland.
De actie komt op een moment dat door een financiële crisis het verkrijgen van kredieten steeds moeilijker wordt. Daardoor wordt ook de aanschaf van de dure zakelijke softwarepakketten bemoeilijkt. Microsoft wil dit bevorderen door zelf leningen te verstrekken.
Belemmering van nieuwkomers
"Het kan de toetreding van nieuwkomers moeilijker maken", beoordeelt Jan-Koen Sluis, mededingingsexpert bij GMW Advocaten en eerder werkzaam voor de Nederlandse Mededingingsautoritiet (nma). Vooral grotere bedrijven zijn in staat dit soort leningen te verstrekken. De kleinere hebben het nakijken.
"Nu is het altijd het geval dat de kleintjes in de verdrukking raken", zegt econoom Jules Theeuwen van Stichting Economisch Onderzoek. "Ze hebben niet gewoonweg de keuze om tijdelijk wat minder te verdienen aan een product." Pas als dit nadeel uitmondt in monopolisering met als gevolg welvaartsverlies, wordt dit economisch gezien echt een probleem, denkt Theeuwen.
Voor de innovatieve ict-industrie zijn juist de kleintjes uiterst belangrijk gebleken. "Van de kleintjes komen de echte vernieuwingen", aldus Theeuwen.
Koppeling
Sluis ziet nog wat interessante haken en ogen aan de verstrekking van leningen door grote ict-bedrijven. "Het gaat niet om de afbetaling van een televisie, maar om een softwarepakket dat geleverd wordt aan een bedrijf. Dit soort software is niet alleen erg duur, maar raakt ook in grote mate vervlochten met een bedrijf."
Sluis vergelijkt het met Heineken dat leningen verstrekte of borg stond voor kroegen. Hierdoor ontstond er grote financiële afhankelijkheid van de brouwer die in Nederland veruit marktleider. Daarom werd dit door de nma in 2002 aan banden gelegd.
Nu is de marktpositie van Microsoft Dynamics niet te vergelijken met die van Heineken op de biermarkt. Maar de nma legde ook de rest van de brouwers beperkingen op. Waar de grens van het bieden van goedkope financiering precies ligt, vindt Sluis moeilijk om te zeggen. "Daar zou de NMa zich eens over moeten buigen."
“Microsoft-Bank?” eerst via software licenties, daarna via je geld? Leuke manier van klanten-binding.
Lijkt me heel nuttig om de NMa daar eens te laten kijken naar
– de licentie constructies
– de financieringsvoorwaarden.