Door CIO’s inzicht in en analyse van de IT-infrastructuur aan te bieden, heeft softwareontwikkelaar BDNA een scala aan onbekende data blootgelegd bij ondernemingen binnen en buiten Europa. Van kleine indiscreties van zomaar een medewerker tot regelrechte gaten in de IT-infrastructuur die de hele organisatie in gevaar kunnen brengen.
Hieronder een overzicht van de tien meest voorkomende anomalieën die lurken aan een doorsnee IT-omgeving.
1 Virusvangers: gemiddeld heeft 2 tot 3% van de machines in gelijk welk bedrijf geen anti-virus software. Een zorgwekkende statistiek. Er is immers maar één kwetsbare machine nodig om een heel netwerk te beschadigen.
2 Ruimtereizigers: bij een van BDNA’s klanten was er bij meer dan 2% van de machines peer-to-peer software geïnstalleerd (zoals BitTorrent). Dit was niet alleen intern verboden, maar veroorzaakte ook aanzienlijke problemen met het netwerk.
3 Zangvogels: Apple iTunes is terug te vinden op zeker 3% van alle bedrijfsmachines. Dit heeft een aanzienlijke impact op het back-upsysteem, omdat een alsmaar groeiend aantal songs op de harde schijf wordt opgeslagen. Bij een bedrijf van zo’n 20.000 pc’s was dat goed voor 2.4 terabyte aan geheugen.
4 Solisten: in een grote financiële onderneming ontdekte BDNA dat op 10% van de servers niet-ondersteunde versies liepen van Solaris en Linux. Uiteraard heeft dit een impact op zowel de business als de kosten. Denk aan stijgende fees voor ondersteuning en het disaster recovery risico wanneer een niet-ondersteund system faalt. Tot slot staan systemen die niet-compliant zijn, zeker bij financiële ondernemingen, onder uiterst kritisch toezicht.
5 Verwoesters: een scan van een andere klant maakte duidelijk dat meer dan 50% van de printers niet dubbelzijdig kon printen. Bij een bedrijf van 20.000 pc’s, die elk zo’n 75 pagina’s per week printen, bespaart de onderneming met dubbelzijdig printen jaarlijks zo’n 200.000 euro, of – misschien nog belangrijker – circa 4.120 bomen.
6 Verkwisters: bij een klant die het desktopmanagement had geoutsourced, ontdekte BDNA dat 3.500 van de 70.000 machines, waarvoor maandelijks bijna 18 euro per stuk werd aangerekend, zich niet langer meer op het netwerk bevonden. Reken uit het verlies.
7 Oldtimers: in een publieke instelling bleek 20% van de pc’s binnen korte tijd niet meer onder garantie te vallen. Hierdoor kon de CIO een exact budget uittrekken voor de vervanging van die pc’s.
8 Codekrakers: bij een aantal klanten werden paswoordkrakers en netwerkspionnen ontdekt op verschillende pc’s. Het hoeft niet gezegd welke impact dit heeft op privacy, HR en de business.
9 Werklozen: in een grote telecomonderneming bleek dat 28% van de gebruikersaccounts voor het ERP-systeem van het bedrijf niet werd gebruikt. Er werd wel jaarlijks onderhoud voor betaald.
10 Aliassen: bij een andere organisatie, waar datatoegang onderworpen is aan overheidsreglementering, week 47% van de systeemnamen af van hun DNS-naam. Wanneer er via het ftp-systeem files worden doorgegeven, is er een grote kans dat de bestanden op de verkeerde machine terechtkomen, met alle security en databeveilingsissues van dien.