Samsung heeft een snelle solid state drive (ssd) ontwikkeld en neemt die nu in massaproductie. De voornaamste bestemming voor dit type opslagmedium is nog altijd de laptop, die dan geen harde schijf meer heeft.
De brede toepassing van solid state drives (ssd’s) in bijvoorbeeld servers en storage-apparatuur is nog niet bepaald op gang gekomen. De markt is nog niet klaar voor server-ssd. Voorlopig lijkt dat type opslag dus beperkt tot laptops en andere mobiele apparaten. Daar zijn het lage stroomverbruik en dito hitte-afgifte van ssd’s grote voordelen. De relatief kleine capaciteit en de hoge kosten zijn echter nog nadelen.
Lezen en schrijven
Chipproducent Samsung start nu de massaproductie van snellere ssd’s. Deze opslagstations met een capaciteit van 256 gigabyte (GB) halen een leessnelheid van 220 megabyte per seconde (MBps) en een schrijfsnelheid van 200 MBps. Dat is volgens de producent twee keer zo snel als zijn voorgaande 64 en 128 GB ssd-modellen.
Samsung haalt die topsnelheden door de individuele geheugenchips in het opslagstation parallel te gebruiken (interleaving). Het wil daarbij ook het verschil tussen lees- en schrijfsnelheid verkleinen.
Harde schijven
Reguliere harde schijven weten de 150 MBps bandbreedte van een eerste generatie sata-aansluiting met moeite te benutten. Alleen de snelste harde schijven komen daarboven en dan nog alleen op piekniveau (burst speed).
Ondertussen is ook nog een tweede generatie sata-aansluitingen onderweg (sata/300), met een bandbreedte van maximaal 300 MBps. Ook de specificaties voor de derde generatie sata zijn al gedefinieerd door de Sata International Organization. Dat zogeheten sata/600 (of sata 6 Gbps) haalt 600 MBps (6 gigabit per seconde).
Sequentieel
De snelheden van Samsungs snelle ssd’s betreffen overigens de snelheid voor data die ‘achter elkaar ligt’ (sequentieel) in het opslagsysteem. Ssd’s zijn veel minder snel voor data die willekeurig (random) is opgeslagen. Naarmate een opslagmedium voller raakt, komt die laatste vorm van opslag noodgedwongen vaker voor. Omdat harde schijven ronddraaien, kunnen ze sneller heen en weer springen tussen schijflocaties. In de praktijk kunnen de snelheidswinsten van ssd’s daardoor tegenvallen. Afhankelijk van de rotatiesnelheid van de harde schijf en de hoeveelheid lees- en schrijfacties bestaan er nog legio toepassingen waarbij harde schijven op punten winnen van ssd’s.