Intel verhoogt de snelheid van zijn topmodel solid state drive (ssd) naar maar liefst 250 megabyte per seconde (MBps). Dat is alleen de snelheid waarmee die chipopslag data leest. De schrijfsnelheid ligt een stuk lager.
De inhaalslag van solid state drives (ssd's) ten opzichte van harde schijven is in volle gang. Minpunten van ssd's zijn de relatief kleine opslagcapaciteit en de hoge prijs. Chipproducenten werken hard aan het eerste en pakken het tweede aan door de massaproductie op gang te brengen. Samsung heeft net snelle ssd's onthuld van maar liefst 256 gigabyte (GB), maar Intel biedt nu een nog sneller topmodel.
Intel heeft een ssd ontwikkeld met een opslagcapaciteit van 32 gigabyte (GB) die een leessnelheid haalt van maar liefst 250 megabyte per seconde (MBps). Dat is bijna voldoende om een huidige sata-aansluiting ten volle te benutten. Die tweede generatie sata heeft een maximale bandbreedte van 300 MBps. De derde generatie is al in aantocht en biedt 600 MBps.
Langzamer schrijven
Het nieuwe snelheidsmonster van Intel loopt qua schrijfsnelheid echter wat achter. De X25-E Extreme ssd van die chipproducent haalt met het schrijven van data slechts 170 MBps. Qua leessnelheid streeft Intel dus concurrent Samsung voorbij, die net een topmodel heeft onthuld dat 220 MBps haalt. Samsung wint het echter qua schrijfsnelheid; diens nieuwe ssd schrijft data op 200 MBps.
Intel haalt de topsnelheid door de verschillende chips in zijn ssd parallel te gebruiken. Samsung past dit ook toe in zijn nieuwe topmodel. Daarbij wordt data verdeeld over de diverse flash-geheugenchips. Terwijl Samsung hiermee acht kanalen naar de geheugenchips gebruikt, doet Intel het met tien.
SSD
Solid state drives zijn een vorm van chipopslag die bestaat uit een verzameling geheugenchips met een reguliere harde schijf-aansluiting. De flash-chips behouden de erin opgeslagen informatie ook zonder stroom. Dit in tegenstelling tot reguliere geheugenchips.
Ik neem aan dat het MegaByte moet zijn en niet Megabit per seconde 😉
Dat hoop ik inderdaad van wel. Anders komt het neer op zo’n 30 megabyte per sec. en dat is dikke p**P
Oeps, ja, dat moet inderdaad megabyte zijn, NIET megabit! 🙁
De afko (MBps) staat er wel goed.