In zijn huidige situatie is Sun te vergelijken met een lekkende olietanker. Het is nog niet gezonken, maar het is tijd voor harde keuzes. Sun moet volgens de experts van Computable compromisloos kiezen voor een open source verdienmodel.
Als Sun van open source zijn hoofdstrategie maakt, moet het bedrijf ook kiezen voor een open source verdienmodel: winst maken door het bieden van ondersteuning en het verzorgen van trainingen. Sun moet het idee loslaten dat via de achterdeur winst kan worden gemaakt op de meegeleverde hardware. Dat zeggen de open source experts van Computable.
Volgens Richard Jansen focust Sun nog steeds te veel op hardware. Misschien niet vreemd, want geld verdienen met de ondersteuning op open source producten is het bedrijf nog nauwelijks gelukt, aldus de ceo van SDB. Ook Jettro Coenradie, hoofdarchitect bij Jteam vindt dat Sun zichzelf voor het lapje houdt: "Sun kiest ervoor om een totaalproduct in de markt te zetten waarbij je voornamelijk voor de hardware moet betalen. Of bedrijven nu (wel) voor deze hardware gaan betalen is erg lastig in te schatten."
Een herstructuering is onvermijdelijk. Dat zegt Paul Jongen, director solutions engineering bij Alfresco Software, want ‘commerciële open source softwarebedrijven opereren met een minimale verkoop/ en marketingafdeling.' Volgens Bert Boerland, business development manager bij Dutch Open Projects is bovendien een cultuuromslag nodig.
Ook volgens Eric D. Schabell, systeemspecialist Java bij de SNS zijn drastische maatregelen nodig: "In zijn huidige situatie is Sun te vergelijken met een lekkende olietanker. Het zal heel lang duren voor dat die gezonken is, dus genoeg tijd om verschillende dingen te proberen om de gaten te dichten."
‘Community staat achter ons’
Een minderheid van de experts ziet wel toekomst in Suns nieuwe strategie. Ruben van Wendel de Joode, adviseur bij Twynstra Gudde Adviseurs en Managers denkt dat Sun kan profiteren van de angst die sommige bedrijven hebben dat hun open source software door niemand onderhouden wordt: "Bij de keuze van open source leveranciers wordt zeer expliciet gelet op de reputatie van de leverancier."
Ook Sun zelf ziet de toekomst zonnig in. Senior principal ict-architect Aad Koppenhol: "Door gezamelijke ontwikkeling worden 'onze' producten krachtiger. Dit is één deel van de Sun strategie." Daarnaast verwacht Koppenhol dat Sun wel degelijk geld gaat verdienen met ondersteuning.
Lees verder
Experts: Sun moet stoppen met koppelverkoop
Suns strategie
In het verleden verdiende Sun voornamelijk geld met de verkoop van hardware. Diezelfde hardware moet ook in de toekomst voor winst zorgen, maar dan als onderdeel van open source-appliances. Een voorbeeld van deze nieuwe strategie is de ‘open storage'-lijn. Dat is opslagapparatuur waarop open source software is geïnstalleerd. Sun claimt dat zijn producten daardoor minder duur zijn en gebruikers meer flexibiliteit bieden. De komende herstructurering van de software-tak van het bedrijf is volgens ceo Jonathan Schwartz een ‘erkenning van de belangrijke rol die software speelt in de groeistrategie van het bedrijf'.
Senior principal ict-architect Aad Koppenhol…
Volgens mij heeft iemand last van naamsinflatie.
Slechts ter onderbouwing van wat in het verhaal staat:
Kreeg net een ronkende e-mail van Sun die de eigen x86-servers promoot als platform om Microsoft Exchange in te zetten.
Iemand een betere manier om de kwaliteiten van Sun’s eigen Messaging Server (ex-NetScape) te ondergraven 🙁 ?
-Erik>
Deze herstructurering van Sun is een logisch gevolg van de trend waarin steeds meer bedrijfseigen onderdelen binnen Solaris vervangen zijn door producten van onafhankelijke leveranciers. Denk daarbij aan de diverse producten van Veritas zoals Veritas File System, Veritas Volume Manager en Veritas Cluster Manager. Deze trend zet door en dan blijven steeds minder eigen onderdelen van Solaris over. Het wordt dan voor de tak Systems Platform steeds onrendabeler om bedrijfseigen software te ontwikkelen en te onderhouden. Sun heeft blijkbaar besloten niet langer af te wachten en ook in te zetten op de te leveren support van de open source software. Ik moet nog zien hoe deze stap op termijn zal gaan uitpakken.